(Ook bekend als; enkel synovitis, ontsteking van het gewrichtsvocht van de enkel)
Hoe wordt een enkel ontsteking behandeld?
De meeste personen met enkel ontsteking kunnen goed behandeld worden met adequate fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit verschijnsel. Men dient voldoende relatieve rust te nemen totdat de symptomen zijn verdwenen. Het toepassen van medical tape, easytaping of een brace kan van grote waarde zijn. Deze tijdelijke stabilisatie en vermindering van de belasting kan het lichaam de rust geven die het nodig heeft om het herstelproces van de enkel ontsteking in gang te zetten en zo kan men meer schade voorkomen.
Welke behandeltechnieken gebruikt de fysiotherapeut?
Vroege fysiotherapeutische interventie is essentieel voor optimaal herstel. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. De focus van de fysiotherapie ligt op relatieve rust, optimaliseren van de stabiliteit en heropbouw van activiteiten/sport. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen.
Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:
- Gewricht mobilisaties;
- RICE (rust, ijs, compressie, elevatie);
- Stretchen;
- Dry-needling;
- Sportmassage/fricties,
- Oefentherapie;
- Aanpassen van activiteiten;
- Medical taping;
- Easytaping.
Wat is het succes van de behandeling bij een enkel ontsteking?
Het succes van de behandeling bij een enkel ontsteking wordt dus sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Gezien overbelasting kan leiden tot chroniciteit van het letsel. Deze benadering (relatieve rust!) blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Activiteiten die het gewricht zwaar belasten, moeten zo min mogelijk worden uitgevoerd. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen. In de meeste gevallen kan deze synovitis (mits vroeg ontdekt en behandeld) binnen enkele dagen tot weken hersteld zijn. Wanneer de aandoening langer of heviger aanwezig is, kan de revalidatie een aantal maanden in beslag nemen. In deze gevallen kan een specialist besluiten corticosteroïd in het gewricht te injecteren.
Wat is een enkel ontsteking?
Men spreekt van enkel ontsteking wanneer de vloeistof, gesitueerd in het gewrichtskapsel (=synovia), ontstoken is. Deze ontsteking geeft pijn, zwelling en stijfheid van het gewricht.
Het onderbeen bestaat uit 2 lange botten, het scheenbeen (=tibia) en het kuitbeen (=fibula). Deze 2 botten vormen samen met de talus (=voetbot) het enkelgewricht. Deze wordt omvat door een kapsel. Aan de binnenzijde van het kapsel ligt het synoviale membraan. Dit vlies zorgt er voor dat het gewricht gesmeerd blijft met het synovia (=gewricht vloeistof). Het synovia verminderd fricties tussen de botstukken, waardoor het gewricht gemakkelijk kan bewegen.
Wanneer er een enkeltrauma plaats vindt, zal zwelling zich opstapelen in het gewricht. Deze zwelling kan het synoviale membraam onder druk zetten. Dit in combinatie met belasting (bijv. lang wandelen) kan het synovia irriteren met een ontsteking als gevolg. Wanneer deze situatie zich voordoet, spreken we van ‘enkel synovitis’.
Lees meer over enkelklachten en over een slijmbeursontsteking.
Factoren die bijdrage tot het ontwikkelen van een enkel ontsteking?
Bij een enkel ontsteking worden onderstaande factoren door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. De Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn:
- Overbelasting;
- Eerder trauma van het gewricht;
- Slechte biomechanica;
- Slechte ondergrond;
- Slechte voetstatiek;
- Blessuregeschiedenis;
- Instabiliteit van het enkelgewericht (verschillende oefeningen om de stabiliteit van de enkel te verbeteren.)
- Slechte mobiliteit van het gewricht;
- Verkeerd schoeisel.
Tekens en symptomen bij een enkel ontsteking?
Bij bijna elk enkelletsel is er een beetje vocht in het gewricht aanwezig. Dit verdwijnt snel wanneer het lichaam het natuurlijke herstelproces in gang zet. Wanneer deze zwelling met klachten echter een tijd blijft aanhouden, spreken we van de aandoening ‘enkel synovitis’. Dit is meestal het gevolg van een enkel verzwikking (=trauma) en komt veel voor bij mensen die na een letsel te snel te zwaar belasten. Deze aandoening kan ook het gevolg zijn van overbelasting, zoals langdurig wandelen of rennen op een oneffen ondergrond etc. Deze overbelasting kan zorgen voor een opeenstapeling van microschade in het gewricht met ontsteking van het gewrichtsvocht als mogelijk gevolg.
Personen met een enkel ontsteking hebben klachten aan de voorkant of de zijkant van de enkel. In sommige gevallen kan de pijn ook aan de achterzijde gelokaliseerd zijn. Symptomen kunnen plotseling na een trauma of langzaam/gradueel ontstaan. Meestal is het een gevolg van een verzwikking die niet volledig herstelt en waarbij er langdurig klachten (zwelling, stijfheid en pijn bij belasting) aanwezig zijn. De klachten zijn meestal heviger in de ochtend of tijdens rust NA een activiteit. Ook verminderen de symptomen als het gewricht door activiteit is opgewarmd. De klachten kunnen worden uitgelokt door wandelen of rennen, voornamelijk op oneffen oppervlakte of heuvels. Ook kan de enkel (hevig) gezwollen zijn en pijnlijk bij palpatie/aanraking.
Bekijk hier een ander artikel over de enkel ontsteking