Triggerpoints als oorzaak van migraine

Hoe kom je van je Migraine af?

Migraine is een aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Meestal bevindt deze hoofdpijn zich aan één zijde van het hoofd en ervaart men een kloppende pijn. Daarnaast kan men ook andere klachten ervaren, zoals misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid. Ongeveer 10% van de hoofdpijnklachten wordt veroorzaakt door migraine. Andere vormen van hoofdpijn zijn bijvoorbeeld spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van migraine en de klachten die hierbij horen. Hieronder een overzicht van de spieren waarin de triggerpoints zich kunnen bevinden die migraine kunnen veroorzaken.


Migraine en triggerpointtherapie

Bekijk de onderstaande video waarin Maikel Korbmacher (sport)fysiotherapeut uitlegt wat migraine is, wat de symptomen zijn, hoe wij in onze praktijk migraine klachten verhelpen.

Conny had veel last van migraine klachten. Middels dry needling is ze pijnvrij!

1. De hoofdspalkspier (M. Splenius Capitis)

triggerpoint-splenius-capitis

Anatomie
Deze spier ligt in de nek en is een belangrijke veroorzaker van migraine. Deze spier loopt van de derde tot en met zevende nekwervel omhoog richting de onderrand van het slaapbeen.

Functie van deze spier
Deze spier heeft als functie het zijwaarts buigen van het hoofd en het draaien van het hoofd in diezelfde richting. Wanneer beide hoofdspalkspieren aanspannen, strekt men de nek.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het hoofd in een gedraaide en voorwaartse positie te houden tijdens het werken met de computer, slapen met het hoofd op een verhoging zonder kussen of een auto-ongeluk waarbij de nek en het hoofd plotseling gedraaid worden.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier bevinden zich in het bovenste gedeelte van de spier dicht bij de aanhechting. Deze triggerpoints kunnen uitstralende pijn geven aan de bovenkant van het hoofd en rondom de ogen.

2. De M. Sternocleidomastoideus

Triggerpoint-sternocleidomastoideus

Anatomie
Deze spier bevindt zich in de hals. Het is een tweekoppige spier. De ene kop van de spier begint bij het borstbeen en de andere kop van de spier begint bij het sleutelbeen. Deze twee spierkoppen komen bij elkaar en hechten net achter het oor aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het zijwaarts buigen en draaien van het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door veel naar boven te kijken tijdens bijvoorbeeld het schilderen van een plafond, wanneer het hoofd te ver ten opzichte van de romp naar voren staat, een whiplash, maar ook het soort kussen en het aantal kussens waarop men slaapt, kan een rol spelen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Sternocleidomastoideus kunnen uitstralende pijn in het hoofd geven. Triggerpoints in de spierkop die bij het borstbeen ontspringt, geven uitstralende pijn achter het oog, boven het oog, in de wangregio, rondom het kaakgewricht, aan de bovenkant van het hoofd en in het achterhoofd. Triggerpoints in de spierkop die bij het sleutelbeen begint, geven uitstralende pijn in het voorhoofd, in- of achter het oor en in de tanden. Triggerpoints in deze spier kunnen dus migraine veroorzaken, maar ook spanningshoofdpijn kan hierdoor veroorzaakt worden. U kunt hier meer over lezen in het artikel Triggerpoints als oorzaak van spanningshoofdpijn.

3. De oogkringspier (M. Orbicularis Oculi)

triggerpoint-Orbicularis-Oculi

Anatomie
Deze spier bevindt zich rondom het oog en wordt ook wel de sluitspier van het oog genoemd.

Functie van deze spier
De voornaamste functie van deze spier is dan ook het sluiten van de oogleden. Daarnaast kan een gedeelte van deze spier ervoor zorgen dat de traanzak open gaat staan, zodat deze zich kan vullen met traanvocht.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints ontwikkelen in deze spier door te weinig slaap, te lang autorijden, te lang computeren of te lang tv kijken. Deze triggerpoints zitten dan in het bovenste gedeelte van de spier.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Deze triggerpoints geven uitstralende pijn boven het oog en aan de neus. Deze pijn is vaak scherp.

Migraine is vaak het gevolg van de aanwezigheid van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie(dry-needling therapie)  kan helpen van de migraineklachten af te komen.

Ontdek ook meer over clusterhoofdpijn, een aandoening die anders is dan migraine.


Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer