Gekneusde rib

Fysiotherapeut Maikel legt uit over gekneusde ribben

Pijnlijke rib? Check voor gekneusde of gebroken ribben

Een gekneusde rib is een aandoening waarbij een of meerdere ribben beschadigd zijn door een direct klap/stoot op de ribbenkast en/of bovenrug. De meeste mensen ervaren een scherpe/vage pijn in de borst. Door deze pijn wordt de bewegingsmogelijkheden beperkt. Zo veroorzaken het draaien van het lichaam, vooroverbuigen, tillen, duwen en zelfs hoesten en niezen pijn. Over het algemeen geneest men, zonder al te veel problemen, binnen 4 tot 6 weken. Gekneusde ribben staan ook wel bekend als Rib contusie en Bone bruise.

Wat is een gekneusde rib?

Een gekneusde rib is een blessure die vaak ontstaat tijdens contact sporten. De klachten situeren zich ter hoogte van één of meer ribben en zijn vaak het gevolg van een directe klap/stoot op de rib. Dit resulteert in een beurs/blauwe plekken gevoel op de plek van het trauma.

De borstkast bestaat uit twaalf ribben, zowel links als rechts. Elke rib vormt een gewricht samen met de wervelkolom aan de achterzijde van het lichaam. De bovenste zeven ribben vormen ook aan de voorzijde van het lichaam verbindingen met het borstbeen. De 8-10e ribben hechten aan op de ribben erboven en de 11e en 12e rib zijn de zogenaamde ‘zwevende ribben’. Deze twee maken geen verbinding aan de voorzijde van het lichaam. De ribbenkast beschermt de belangrijke organen en is een aanhechtingsplaats voor veel verschillende spieren (zoals de buikspieren).

Een gekneusde rib verwijst naar een letsel aan een of meerdere ribben waarbij het zachte weefsel rondom de ribben, zoals spieren en ligamenten, beschadigd of gekneusd is. Het is een veelvoorkomende blessure die meestal optreedt als gevolg van een directe klap op de borstkas, een val of een ongeluk.

Bij een gekneusde rib is er meestal sprake van pijn, gevoeligheid en zwelling in het gebied van de gekneusde ribben. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij beweging, ademhalen, hoesten, niezen of druk uitoefenen op de ribben. Soms kan er ook een blauwe plek (bloeduitstorting) ontstaan op de plaats van de gekneusde rib.

Het is belangrijk op te merken dat een gekneusde rib meestal minder ernstig is dan een gebroken rib, waarbij het bot daadwerkelijk is gebroken. Een gekneusde rib geneest meestal binnen enkele weken tot enkele maanden met de juiste rust en behandeling. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om medische hulp in te schakelen, vooral als de pijn aanhoudt, de ademhaling moeilijk is of als er sprake is van andere zorgwekkende symptomen.

Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling als je vermoedt dat je een gekneusde rib hebt of als je ernstige pijn ervaart na een borstletsel. Een arts kan de blessure beoordelen, andere mogelijke verwondingen uitsluiten en advies geven over de juiste behandeling en hersteltijd.

Verschil tussen gekneusde en gebroken rib

Doordat de ribben een groot gebied van ons lichaam bedekken en doordat ze met verschillende structuren verbonden zijn (zoals de wervelkolom), kunnen ze onder hoge druk komen te staan. Wanneer er een directe klap/stoot op de ribbenkast of bovenrug wordt geplaatst kan dit resulteren in een kneuzing van de rib. Wanneer de impact van de klap/stoot groter is dan wat de rib kan verdragen, zal dit echter resulteren in een ribfractuur (breuk). We spreken dan van gebroken ribben.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een gekneusde rib, ervaren na het trauma een plotse scherpe of vage pijn in de borst, middenrug of aan de zijkant van het lichaam. Deze pijnklacht kan in sommige gevallen uitstralen naar de rug, schouder of nek. Dit trauma kan worden veroorzaakt door een botsing in de sport, impact van materiaal, vechtsport, een val van hoogte etc.

De pijnklachten staan voornamelijk op de voorgrond gedurende de nacht of ‘s morgens vroeg. Vaak is er moeite om op de aangedane zijde te slapen, drukgevoeligheid en pijn bij hoesten, niezen en persen aanwezig. Ook kan het moeilijk zijn om de bovenrug te bewegen (vooroverbuigen of draaien) en zijn sommige bewegingen van het bovenste lidmaat moeilijk te verdragen (tillen of duwen).

Als er sprake is van een minieme rib kneuzing zal de pijn tijdens activiteit meevallen. Wanneer er echter een ernstige rib kneuzing aanwezig is, ervaart men hevige pijn, spierspasme en pijn die extreem toeneemt met diep ademhalen. In sommige gevallen kan de zwelling en blauwverkleuring afzakken naar het huidgebied van de buik.

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en een fractuur of bijkomende schade uit te sluiten.

Gekneusde rib
Gekneusde-rib

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met een gekneusde rib genezen volledig en zonder problemen (4-6 weken). Binnen een aantal dagen tot weken kan de sport weer worden opgepakt, al dient men voorzichtig te zijn met contact sporten. Wanneer er sprake is van een ernstige kneuzing kan volledig herstel een aantal maanden duren.

Bij een gekneusde rib kan fysiotherapie helpen bij het verminderen van pijn, het bevorderen van herstel en het voorkomen van complicaties. De specifieke behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele behoeften van de persoon, maar hier zijn enkele mogelijke benaderingen van fysiotherapie bij een gekneusde rib:

  1. Pijnmanagement: De fysiotherapeut kan verschillende technieken gebruiken om pijn te verminderen, zoals warmte- of koudetherapie, elektrotherapie (zoals TENS), massage of mobilisatietechnieken. Deze technieken kunnen helpen om spierspanning te verminderen, ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten.
  2. Ademhalingsoefeningen: Omdat ademhalen pijnlijk kan zijn bij een gekneusde rib, kan de fysiotherapeut ademhalingsoefeningen aanleren om de ademhalingstechniek te verbeteren. Dit kan helpen om de longfunctie te behouden en te voorkomen dat er complicaties optreden, zoals longontsteking.
  3. Mobilisatie en oefeningen: Afhankelijk van de ernst van de blessure en de individuele situatie, kan de fysiotherapeut mobilisatieoefeningen en specifieke oefeningen aanbevelen om de bewegingsvrijheid te behouden en de spieren rondom de ribben te versterken. Deze oefeningen kunnen helpen bij het bevorderen van het herstel en het voorkomen van stijfheid en zwakte.
  4. Houdingsadvies: De fysiotherapeut kan advies geven over een goede houding en lichaamsmechanica om de belasting op de ribben te verminderen. Dit kan helpen om verdere irritatie en pijn te voorkomen.
  5. Functionele activiteiten: De fysiotherapeut kan helpen bij het geleidelijk hervatten van dagelijkse activiteiten en sporten, rekening houdend met de genezing van de gekneusde rib. Ze kunnen begeleiding bieden om de activiteiten aan te passen en te voorkomen dat er te veel belasting op de ribben komt te staan.

Het is belangrijk om met een fysiotherapeut samen te werken die ervaring heeft in het behandelen van rib blessures, zodat ze een behandelplan kunnen opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke situatie. Ze kunnen ook advies geven over de juiste timing van activiteiten en het voorkomen van complicaties tijdens het herstelproces.

Tijdens de behandeling worden de patiënten ondersteunt in het veilig terugkeren naar sportactiviteiten. Hierbij kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), triggerpointtherapie, dry needling therapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, houding en balans), aanpassen en opbouwen van activiteiten, Medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt.

Meer onderbouwing over de gekneusde rib? Bekijk hier de link over ‘de gekneusde rib‘.

Pijn Reset Community

In de Pijn Reset Community word je stap-voor-stap meenemen in mijn proces middels opdrachten, artikelen en video’s. Veranderingen doorvoeren moet in stappen gebeuren en niet in één keer. Er bestaat géén Quick-fix voor chronische klachten!

Je moet het als een uitdaging zien om de nieuwe versie van jezelf te creëren. Ik ben inmiddels gelukkiger dan voor mijn chronische aandoening. Ik geloof dat mijn succes ook jouw succes kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw fysieke of mentale klachten. Daarom hebben wij voor jou mijn ‘weg’ naar een klachtenvrij leven helemaal uitgewerkt. Je hoeft ons alleen maar te volgen. Makkelijk toch? Wil jij meer informatie? Bekijk dan onze pagina.

Veelgestelde vragen

Meestal geneest dit vanzelf binnen een paar weken. Je kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten.
Lichte kneuzingen zullen meestal binnen 3 weken genezen. Een zware kneuzing is meestal binnen 6 weken genezen.
Voor het herstel is de mate van beweging belangrijk. Wanneer er complete rust gehouden wordt zal dit het herstel niet bevorderen.
Bij een kneuzing ontstaat meestal een zwelling, pijn en een bloeduitstorting. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib zelf. Soms staat hierdoor de rib scheef.
Het is belangrijk om rust af te wisselen met beweging. Dat doe je door simpele ademhalingsoefeningen uit te voeren. Adem diep in, dit houd je 3 seconden vast en blaas daarna weer langzaam uit. Dit herhaal je een aantal keer.
Het herstel van een gekneusde rib kan alleen door rust. Je kunt pijnstillers nemen, zoals paracetamol of ibuprofen zodat je diep kunt blijven ademen.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer