Tensor fasciae latae (Spanner van peesblad van het bovenbeen)

Verloop van de tensor fasciae latae

De tensor fasciae latae bevindt zich aan de buitenzijde van het bovenbeen ter hoogte van de heup. Hij begint bij de bekkenrand en loopt over in de tractus iliotibialis. Dit is het peesblad aan de zijkant van het bovenbeen. Deze hecht vervolgens net voorbij de knie aan wat knieklachten kan veroorzaken.

Verloop en functie van de Tensor fasciae latae

Functie van de tensor fasciae latae

Deze spier loopt over in het peesblad aan de zijkant van het bovenbeen. Het is daarom een spanner van dit peesblad. Daarnaast heeft deze spier het zijwaarts heffen van het been, het buigen van de heup en het naar binnen draaien van de heupkop als functie. Lees meer over heupklachten.

De tensor fasciae latae is ook een belangrijke structuur bij het bieden van stabiliteit voor de knie en het bekken. De anteromediale (voorste) vezels zijn verantwoordelijk voor de buiging van de heup, terwijl de posterolaterale vezels (achterste) stabiliteit voor de knie bieden.

De tensor fasciae latae helpt verschillende spieren, waaronder de gluteus medius en minimus, rectus femoris, iliopsoas, pectinus en sartorius. Lopen en rennen zal de pijn meestal intenser maken.

Tensor fasciae latae en triggerpoints

Musculus Tensor fasciae latae triggerpoints

Triggerpoints zijn kleine verhardingen in spieren die kunnen ontstaan na een trauma of overbelasting. Deze triggerpoints kunnen lokale pijn geven maar ook op een andere plek dan waar de oorzaak zich bevindt. Het probleem kan dus aan de zijkant van de heup zitten, maar de pijn kan tot halverwege de laterale (zijkant) van de dij tot aan de knie uitstralen.

Wanneer de klachten in de tensor fasciae latae door triggerpoints ontstaan kunnen we deze in de meeste gevallen effectief behandelen middels dry needling, manuele druktechnieken, stretching en coaching is belasting en belastbaarheid.

Klachten die de spanner van het peesblad van het bovenbeen kan veroorzaken

Tractus iliotibialis frictie syndroom/Runners knee

Wanneer er te veel spanning op de peesplaat aan de zijkant van het bovenbeen staat, kan dit leiden tot een runners knee (wordt ook wel tractus iliotibialis frictie syndroom genoemd). Hierbij ervaart men pijnklachten aan de buitenzijde van de knie veroorzaakt door wrijving tussen de peesplaat en het bot van de knie. Een verhoogde spanning op de tractus kan veroorzaakt worden door een te gespannen tensor fasciae latae die overmatig aan deze peesplaat trekt.


Men kan deze blessure in dit geval vaak verhelpen door de oorzaak van de overbelaste tensor te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerde stand van de voeten zijn, overmatig trainen, een verminderde mobiliteit van de heup etc. Hierbij zouden technieken, zoals dry needling, mobilisaties, taping, etc. van toepassing kunnen zijn.

Slijmbeursontsteking heup/ Trochanter major pijnsyndroom

Pijn aan de buitenzijde van de heup kan het gevolg zijn van wrijving tussen de tensor fasciae latae spier en een uitsteeksel van het bovenbeen (trochanter major). Dit kan namelijk leiden tot lokale irritatie. Wanneer er hierbij irritatie van de slijmbeurs optreedt, kan men spreken van een slijmbeursontsteking van de heup. Door de tensor te detoniseren (ontspannen) en meer ruimte te creëren (bijvoorbeeld met dry needling of manuele technieken), kan men de klachten vaak goed verhelpen.

Bekijk hier een onderzoek over de Tensor fasciae latae.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer