Dry needling na scheuring van de hamstring

Wat is er met dit onderzoek over dry needling na scheuring van de hamstring onderzocht?

Onderzoekers hebben onderzocht wat het effect is van een combinatie van excentrische training en dry needling therapie(een vorm van triggerpoint therapie) bij een 18-jarige polsstokhoogspringer met een gedeeltelijke scheuring van zijn hamstring (spiergroep aan de achterzijde van het bovenbeen). Onder excentrische training wordt een trainingsvorm verstaan waarbij de spier en pees onder spanning in lengte toenemen. Dit blijkt een goede methode te zijn om effectief kracht te trainen.

De polsstokhoogspringer had een week voorafgaande aan het onderzoek een gedeeltelijke spierscheuring van zijn hamstring opgelopen tijdens een sprint. Ook had hij een dergelijke blessure al meerdere keren aan zijn andere hamstring gehad.
De man werd gedurende twintig dagen behandeld. Hij werd drie keer per week begeleid bij het excentrische oefenprogramma. Ook moest hij deze oefeningen eenmaal per dag zelfstandig uitvoeren. Ook fietste hij thuis dertig tot vijfenveertig minuten op een hometrainer. Hij kreeg eenmaal per week gedurende drie weken een dry needling behandeling (nadat hij zijn oefeningen voor die dag had uitgevoerd). Er werden verschillende triggerpoints (spierknopen) in zijn hamstrings (m. biceps femoris, m. semitendinosus en m. semimembranosus) behandeld met dry needling therapie.

triggerpoints hamstrings
triggerpoints hamstrings

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over dry needling na scheuring van de hamstring?

Twaalf dagen na de start van het onderzoek was de excentrische kracht van zijn aangedane hamstring inmiddels groter dan de kracht van de hamstring van zijn andere been. Tijdens het onderzoek namen zijn pijnklachten significant (de afname was dusdanig groot dat het niet op toeval kan berusten) af. Hij scoorde beter op verschillende meetinstrumenten, zoals de Lower Extremity Functional Scale (vragenlijst over in hoeverre het voor de patiënt mogelijk is om dagelijkse taken uit te voeren). Na twintig dagen kon hij zonder klachten zijn sport hervatten en keerden de klachten niet terug.

Conclusie: Dry needling na scheuring van de hamstring

Een combinatie van een excentrisch oefenprogramma en dry needling zorgde ervoor dat de man na een gedeeltelijke spierscheuring van zijn hamstring na twintig dagen zonder klachten zijn sport kon hervatten.

Bron
Dembowski, S.C., Johnson, M.R., Westrick, R.B., Zylstra, E. (2013). Treatment of hamstring strain in a collegiate pole vaulter integrating dry needling with an eccentric training program: a resident’s case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 8 (3), 328-339

Bekijk hier een ander onderzoek over dry needling na scheuring van de hamstring.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer