Dry needling bij een totale knie prothese

Wat is er met dit onderzoek onderzocht?

Tijdens het onderzoek over dry needling bij een totale knie prothese is onderzocht of dry needling (vorm van triggerpointtherapie) in triggerpoints (spierknopen) rondom de knie vóór het plaatsen van een totale knie prothese helpt om de pijn van de knieklachten na de operatie te verminderen. Er waren 40 proefpersonen die verdeeld werden over een dry needling groep en een placebo groep. Bij hen werden vier tot vijf uur voor de operatie alle aanwezige triggerpoints rondom de knie vastgesteld. De proefpersonen die in de dry needling groep zaten, kregen nadat ze verdoofd waren voor de operatie dry needling in de aanwezige triggerpoints rondom de knie. Dit gebeurde dus alvorens de nieuwe knie geplaatst werd. De andere groep kreeg geen dry needling behandeling.

Wat-is-een-knieprothese.png

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over dry needling bij een totale knie prothese?

Tijdens het onderzoek over dry needling bij een totale knie prothese werd de mate van pijn op drie momenten na de operatie gemeten: één maand, drie maanden en zes maanden na de operatie. De proefpersonen konden de mate van pijn aangeven op een lijn van tien centimeter waarbij het meeste linkse uiteinde ‘geen pijn’ was en het meest rechtse uiteinde de ‘ergst denkbare pijn’ was. Andere dingen die gemeten werden tijdens het onderzoek over dry needling bij een totale knie prothese, waren: de vraag naar pijnstillers, de aanwezigheid van actieve of non-actieve/latente triggerpoints, of er sprake was van het myofasciale pijn syndroom en de score op de WOMAC vragenlijst.

Dit is een vragenlijst die pijn, stijfheid en lichamelijk functioneren bij slijtage van de knie in kaart brengt. De mate van pijn was één maand na de operatie bij de dry needling groep significant (het verschil was dusdanig groot was dat het niet op toeval kan berusten) minder dan bij de placebo groep. Bij de meting drie maanden en zes maanden na de operatie was het verschil niet significant.


Ook vroegen de proefpersonen die de dry needling bij een totale knie prothese hadden ondergaan significant minder om pijnstillers na de operatie dan de groep zonder dry needling. Er zou sprake zijn van het myofasciaal pijnsyndroom als er ten minste één actief triggerpoint aanwezig was. Het verschil in aanwezigheid van triggerpoints was tussen de twee groepen één maand na de operatie significant. Bij de dry needling groep waren er namelijk duidelijk minder triggerpoints aanwezig. Echter, bij beide groepen was het verschil in pijn vóór de operatie en één maand na de operatie niet significant. Het verschil tussen de twee groepen wat betreft de score op de WOMAC vragenlijst was ook niet significant.

Conclusie: Dry needling bij een totale knie prothese

Een eenmalige dry needling behandeling van triggerpoints rondom de knie vóór het plaatsen van een totale knie prothese zorgt één maand na de operatie voor een significante daling in pijn in vergelijking met een groep die geen behandeling ondervindt. Na drie en zes maanden na de operatie is dit verschil niet significant.


Ook vroegen de proefpersonen uit de dry needling groep significant minder om pijnstillers na de operatie dan de proefpersonen uit de controlegroep. Ook had de dry needling groep één maand na de operatie significant minder actieve triggerpoints rondom de knie dan de controlegroep.

Bron
Mayoral, O., et al. (2013). Efficacy of Myofascial Trigger Point Dry Needling in the Prevention of Pain after Total Knee Arthroplasty: A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2013, Article ID 694941, 8 pages.

Bekijk hier een ander onderzoek over dry needling bij een totale knie prothese.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer