De Zuur-Base balans (pH)
De zuur-base balans wordt vaak vergeten in de zoektocht naar de oorzaak van lichamelijke (pijn) klachten. De pH is de maat van een zuurgraad. Wanneer we spreken over de pH waarde van het lichaam, spreken we voornamelijk van de zuurgraad in onze bloedbaan. De zuurgraad wordt gemeten op een schaal van 0-14. Deze schaal loopt dus van zuur (pH=0) tot basisch (pH=14). De pH- waarde van zuiver water ligt ronde de pH 7 en staat voor ‘neutraal’.
Een juiste zuur-base balans waarde is essentieel voor een optimale gezondheid. De normale zuurgraad van het menselijk lichaam is pH 7,365. Wanneer deze pH waarde met 0,5 punt veranderd stopt het lichaam volledig met functioneren. Dit geeft aan dat de lichamelijke pH balans, essentieel is voor de mens.
Handhaving van de zuur-base balans gebeurd met behulp van verschillende buffers van ‘basische’ mineralen (= mineralen die een pH waarde tussen de 7-14 hebben). Deze mineralen, zoals: calcium en magnesium, zorgen ervoor dat de zuren kunnen worden geneutraliseerd. De buffers kunnen echter snel uitgeput raken door onze levensstijl, zoals: stress, verkeerde ademhaling, voeding etc. Een andere veel gebruikte buffermethode is het zuur omzetten en opslaan als vet(bijv. cholesterol) en kristalvorming.
Verstoring van de zuur-base balans kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een grote hoeveelheid voedingsmiddelen die een sterk verzurend effect hebben op ons lichaam. Deze voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: suiker, zuivel, brood, vlees, frisdrank en alcohol. Indien er meer zuur het lichaam binnenkomt dan onze maag kan neutraliseren, zullen de ‘basische’ buffers moeten worden ingeschakeld. Deze buffers worden in geval van overmatig zuur uit bepaalde delen van het lichaam onttrokken waar ze minder hard nodig zijn, bijvoorbeeld: calcium wordt onttrokken uit het botweefsel en magnesium en kalium uit het spierweefsel. Met mogelijk osteoporose en/of stijve spieren en triggerpoints als gevolg.
Symptomen van een verstoorde lichamelijke pH balans
Een verstoring in de pH balans van het lichaam heeft zowel korte als lange termijn gevolgen voor onze gezondheid. Overmatige gebruik van de buffers kan osteoporose en verschillende huidproblemen als gevolg hebben, zoals: acne, eczeem, droge huid en rimpels. Verzuring kan echter ook worden gelinkt aan een aantal andere aandoeningen zoals (pijn)klachten uit triggerpoints, overgewicht, hartfalen, diabetes type 2, kanker, jicht, vermoeidheid, hoofdpijn, fibromyalgie, artritis, allergieën, PMS, lupus, brandend maagzuur en hoog cholesterol.
Wat zijn oorzaken van een verstoorde lichamelijke pH balans?
De meest voorkomende oorzaken die onze lichamelijke pH balans verstoren zijn:
– Voeding
– Stress
– Gebrek aan lichaamsbeweging
Voeding
Een belangrijke Oorzakelijke factor in het ontwikkelen van een lichamelijke pH disbalans is voeding. De meest verzurende producten zijn: alcohol, cafeïne, medicijnen, schimmel, zuivel, gist, enkelvoudige suikers, transvetzuren etc. Deze zuren zijn terug te vinden in: appels, frisdrank, eieren, pizza, friet, magnetronvoedsel, kaas, yoghurt, brood, koffie, bier etc. Ook zitten ze in pijnstillende medicatie en antibiotica. Dit is een behoorlijk aantal producten, dat de meeste mensen dagelijks tot zich nemen.
Er bestaan echter ook belangrijke helpende factoren, dit zijn voedingsmiddelen die een ontzurend/’basisch’ effect hebben op het lichaam. Dit zijn producten zoals: verse salades, citroen, tomaat, avocado, bladgroenten, noten, zaden etc. Kortom, waterrijke producten met een hoge voedingswaarde. Ook hebben de voedingsmiddelen die rijk zijn aan ‘basische’ mineralen (buffers) helpende factoren.
Stress
Stress, onderdrukte emoties, trauma’s en angsten en de daarbij verstoorde ademhaling hebben een sterk effect op onze lichamelijke zuur-base balans. Een diepe buikademhaling waarbij veel zuurstof binnenkomt zorgt voor ontzuring.
Lichaamsbeweging
Onze circulatie zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen en de aanvoer van zuurstof en voedingsmiddelen naar de cellen. Deze wordt gestimuleerd door regelmatige lichamelijke beweging. Wanneer dit onvoldoende gebeurd kunnen ‘zure’ afvalstoffen in het lichaam achterblijven en een lokaal te kort zijn aan zuurstof. Met als mogelijk gevolg het ontstaan van triggerpoints in de spier en uiteindelijk chronische pijnklachten.
Wil jij meer weten over de zuur-base balans? Bekijk dan dit artikel!