Sternocleidomastoideus (Borstbeen / sleutelbeen / tepelspier)

Verloop van de m. sternocleidomastoideus

De sternocleidomastoideus ligt in het halsgebied en is een tweekoppige spier. Hij loopt van het sleutelbeen en het bovenste gedeelte van het borstbeen (sternum) naar het tepelbeen van de schedel. Deze spier ligt zowel aan de linker- als aan de rechterkant van het halsgebied. De sternocleidomastoideus wordt ook wel afgekort als SCM.

Functie van de m. sternocleidomastoideus

Wanneer één van deze twee spieren aanspant, draait het hoofd naar de tegenovergestelde zijde en kantelt het hoofd naar dezelfde zijde. Als de linker sternocleidomastoideus aanspant, draait het hoofd dus naar rechts en kantelt het hoofd naar links. Wanneer zowel de linker- als de rechter SCM aanspant, buigt de nek naar voren. Ook is deze spier een hulpademhalingsspier. Dat wil zeggen dat deze spieren meehelpen bij het liften van de schoudergordel waardoor er extra volume voor de longen gecreëerd kan worden.

Sternocleidomastoideus

Triggerpoints en de sternocleidomastoideus

Wanneer een spier overbelast wordt door fysieke of mentale stress, kunnen er triggerpoints ontstaan in deze spier. Triggerpoints zijn smalle bundels van spierstrengen die niet meer willen ontspannen. De spierbundels zijn als het ware samengetrokken en laten niet meer los, omdat er niet voldoende zuurstof bij de spier kan komen. Meestal kunnen we deze triggerpoints voelen als een klein knoopje of een verdikking in de spier.

Triggerpoints in de sternocleidomastoideus kunnen voor vervelende klachten zorgen, zoals:

Als de triggerpoints ‘actief’ worden, kunnen deze voor uitstralende pijnklachten zorgen tegen de schedelrand aan en rond de ogen. Door deze triggerpoints te behandelen middels triggerpointtherapie, dry needling, strektechnieken en/of adviezen, kunnen de pijnklachten opgelost worden.

Klachten die de sternocleidomastoideus kan veroorzaken

triggerpoints-sternocleidomastoideus


Migraine en spierspanningshoofdpijn

Wat veel mensen niet weten, is dat migraine het gevolg kan zijn van een te gespannen SCM. Triggerpoints (spierknopen) in deze halsspier kunnen migraineklachten veroorzaken, zoals hoofdpijn aan één zijde van het hoofd en visuele verstoringen. Ook spanningshoofdpijn kan het gevolg zijn van triggerpoints in de SCM. dry needling therapie wordt ook wel spierspanningshoofdpijn genoemd en is een vorm van hoofdpijn die voortkomt uit een verhoogde spierspanning in nek-, hoofd-, schouder- of rugspieren.
Deze hoofdpijnklachten zijn vaak erg goed te behandelen met dry needling of manuele triggerpointtherapie. Bij dry needling worden de triggerpoints met een ‘droge’ naald aangeprikt waardoor ze ontladen en de spierspanning direct verminderd wordt. Bij manuele triggerpointtherapie worden de spierknopen met manuele technieken (zonder naald) behandeld.

Duizeligheid

Triggerpoints in de SCM kunnen ook voor bepaalde vormen van duizeligheid zorgen. Wanneer de spier erg gespannen is en er zich triggerpoints in deze spier bevinden, kunnen deze de draaiduizeligheid veroorzaken. Deze klacht is vaak goed te behandelen met dry needling therapie waarbij de spierknopen ‘ontladen’ en de spierspanning vermindert. Het is tijdens de behandeling ook belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de triggerpoints is (geweest). Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verkeerde houding of stress.

Nekklachten

Wanneer we naar het verloop kijken van de sternocleidomastoideus dan is het eigenlijk vanzelfsprekend dat we van deze spier ook nekklachten kunnen krijgen. Wanneer de spier overbelast is en een verhoogde spanning heeft, geeft dit pijnklachten in het verloop van de spier.

Bekijk hier een onderzoek over de Sternocleidomastoideus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer