Welke spieren kunnen duizeligheid veroorzaken?

Duizeligheidklachten komen regelmatig voor. Van de duizend mensen die per jaar bij de huisarts komen, hebben zevenentwintig van hen last van duizeligheid. Duizeligheidklachten zijn onder te verdelen in twee soorten: draaiduizeligheid (ook wel vertigo genoemd) en duizeligheid zonder draaierig gevoel. Bij draaiduizeligheid heeft men het idee dat de omgeving draait of heeft men juist het idee dat men zelf draait. Bij duizeligheid zonder draaierig gevoel ervaart men een licht gevoel in het hoofd. Dit gevoel lijkt op flauwvallen. De oorzaak van duizeligheid varieert sterk. Soms is duizeligheid het gevolg van triggerpoints in één van de spieren in de hals. Wanneer dit het geval is, kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggerpointtherapie u van de duizeligheidklachten afhelpen.

Hieronder een toelichting van de drie spieren die triggerpoints kunnen bevatten die duizeligheid kunnen veroorzaken.

1. De M. Sternocleidomastoideus

Triggerpoint-sternocleidomastoideus

Anatomie
Deze spier bevindt zich in de hals. Het is een tweekoppige spier. De ene kop van de spier begint bij het borstbeen en de andere kop van de spier begint bij het sleutelbeen. Deze twee spierkoppen komen bij elkaar en hechten net achter het oor aan.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het zijwaarts buigen en draaien van het hoofd.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door veel naar boven te kijken tijdens bijvoorbeeld het schilderen van een plafond, wanneer het hoofd te ver ten opzichte van de romp naar voren staat, een whiplash, maar ook het soort kussen en het aantal kussens waarop men slaapt, kan een rol spelen.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Sternocleidomastoideus kunnen uitstralende pijn in het hoofd geven. Triggerpoints in de spierkop die bij het sleutelbeen begint, geven uitstralende pijn in het voorhoofd, in- of achter het oor en in de tanden. Ook kunnen triggerpoints op deze plek leiden tot duizeligheid.
Triggerpoints in de spierkop die bij het borstbeen ontspringt, geven uitstralende pijn achter het oog, boven het oog, in de wangregio, rondom het kaakgewricht, aan de bovenkant van het hoofd en in het achterhoofd.

Naast dat triggerpoints in deze spier duizeligheid kunnen veroorzaken, kunnen zij ook migraine en spanningshoofdpijn veroorzaken.

2. De M. Digastricus

triggerpoints-digastricus

Anatomie
Deze spier bevindt zich onder de onderkaak en bestaat uit twee spierbuiken. De voorste spierbuik loopt van de onderkaak naar het tongbeen in de hals en de achterste spierbuik loopt van het slaapbeen naar het tongbeen in de hals.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het heffen van het tongbeen, het naar onderen trekken van de kaak en het openen van de mond.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Het is mogelijk dat triggerpoints in deze spier ontstaan door triggerpoints in omliggende spieren. Daarom noemen we de triggerpoints in de M. Digastricus secundaire triggerpoints. Met name triggerpoints in de kauwspieren (M. Masseter) kunnen leiden tot triggerpoints in de M. Digastricus. Daarnaast kunnen ook een whiplash door een verkeersongeluk of tandenknarsen oorzaken zijn van triggerpoints in de M. Digastricus.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de M. Digastricus kunnen leiden tot duizeligheidklachten. Daarnaast kunnen triggerpoints in de voorste spierbuik van deze spier leiden tot tandpijn in de vier tanden in het midden van de onderkaak. Triggerpoints in de achterste spierbuik van deze spier kunnen leiden tot moeite met slikken en het gevoel opwekken alsof er een brok in de keel zit.

3. De Monnikskapspier (M. Trapezius)

triggerpoints-trapezius

Anatomie
Deze ruitvormige nek- en schouderspier heeft een groot oppervlak en bestaat uit drie delen: het bovenste deel (M. Trapezius pars descendens), het middelste deel (M. Trapezius pars transversus) en het onderste deel (M. Trapezius pars ascendens). De spier loopt van de onderkant van de schedel tot ongeveer het midden van de rug.

Functie van deze spier

De gezamenlijke functie van deze drie spiergroepen is het bewegen van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door langdurig de schouders op te trekken bij bijvoorbeeld stress of koud weer. Daarnaast kan het overmatig naar elkaar toe trekken van de schouderbladen of het zwaar steunen op de armen bij het opkomen uit een stoel ook de aanmaak van triggerpoints in deze spier stimuleren.

Ontdek ook meer over een slijmbeursontsteking in de schouder.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen zich in alle drie de delen van deze spier bevinden. Triggerpoints in het bovenste gedeelte van de monnikskapspier (M. Trapezius pars descendens) kunnen (draai)duizeligheid veroorzaken.

Duizeligheid kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van triggerpoints in bovengenoemde spieren. Triggerpointtherapie (dry-needling therapie) kan in dat geval helpen van de duizeligheidklachten af te komen.

Bronnen: 
Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing
Verheij, A.A.A., et al. NHG-Standaard Duizeligheid. Huisarts & Wetenschap. 2002 (45).

Bekijk hier een onderzoek over duizeligheid.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer