Musculus Gastrocnemius (tweehoofdige kuitspier)

De musculus gastrocnemius noemt men ook wel de tweehoofdige kuitspier en deze spier ligt aan de achterkant van het onderbeen. De spier is onderdeel van de triceps surae spiergroep van de kuit. Deze spiergroep bestaat uit de gastrocnemius en de soleus. De gastrocnemius bestaat uit twee spierkoppen en deze beginnen bij de binnenste en buitenste knobbels van de knie (epicondylus medialis/lateralis femoris) en hechten via de achillespees aan de hak aan. Deze spier kan knieklachten veroorzaken.

Functie van de musculus gastrocnemius

Deze spier heeft invloed op de buiging van de knie en op de strekking en het optrekken van de binnenrand van de voet. Deze spier wordt ook wel een bi-articulaire spier genoemd, omdat deze over twee gewrichten loopt (de knie en de enkel). Bekijk in onderstaande video de functie van deze kuitspier.

Triggerpoints – Musculus Gastrocnemicus

Een triggerpoint is een is een kleine krampknoop in de spierbuik, in deze krampknoop is er verminderde doorbloeding, waardoor er meer afvalstoffen ophopen. Hierdoor ontstaat er pijn in de kuit zelf, maar het kan ook uitstralen naar je knieholte, achillespees en/of voetzool.

In de Gastrocnemicus kunnen klachten ontstaan wanneer er lange tijd spanning van de kuitspier wordt gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer je een staand beroep hebt, maar ook wanneer je veel wandelt (met name bergop). Ook kan het dragen van hoge hakken invloed hebben op de spier, de spier kan zo verkorten en verschillende krampknoopjes ontwikkelen.
Belangrijk (zoals bij elke klacht) bij triggerpoints is het om te kijken hoe de klacht ontstaat, dit kunnen we met gedegen onderzoek goed bekijken. Vervolgens zijn de triggerpoints zelf goed te behandelen met dry needling of manuele triggerpoint de-activatie.

Triggerpoints gastrocnemius

Klachten die de gastrocnemius kan veroorzaken

De spier kan verschillende klachten veroorzaken. Hieronder leest u enkele voorbeelden.

Zweepslag van de kuit
Een ruptuur (scheuring) van de kuitspier wordt ook wel een zweepslag van de kuit genoemd. Deze kan variëren van een gedeeltelijke scheuring tot een volledige ruptuur. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan na een aanzet voor een sprint of sprong. De behandeling bestaat uit een aantal dagen relatieve rust voor de spier en het op gang houden van de bloedcirculatie in het been en daarna het gedoseerd opbouwen van mobiliteit, stabiliteit en kracht van de spieren in het onderbeen. Wanneer u begeleiding zoekt bij één van onze fysiotherapeuten, kunnen zij gebruik maken van verschillende technieken, zoals oefentherapie, taping, manuele therapie, etc.

Spierkramp in de kuit
Veel mensen hebben wel eens kramp gehad. Vaak heeft men kramp in de kuiten en in veel gevallen treedt deze krampen s’nachts of bij inspanning op. Bij kramp treedt er een onwillekeurige samentrekking van spiervezels op. Triggerpoints in de gastrocnemius kunnen deze klacht veroorzaken. Deze spierknopen zijn ophopingen van afvalstoffen waardoor men sneller kans heeft op kramp. Men kan deze spierknopen behandelen met dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping of bijvoorbeeld massage.

Hielklachten
De triggerpoints (spierknopen) in de gastrocnemius kunnen een ‘geprojecteerde pijn’ (‘referred pain’) geven in de kuit zelf, maar ook in de knieholte en ter hoogte van de hiel. Soms lijkt dit dan ook op hielspoor. Hielklachten kunnen dan ook het gevolg zijn van verhoogde spanning in de musculus gastrocnemius. Wanneer men met behulp van massage, dry needling, taping of manuele triggerpointtherapie de spierknopen in de kuit kan verminderen, zullen de hielklachten in veel gevallen ook afnemen.

Bekijk een onderzoek over de Musculus Gastrocnemius. 

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer