Achillespees scheur (inscheuring)

Bij het ontstaan van een achillespees scheur ervaar je pijn aan je achillespees. Mensen met een scheur in de achillespees hebben dit vaak gelijk door. Dit doordat lopen, rennen, springen of ander activiteiten met de voet zeer doen. Over het algemeen herstellen personen goed van deze aandoening. De mate van inscheuring is een belangrijke factor in het herstelproces.

(Ook bekend als: Inscheuring van de achillespees, gedeeltelijke achillespees scheur, partiële achillespees ruptuur)

Met welke fysiotherapeutische behandeling wordt een Achillespees scheur behandelt?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Schoenaanpassing
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht, core stability en balans te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Hydrotherapie
 • Biomechanische correctie
 • Triggerpointtherapie
 • Dry needling therapie

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan een ander soort behandeling zijn, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is een achillespees scheur?

Een achillespees scheur is een (gedeeltelijke) scheur van de pees aan de achterkant van de voet. De kuit aan de achterkant van het onderbeen bestaat uit twee grote spieren. Beide spieren hechten via de achillespees aan op het hielbot.

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kunnen er scheuren in de pees ontstaan. Deze scheuren kunnen variëren van een kleine gedeeltelijke scheur met minimale pijn en minimaal functieverlies, tot een complete scheur waarbij chirurgische reconstructie nodig zal zijn.

De oorzaken van een achillespees scheur

Een achillespeesscheur ontstaat meestal wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen of een lunge/uitvalspas maakt tijdens de sport (tennis, squash etc.). In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de pees, in combinatie met overbelasting (zoals overmatig lopen of rennen).

Wat zijn tekens & symptomen?

Achillespees-scheur.png

Personen met een achillespees scheur voelen tijdens het ontstaan van letsel een plotselinge pijn. Klachten kunnen toenemen tijdens activiteiten waarbij de achillespees onder veel spanning komt te staan, zoals: wandelen (heuvel op), traplopen, rennen, springen, kuitspier oefeningen en kuit stretching. Ook hebben deze personen vaak last tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig in de ochtend, vlak na het opstaan. Ook kunnen er kan er zwelling in de achillespees regio en drukpijn aanwezig zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of Ultrasound (echografie) kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de achillespees scheur.

Wat is de prognose?

Personen met een kleine scheur in de achillespees genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 2-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Is de scheur echter zo groot dat het bijna een complete ruptuur (scheur) is, zal er chirurgische interventie nodig zijn.

achillespeesklachten.png” alt=”Oefentherapie bij” class=”wp-image-503″/>
achillespeesklachten

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een achillespees scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (enkel en kuit)
 • Verkeerde of te zware training
 • Slechte biomechanica
 • Slechte voet-statiek (plat voet of hol voet)
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte
 • Slechte proprioceptie of core stabiliteit
 • Vermoeidheid
 • Leeftijd en lichaamsgewicht
 • Inadequate revalidatie na een eerder enkel-, kuit- of achillespees blessure

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Kuitspier stretching met handdoek

Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de handdoek om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik Uw voet, enkel en de handdoek om de tenen naar u toe te trekken. Zorg dat u een middelmatige stretch ter hoogte van de kuitspier en of achillespees voelt. Houd deze stretch 5 sec aan en herhaal dit 10x, zonder toename van pijn.

Kuitspier stretching met teraband/elastiek

Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de terband om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik de teraband om de tenen naar u toe te trekken. Beweeg met de voet en enkel tegen deze weerstand omlaag/van u af (gas geven). Beweeg tot het einde en laat vervolgens het elastiek van de teraband uw enkel langzaam weer omhoog trekken naar de startpositie. Herhaal dit 10-20x zonder toename van pijn.

Lees meer over enkelklachten.

Bekijk hier een onderzoek over Achillespees scheuring

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer