Enkeldistorsie (verzwikking)

Een enkel verzwikking is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel beschadigd zijn. Op het moment dat jij jouw enkel verzwikt heb jij dit direct door. In sommige gevallen is het mogelijk dat je een klikkend of knappend geluid. Dit wordt dan opgevolgd door pijn en een zwelling aan de buitenkant van de enkel. In ernstige gevallen kan jij de activiteit niet verder uitvoeren en zal het herstel langer duren. bij een kleine tot matige verzwikking herstel jij gemiddeld binnen 2 – 6 weken.

(Ook bekend als; enkel gaan, enkel verzwikking, enkel sprain, laterale enkelband letsel)

Wat is een enkeldistorsie?

Wat is een enkel verzwikking?

Een enkel verzwikking is een blessure waarbij het weefsel en de ligamenten rondom de enkel worden beschadigd. Meestal worden de ligamenten (banden) aan de buitenzijde van de enkel het zwaarst getroffen.

De ligamenten aan de buitenkant van de enkel (de kant van de kleine teen) zorgen ervoor dat de voet en de enkel beperkt worden bij een inwaartse voetbeweging (inversie). Wanneer deze inwaartse beweging toch groot en krachtig wordt gemaakt, door bijvoorbeeld een verzwikking, dan loopt men het risico dat de belasting op de ligamenten aan de buitenzijde te groot wordt en dat deze zullen scheuren. Deze blessure wordt een enkeldistorsie genoemd en bestaat dus uit verrekking/scheuring van de enkelbanden. Er zijn verschillende gradaties van deze blessure mogelijk:

  • Graad 1: Een klein aantal vezels zijn gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.
  • Graad 2: Een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functie verlies en licht tot matige instabiliteit.
  • Graad 3: Alle vezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functie verlies en significante gewricht instabiliteit.

De meeste verzwikkingen vallen echter in graad 2.

Anatomie van de enkel

Het enkelgewricht bestaat uit het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en een klein bot wat direct onder het scheenbeen ligt: de talus. Het enkelgewricht wordt verstevigd door omliggende spieren en ligamenten en het gewrichtskapsel. Een ligament is een sterke band dat verschillende botstukken met elkaar verbindt.

enkel-verzwikking

Wat zijn de verschillende oorzaken?

De meeste enkelverzwikkingen ontstaan wanneer men verkeerd neerkomt na een sprong, snel van richting veranderd tijdens het rennen of zich verstapt tijdens het wandelen op een onregelmatig oppervlak. Dit maakt deze blessure een veel voorkomend letsel in sporten zoals: basketbal, volleybal en voetbal. De blessure ontstaat gewoonlijk doordat de voet met het volledige lichaamsgewicht extreem inwaarts en naar beneden wordt gedraaid (inversie + plantair flexie). Dit gebeurt wanneer men verkeerd landt na een sprong, maar ook wanneer een speler op de voet van een andere speler gaat staan.

Factoren die bijdrage bij het ontwikkelen van deze aandoening

Bijdragende factoren in het oplopen van een enkelverzwikking kunnen zijn: slechte enkelstabiliteit, verkeerde of onvolledige revalidatie na een eerdere enkel verzwikking, spierzwakte, gewricht stijfheid, inadequate warming up, slechte voetenstand/biomechanica, verkeerd schoeisel, vermoeidheid en slechte training. De diagnose kan door een fysiotherapeut of een arts worden gesteld. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om bijkomende schade uit te sluiten.

Wat zijn tekens & symptomen van een enkel verzwikking?

Op het moment dat je je enkel verzwikt, is het mogelijk dat je een klikkend of knappend geluid hoort. Dit geluid wordt direct opgevolgd door pijn en vaak ook zwelling aan de buitenzijde van de enkel. Wanneer er sprake is van een graad 1 enkel verzwikking, kan het zijn dat je de huidige activiteit gewoon kunt voortzetten en pas tijdens het rusten klachten ontwikkeld, zoals: pijn, zwelling en stijfheid.

Bij ernstige gevallen kan de pijn en zwelling direct na de verzwikking ontstaan (binnen de eerste paar uren). De persoon kan niet meer steunen op de enkel en aan de buitenzijde van de enkel kan blauw verkleuring ontstaan (binnen de komende dagen).

De meeste personen met deze blessure ervaren een toename van pijn wanneer men duwt op de buitenzijde van de enkel of wanneer deze op rek wordt gebracht door de voet naar binnen en naar beneden te draaien (inversie + plantair flexie).

Wat is de behandeling?

Met adequate fysiotherapeutische behandeling kan een persoon met een kleine tot matige enkel verzwikking (graad 1 en 2) na 2 tot 6 weken zijn/haar (sport)activiteiten hervatten. Wanneer er sprake is van een ernstige enkel verzwikking(graad 3) dan zal een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te behalen.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), triggerpointtherapie, dry needlingtherapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, Medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt.

Adequate fysiotherapie is essentieel voor personen met deze blessure. Dit voornamelijk vanwege het feit dat mensen met een enkel verzwikking in het verleden een grotere kans lopen om opnieuw een verzwikking op te lopen. De enkel is door de beschadiging een zwakke plek geworden. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. Dit verkleint de kans om opnieuw deze blessure op te lopen. Lees meer over enkelklachten.

Lees hier een onderzoek over enkel verzwikking.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer