Gekneusde rib

Een gekneusde rib is een aandoening waarbij een of meerdere ribben beschadigd zijn door een direct klap/stoot op de ribbenkast en/of bovenrug. De meeste mensen ervaren een scherpe/vage pijn in de borst. Door deze pijn word je bewegingsmogelijkheden beperkt. Zo veroorzaken het draaien van het lichaam, vooroverbuigen, tillen, duwen en zelfs hoesten en niezen pijn. Over het algemeen genees je, zonder al te veel problemen, binnen 4 tot 6 weken.

(Ook bekend als: Rib contusie, Bone bruise)

Wat is een gekneusde rib?

Een gekneusde rib is een blessure die vaak ontstaat tijdens contact sporten. De klachten situeren zich ter hoogte van één of meer ribben en zijn vaak het gevolg van een directe klap/stoot op de rib. Dit resulteert in een beurs/blauwe plekken gevoel op de plek van het trauma.

De borstkast bestaat uit twaalf ribben, zowel links als rechts. Elke rib vormt een gewricht samen met de wervelkolom aan de achterzijde van het lichaam. De bovenste zeven ribben vormen ook aan de voorzijde van het lichaam verbindingen met het borstbeen. De 8-10e ribben hechten aan op de ribben erboven en de 11e en 12e rib zijn de zogenaamde ‘zwevende ribben’. Deze twee maken geen verbinding aan de voorzijde van het lichaam. De ribbenkast beschermt de belangrijke organen en is een aanhechtingsplaats voor veel verschillende spieren (zoals de buikspieren).

Doordat de ribben een groot gebied van ons lichaam bedekken en doordat ze met verschillende structuren verbonden zijn (zoals de wervelkolom), kunnen ze onder hoge druk komen te staan. Wanneer er een directe klap/stoot op de ribbenkast of bovenrug wordt geplaatst kan dit resulteren in een kneuzing van de rib. Wanneer de impact van de klap/stoot groter is dan wat de rib kan verdragen, zal dit echter resulteren in een ribfractuur (breuk).

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een gekneusde rib, ervaren na het trauma een plotse scherpe of vage pijn in de borst, middenrug of aan de zijkant van het lichaam. Deze pijnklacht kan in sommige gevallen uitstralen naar de rug, schouder of nek. Dit trauma kan worden veroorzaakt door een botsing in de sport, impact van materiaal, vechtsport, een val van hoogte etc.

De pijnklachten staan voornamelijk op de voorgrond gedurende de nacht of ‘s morgens vroeg. Vaak is er moeite om op de aangedane zijde te slapen, drukgevoeligheid en pijn bij hoesten, niezen en persen aanwezig. Ook kan het moeilijk zijn om de bovenrug te bewegen (vooroverbuigen of draaien) en zijn sommige bewegingen van het bovenste lidmaat moeilijk te verdragen (tillen of duwen).

Als er sprake is van een minieme rib kneuzing zal de pijn tijdens activiteit meevallen. Wanneer er echter een ernstige rib kneuzing aanwezig is, ervaart men hevige pijn, spierspasme en pijn die extreem toeneemt met diep ademhalen. In sommige gevallen kan de zwelling en blauwverkleuring afzakken naar het huidgebied van de buik.

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en een fractuur of bijkomende schade uit te sluiten.

Hoe wordt het behandeld?

De meeste personen met een gekneusde rib genezen volledig en zonder problemen (4-6 weken). Binnen een aantal dagen tot weken kan de sport weer worden opgepakt, al dient men voorzichtig te zijn met contact sporten. Wanneer er sprake is van een ernstige kneuzing kan volledig herstel een aantal maanden duren.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie worden de patiënten ondersteunt in het veilig terugkeren naar sportactiviteiten. Hierbij kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), triggerpointtherapie, dry needling therapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, houding en balans), aanpassen en opbouwen van activiteiten, Medical taping, easytaping etc. De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt.

Meer onderbouwing over de gekneusde rib? Bekijk hier de link over ‘de gekneusde rib‘.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 12 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen pijnvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen pijnvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw pijnklachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van PIJN in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 898 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

28-11-22

Goede hulp gegeven Goed inzicht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-11-22

Alles bij elkaar. De deskundigheid, de vriendelijkheid, de aandacht. Ik ben zeer tevreden

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

24-11-22

Persoonlijk advies en goede aanpak en uitleg

Lees meer