Een bilspier scheur is een blessure die weinig voorkomt. Bij een kleine inscheuring voelen mensen pijn, maar zijn instaat om hun activiteit af te maken. Tevens zullen de meeste klachten ontstaan tijdens de cooling down. In ernstige gevallen is de pijn hevige en moet de persoon stoppen met zijn activiteit. Over het algemeen genezen mensen goed van deze blessure en kunnen na 4 – 8 weken herstellen.
(Ook bekend als: Gluteus ruptuur, inscheuring van de bilspier, bilspier overrekking)
Wat houdt een bilspier scheur in?
Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?
Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:
- Weke delen massage (soft-tissue)
- Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
- Dry-Needling therapie
- Triggerpointtherapie
- Medical taping of Easytaping
- Gewricht mobilisatie
- Stretchen
- ijs of warmte therapie
- Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht, core stability en balans te bevorderen
- Advies
- Training en activiteit aanpassingen
Welke andere behandeling bestaat er?
Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In zeldzame gevallen of in geval van een complete bilspier scheur, zal chirurgische interventie een optie zijn.
Wat is een bilspier scheur?
Een bilspier scheur is een blessure die niet vaak voorkomt. Deze blessure wordt gekenmerkt door het scheuren van één of meer bilspieren (musculus Gluteus).
De bilspieren bestaan uit 3 verschillende spieren: Gluteus maximus, Gluteus medius en Gluteus minimus. Deze spieren zijn gesitueerde aan de achterkant van het bekken en vormen samen de bil. De spieren beginnen op de pelvis en hechten aan op de bovenkant van het heupbot (femur). De spieren zorgen voor het strekken van de heup, stabiliseren van de pelvis en dragen bij aan uitwaartse bewegingen van de heup. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens rennen, springen, squaten en uitvalspassen(lunge). Tijdens het aanspannen, komen de spieren op spanning te staan. Wanneer deze spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan een bilspier scheur ontstaan. Deze blessure noemt men gluteus scheur.
Een scheur in de spier kan variëren van een kleine partiele scheur waarbij er minimale pijn en minimaal verlies van functie optreedt, tot een complete ruptuur. Bilspierscheuren variëren van graad 1 tot graad 3 en worden als volgend geclassificeerd:
Graad 1: Een klein aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.
Graad 2: Een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functie verlies.
Graad 3: Alle spiervezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functie verlies en wordt: ‘Gluteus ruptuur’ geno
Oorzaken van deze aandoening
Een bilspier scheur ontstaat meestal tijdens een plotselinge aanspanning van de spier. Dit doet zich meestal voor wanneer men zich in een bepaalde positie bevindt of wanneer men een stretch uitvoert. Soms ontstaat de scheur wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen, een explosieve sprong maakt of wanneer men een zwaar gewicht wil liften(bijvoorbeeld tijdens het squaten of lunges). In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de pees, in combinatie met overbelasting (zoals overmatig lopen of rennen).
Deze blessure komt voor bij ren- en springsporten, zoals: voetbal, basketbal, rugby, fitness en atletiek. Het komt vaker voor bij oudere atleten, voornamelijk wanneer er geen adequate warming-up wordt gedaan.
Symptomen van een bilpier scheur
Personen met een bilspier scheur voelen tijdens het ontstaan van het letsel een plotselinge scherpe pijn of een trekkende sensatie in de bilregio. In minder ernstige gevallen kan de persoon zijn activiteit afmaken en zullen de symptomen pas optreden tijdens zijn cooling-down. In ernstige gevallen zal de persoon niet in staat zijn om zijn activiteit af te maken en zal hij direct erna moeizaam lopen.
Personen ervaren een toename van pijn tijdens activiteiten die de bilspieren belasten, zoals: wandelen (heuvel op), traplopen, rennen, springen, squaten, uitvalspassen, zitten en bij het krachtig aanspannen van de bilspieren (de billen samen knijpen). Ook hebben deze personen vaak last van pijn en stijfheid tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig tijdens het lopen in de ochtend, vlak na het opstaan.
Tijdens deze blessure kan er zwelling, spierspasme en blauwverkleuring in de bilregio ontstaan. De klachten kunnen toenemen tijdens het stretchen van de bilspier en bij het duwen op de aangedane spier.
Factoren die kunnen bijdrage aan deze blessure?
Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een bilspier scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn; weinig flexibiliteit (bilspieren en heupbuigers), inadequate conditie van de bilspieren, spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de hamstrings), verkeerde, overmatige of te zware training, inadequaat herstel tussen de sportsessies, slechte rentechniek, slechte biomechanica,slechte houding, inadequate fitness, vermoeidheid, inadequate warming-up, slechte core stabiliteit, weinig zenuwstretch mogelijk, spierdisbalans, inadequate revalidatie na een eerder lage rug blessure.
Triggerpoints v.s bilspier scheur
Triggerpoints zijn kleine spierverkrampingen binnen een spiervezel. Deze ‘spierknopen’ ontstaat meestal door fysieke overbelasting, stress en/of (onderdrukte) emoties. Wanneer onze bilspieren triggerpoints bevatten, zijn ze kwetsbaar voor schade. Dus we kunnen eerder een blessure oplopen als er triggerpoints in het bindweefsel ontstaan. Een bilspier scheur ligt dan eerder op de loer.
Middels triggerpointtherapie (dry needling, strech-technieken, massage) kunnen we effectief deze triggerpoints aanpakken, waardoor de kans op deze blessure afneemt. De fysiotherapeuten bij fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het behandelen van deze triggerpoints.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een RX scan, CT scan, MRI scan of Ultrasound kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose, het uitsluiten van andere aandoeningen en het vaststellen van de ernst van het letsel.
De prognose bij een bilspier scheur
Personen met een kleine bilspier scheur in de spier genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 1-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kan er chirurgische interventie nodig zijn. Dit wordt gevolgd door een intensieve revalidatie, waarbij de terugkeer naar sport of activiteiten 6 maanden of langer kan duren.
Fysiotherapie bij een bilspier scheur
Mensen met een bilspier scheur zijn goed te behandelen middels fysiotherapie. De fysiotherapeuten van fysiotherapie4all zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van de bilspier scheur. Daarnaast hebben wij de optimale faciliteiten om te revalideren bij deze blessure. Wil jij meer onderbouwing hebben door de wetenschap? Lees hier wat literatuur over ‘de bilsspier scheur‘ en het herstel hiervan.