Wat is bekkeninstabiliteit?
Bekkeninstabiliteit is een instabiliteit van de bekkenring door verslapte gewrichtsbanden. De bekkenring bestaat uit het linker- en rechterbekken en het heiligbeen wat aan de achterkant tussen deze twee helften in zit. Aan de achterkant van de bekkenring bevinden zich twee gewrichten (SI-gewrichten) die de twee bekkenhelften met het heiligbeen verbinden. Aan de voorzijde bevindt zich de symfyse die de twee bekkenhelften met elkaar verbindt. Om deze drie gewrichten bevinden zich gewrichtsbanden. Wanneer deze verslappen, ontstaat er een instabiliteit in de bekkenring en spreekt men van bekkeninstabiliteit.
Wat zijn de oorzaken?
Bekkeninstabiliteit komt met name tijdens en na de zwangerschap voor. Tijdens de zwangerschap komt er een hormoon (relaxine) vrij dat ervoor zorgt dat de banden verslappen. Dit is erg belangrijk tijdens de zwangerschap, omdat de bekkenring dan beter vervormbaar is tijdens de geboorte van de baby. Daarnaast kan het ontstaan door een trauma waarbij de gewrichtsbanden direct beschadigd zijn. Ook kan een disfunctioneren van de dwarse en schuine buikspieren aanleiding geven tot dit verschijnsel.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Een belangrijk symptoom is pijn aan de voorzijde van het bekken ter hoogte van het schaambeen en/of de liezen of juist pijn in de onderrug en ter hoogte van het stuitje. De pijn verergert wanneer men plotselinge en schokkende bewegingen maakt, zoals het omdraaien in bed, opstaan uit een stoel of hardlopen. Bij vermoeidheid wordt de pijn erger.
Triggerpoints en bekkeninstabiliteit
Triggerpoints zijn kleine spierknopen die voor pijn en stijfheid kunnen zorgen in de heupspieren. Wanneer deze spieren niet meer goed kunnen functioneren kan dit leiden tot het disfunctioneren van het bekken. Uiteindelijk kan dit dus leiden tot bekkeninstabiliteit.
Door triggerpoints te deactiveren kunnen de spieren weer beter gaan samenwerken, waardoor pijnklachten opgelost kunnen worden.
Wat is de behandeling van bekkeninstabiliteit?
Bij bekkeninstabiliteit is het belangrijk om de gewrichtsbanden de tijd te geven om te herstellen en daarnaast de dwarse en schuine buikspieren te versterken om de stabiliteit van de bekkenring te vergroten. De (bekken)fysiotherapeut kan u hierbij helpen.
Je ademhaling is misschien wel de nummer een oorzaak van bekkenklachten. Ons middenrif is nauw verbonden met ons bekken. Wanneer we te hoog ademen, trekt als het ware de fascia te hard aan je rug, buik en bekkenbodemspieren waardoor je problemen kunt krijgen. Daarom is het super belangrijk voor de fysiotherapeut om dit mee te nemen in het onderzoek.
Fysiotherapie4all is gespecialiseerd in het behandelen van bekkeninstabiliteit
Door onze brede visie kunnen wij bekkeninstabiliteit in veel gevallen snel en effectief behandelen. Dit komt omdat de oorzaak niet altijd alleen zich bevind in het bekkengebied. Andere aspecten zoals stress, ademhaling en beweging zijn van essentieel belang bij dit probleem.
Bekijk hier een onderzoek over bekkeninstabiliteit.
Wil je een afspraak maken bij een van onze vestigingen? Neem dan snel contact met ons op.
Lees ook alles over het SI gewricht.