Dry neelding effectief bij de monnikskapspier

Wat is er in dit onderzoek over Dry neelding effectief bij de monnikskapspier onderzocht?

Met dit onderzoek over dry neelding effectief bij de monnikskapspier hebben onderzoekers onderzocht of dry needling (vorm van triggerpointtherapie) van een actief triggerpoint (spierknoop) in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (m. trapezius descendens) de pijn in de nek en schoudergordel vermindert. Ook hebben ze onderzocht of het triggerpoint non-actief (ook wel latent genoemd) wordt of zelfs verdwijnt. Er hebben 52 proefpersonen meegedaan aan dit onderzoek. Zij hadden allen al langer dan drie maanden pijn in de nek en/of schoudergordel. Zij kregen gedurende drie weken een dry needling behandeling in één specifiek triggerpoint in deze spier. 

Wat zijn de resultaten van het onderzoek over Dry neelding effectief bij de monnikskapspier?

De daling in pijnscore na de dry needling therapie behandelingen was significant. Dit betekent dat de daling in pijn dusdanig groot was dat deze niet op toeval kan berusten. Ook was het triggerpoint bij het grootste gedeelte (41 van de 52 proefpersonen) van de onderzoeksgroep veranderd van actief naar latent of was deze zelfs opgelost. Dit was ook een significant verschil. Daarnaast heeft men ook gekeken naar de beweeglijkheid van de nek. Deze was na de dry needling behandelingen ook significant verbeterd. Daarnaast scoorde de onderzoeksgroep beter op de SF-36 (vragenlijst over de ervaren gezondheidstoestand) en de Oswestry Disability Index score (vragenlijst om de functionele beperking door pijn in kaart te brengen).

Trapezius-monnikskapspier

Conclusie: Dry neelding effectief bij de monnikskapspier

Wanneer een actief triggerpoint in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier gedurende drie weken behandeld wordt met dry needling daalt de pijn in de nek en schoudergordel en wordt het triggerpoint latent of verdwijnt deze zelfs. Ook verbetert de beweeglijkheid van de nek en scoort men beter op twee specifieke vragenlijsten.

Bron
Gerber, L. H., et al. (2015). Dry Needling Alters Trigger Points in the Upper Trapezius Muscle
and Reduces Pain in Subjects With Chronic Myofascial Pain. American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation.

Bekijk hier een ander onderzoek over dry neelding effectief bij de monnikskapspier.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer