Gluteus maximus (grote bilspier)

Wat is de gluteus maximus (grote bilspier)?

Verloop van de gluteus maximus spier

De gluteus maximus oftewel de grote bilspier begint ter hoogte van de binnen- en bovenzijde van de bilregio en hecht aan bij de tuberositas glutea van het dijbeen en de peesplaat van het dijbeen (tractus iliotibialis).

Bekijk de video van de gluteus maximus

Functie van de gluteus maximus

Deze spier zorgt voor het naar achteren bewegen van het been (strekken van de heup). Ook helpt hij mee bij het naar buiten draaien van de heup (exorotatie). Ook ondersteunt hij als de knie gestrekt is en helpt hij bij het aanspannen van de tractus iliotibialis (peesplaat van het dijbeen) wat knieklachten kan veroorzaken. Tot slot is deze spier ook een stabilisator van het bekken.

Triggerpoints – Gluteus maximus

Een triggerpoint is een kleine spiercontractie, welke aanvoelt als een klein spelden knopje in de spierbuik. Deze triggerpoint maakt een spier zwakker en stijver, doet pijn als je er op drukt en heeft vaak een uitstralende pijn.

In de Gluteus maximus kan je pijn voelen rechtstreeks in je bil, maar ook met een uitstraling net onder je bil. Triggerpoints kunnen hier ontstaan doordat je erop valt, maar ook door lange tijd op harde ondergronden te zitten. Voor (veelal) mannen komt het ook nog wel eens voor doordat je lange tijd op je portemonnee zit. De klachten die je kan voelen zijn klachten als, moeilijk opstaan uit de stoel, moeite met vooroverbuigen of iets van de grond pakken en/of een pijnlijk gevoel in de billen. Als er sprake is van triggerpoints, dan kan je deze in de bilspier goed behandelen met dry needling of manuele triggerpoint de-activatie.

m. gluteus maximus

Rek-/ krachtoefening van de m. gluteus maximus

6 bilspieroefeninen om je grote m. gluteus maximus te trainen

Klachten die kunnen voorkomen in de grote bilspier

Heup- en bilklachten

De grote bilspier kan triggerpoints bevatten. Deze kunnen uitstralende pijn veroorzaken in de bil, maar ook ter hoogte van de heup. Deze uitstralende pijn noemt men ‘referred pain’.
Deze pijn kan men bijvoorbeeld behandelen door de triggerpoints te ‘ontladen’ middels dry needling of ze te behandelen met manuele druktechnieken (manuele triggerpointtherapie). Ook kunnen rekoefeningen, tape technieken en bijvoorbeeld mobilisaties hieraan bijdragen. Tot slot is het belangrijk na te gaan hoe deze triggerpoints zich in de bilspier hebben kunnen vormen en deze oorzaak aan te pakken.

triggerpoint-gluteus-maximus


Bekkenklachten

De grote bilspier is een belangrijke stabilisator van het bekken. Indien deze spier aan één zijde of aan beide zijdes verzwakt is, kan dit de stabiliteit van het bekken verminderen en kan dit (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen voor de grote bilspier.

Hamstringklachten

Bij te zwakke bilspieren gaan de hamstrings dit vaak compenseren en kunnen zij overbelast raken. Dit kan (pijn)klachten geven. Het is dus belangrijk om de grote bilspieren in optimale conditie te houden door regelmatig kracht- en stabiliteitsoefeningen te doen.

Rugklachten

Waarschijnlijk had je niet verwacht dat je rugklachten kan krijgen wanneer de gluteus maximus niet goed functioneert. Waneer er triggerpoints in de grote bilspier ontstaan dan kan dit referred (uitstralende) pijn geven naar je lage rug. Wanneer dit het geval is zou het raadzaam zijn om met een triggerpointspecialist contact op te nemen.

Bekijk hier een onderzoek over de Gluteus maximum.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer