Hoe ontstaan
schouderklachten door triggerpoints?
Schouderklachten kunnen acuut of geleidelijk ontstaan. Acute klachten duiden vaak op ontstekingen. Klachten die geleidelijk ontstaan hebben vaak te maken met het verkeerd gebruiken van het gewricht.
Vooral bij eenzijdige bewegingen en langdurige herhalingen hiervan kan er irritatie optreden of in het ergste geval een ontsteking van een slijmbeurs of pees in de schouder. Veel voorkomende problemen van het schoudergewricht;
- acute slijmbeursontsteking schouder
- secundair impingment (inklemming)
Schouderklachten kunnen ook samengaan met nekklachten en hoofdpijnklachten. Soms zijn deze klachten dan ook afkomstig van de nek. Vaak hebben deze klachten te maken met spanningen (stress) of eenzijdig werk (overbelasting) van onze nekspieren.
Schouder problemen met uitstralende pijn
Vaak geven klachten aan de schouder pijnuitstraling naar armen of schouderblad. Dit noemen we dan ook wel ‘referred pain’. Wanneer zich in de verschillende schouderspieren triggerpoints (spierknopen) ontwikkelen, kunnen deze pijn geven op een andere plaats dan waar het primaire probleem zich bevindt. Deze triggerpoints zijn door speciale interventies heel goed te bestrijden. Een effectieve manier van het bestrijden van triggerpoints is de dry needling therapie.
Armklachten door triggerpoints (video)
Dry needling therapie bij klachten aan de schouder
Dry needling is een nieuwe behandeltechniek van de fysiotherapeut. Door deze techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een “droge” (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.
Dry needling therapie is een onderdeel van triggerpointtherapie en is een zeer effectieve methode om schouderblessures, die veroorzaakt worden door triggerpoints, te verhelpen. Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in het behandelen van triggerpointtherapie bij schouderklachten.
Adviezen omtrent triggerpointtherapie bij schouderklachten
Voor het herstel van uw schouderprobleem is het belangrijk dat u eerst contact opneemt met een specialist (fysiotherapeut). Het is van groot belang dat eerst een juiste diagnose gesteld wordt voordat we kunnen zeggen wat u met uw schouder mag doen. Probeer voor uzelf eerst na te gaan hoe en bij welke dagelijkse bezigheden uw schouderklachten optreden of verergeren. Probeer deze activiteiten te vermijden. Probeer uw schouder tijdelijk rust te geven. Let wel op dat u niet helemaal niets gaat doen. Het is wel belangrijk het schoudergewricht te blijven bewegen. Dit voorkomt dat uw schouder gaat vastzitten.
Bekijk hier een onderzoek over triggerpointtherapie bij schouderklachten.