Fysiotherapeut Maikel legt uit over gekneusde ribben
Pijnlijke rib? Check voor gekneusde of gebroken ribben
Een gekneusde rib is een aandoening waarbij een of meerdere ribben beschadigd zijn door een direct klap/stoot op de ribbenkast en/of bovenrug. De meeste mensen ervaren een scherpe/vage pijn in de borst. Door deze pijn wordt de bewegingsmogelijkheden beperkt. Zo veroorzaken het draaien van het lichaam, vooroverbuigen, tillen, duwen en zelfs hoesten en niezen pijn. Over het algemeen geneest men, zonder al te veel problemen, binnen 4 tot 6 weken. Gekneusde ribben staan ook wel bekend als Rib contusie en Bone bruise.
Wat is een gekneusde rib?
Een gekneusde rib is een blessure die vaak ontstaat tijdens contact sporten. De klachten situeren zich ter hoogte van één of meer ribben en zijn vaak het gevolg van een directe klap/stoot op de rib. Dit resulteert in een beurs/blauwe plekken gevoel op de plek van het trauma.
De borstkast bestaat uit twaalf ribben, zowel links als rechts. Elke rib vormt een gewricht samen met de wervelkolom aan de achterzijde van het lichaam. De bovenste zeven ribben vormen ook aan de voorzijde van het lichaam verbindingen met het borstbeen. De 8-10e ribben hechten aan op de ribben erboven en de 11e en 12e rib zijn de zogenaamde ‘zwevende ribben’. Deze twee maken geen verbinding aan de voorzijde van het lichaam. De ribbenkast beschermt de belangrijke organen en is een aanhechtingsplaats voor veel verschillende spieren (zoals de buikspieren).
Verschil tussen gekneusde en gebroken rib
Doordat de ribben een groot gebied van ons lichaam bedekken en doordat ze met verschillende structuren verbonden zijn (zoals de wervelkolom), kunnen ze onder hoge druk komen te staan. Wanneer er een directe klap/stoot op de ribbenkast of bovenrug wordt geplaatst kan dit resulteren in een kneuzing van de rib. Wanneer de impact van de klap/stoot groter is dan wat de rib kan verdragen, zal dit echter resulteren in een ribfractuur (breuk). We spreken dan van gebroken ribben.
Wat zijn tekens & symptomen?
Personen met een gekneusde rib, ervaren na het trauma een plotse scherpe of vage pijn in de borst, middenrug of aan de zijkant van het lichaam. Deze pijnklacht kan in sommige gevallen uitstralen naar de rug, schouder of nek. Dit trauma kan worden veroorzaakt door een botsing in de sport, impact van materiaal, vechtsport, een val van hoogte etc.
De pijnklachten staan voornamelijk op de voorgrond gedurende de nacht of ‘s morgens vroeg. Vaak is er moeite om op de aangedane zijde te slapen, drukgevoeligheid en pijn bij hoesten, niezen en persen aanwezig. Ook kan het moeilijk zijn om de bovenrug te bewegen (vooroverbuigen of draaien) en zijn sommige bewegingen van het bovenste lidmaat moeilijk te verdragen (tillen of duwen).
Als er sprake is van een minieme rib kneuzing zal de pijn tijdens activiteit meevallen. Wanneer er echter een ernstige rib kneuzing aanwezig is, ervaart men hevige pijn, spierspasme en pijn die extreem toeneemt met diep ademhalen. In sommige gevallen kan de zwelling en blauwverkleuring afzakken naar het huidgebied van de buik.
De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en een fractuur of bijkomende schade uit te sluiten.
Hoe wordt het behandeld?
De meeste personen met een gekneusde rib genezen volledig en zonder problemen (4-6 weken). Binnen een aantal dagen tot weken kan de sport weer worden opgepakt, al dient men voorzichtig te zijn met contact sporten. Wanneer er sprake is van een ernstige kneuzing kan volledig herstel een aantal maanden duren.
Tijdens de fysiotherapeutische sessie worden de patiënten ondersteunt in het veilig terugkeren naar sportactiviteiten. Hierbij kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), triggerpointtherapie, dry needling therapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, houding en balans), aanpassen en opbouwen van activiteiten, Medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt.
Meer onderbouwing over de gekneusde rib? Bekijk hier de link over ‘de gekneusde rib‘.