Hernia onderrug (lage rug)

Een hernia lage rug staat ook bekend als: Lumbale hernia, Lumbale discus bulging, Discus uitstulping, HNP, Hernia nuclei pulposi, Intervertebraal discus letsel.

Wat is het behandeltraject bij een hernia onderrug (lage rug)

Het behandeltraject van een hernia onderrug (lage rug) bestaat uit drie verschillende stappen. Deze stappen zijn:

  1. Onderzoek naar de oorzaak
  2. Fysiotherapeutische behandeling
  3. Persoonlijke nazorg

Hieronder lees jij per stap wat er in het behandeltraject wordt gedaan om jou te helpen met je pijnklachten.

Stap 1 Onderzoek naar de oorzaak van de hernia onderrug:

Bij een hernia van de lage rug is het belangrijk om na te gaan wat de uitstulping van de tussenwervelschijf heeft kunnen veroorzaken. Zo kunnen we een gerichte behandeling inzetten en herhaling van klachten proberen te voorkomen.In veel gevallen is een slechte lichaamshouding of zwaar en/of eenzijdig belasten de oorzaak. Hieraan ten grondslag kan een verzwakte rompstabiliteit liggen. Er zijn echter ook andere oorzaken mogelijk, zoals een eerdere trauma aan de rug waardoor men uiteindelijk een hernia ontwikkelt.

Stap 2 Fysiotherapeutische behandeling voor hernia onderrug:

Een hernia kan operatief of conservatief (zonder operatie) worden behandeld. Vaak heeft het de voorkeur om de klacht eerst zonder operatie te behandelen. Met oefentherapie kunnen we u helpen om uw buik- en rugspieren te versterken, zodat deze spieren de wervels beter kunnen stabiliseren. Ook kunnen specifieke oefeningen eraan bijdragen dat de uitstulping van de tussenwervelschijf weer teruggedrongen wordt.

Daarnaast kunnen we met fysiotherapeutische technieken zorgen voor meer ontspanning in de weefsels en gewrichten rondom de hernia.

Stap 3 Persoonlijke nazorg, voorkom de klachten!

Bij een hernia van de lage rug zijn er verschillende fysiotherapeutische behandelingen mogelijk om de blessure te behandelen en herhaling van klachten te voorkomen. Dit zijn fysiotherapeutische behandelingen die kunnen worden toegepast bij deze blessure:

Lees in dit artikel meer over de behandeling van rugklachten.

Wat is een hernia onderrug (lage rug)?

In de onderstaande video legt Maikel Korbmacher uit wat het een hernia in de lage rug is, wat de oorzaken zijn, wat de tekens en symptomen zijn en welke behandelmethodes bij deze aandoening worden toegepast.

Een Hernia (lage rug) is een uitstulping van de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf in de onderrug die rugklachten kan veroorzaken. De wetenschappelijke term is Hernia nuclei pulposi (HNP).

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken: de wervels. De wervels hebben in het midden een groot gat en in het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via de ‘tussenwervelschijven’. Deze tussenwervelschijven zijn kraakbenige ringen met in het midden een bewegelijke/vloeibare kern: de nucleus.

Wat zijn tekens & symptomen van een hernia onderrug?

Een lumbale HNP is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende klachten veroorzaken. Vaak heeft men last van lage rug pijn met uitstralende pijn in één of naar beide benen (kan ook veroorzaakt worden door het piriformis syndroom). Deze uitstralende pijn kan tot aan de knie of zelfs tot aan de hiel lopen. Dit is afhankelijk van de locatie van de HNP, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan.

Meestal zit de hernia ter hoogte van L4-L5 of L5-S1, dus tussen de 4e en 5e lumbale wervel het onderste gedeelte van de lumbale wervelkolom. Meestal ontstaat er een hernia doordat men lage rug artrose ontwikkeld.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van een hernia onderrug

De klachten kunnen worden uitgelokt door bukken, zitten, tillen etc. Met het naar voren buigen wordt de kern nog verder naar achter geduwd waardoor er nog meer druk op de zenuwbanen komt te staan. Dit resulteert in de herkenbare uitstralende pijnklacht. Ook druk verhogende momenten, zoals hoesten, niezen en persen kan de klacht opwekken. In sommige gevallen kan de druk op de zenuw zo hoog zijn dat dit leidt tot gevoelsstoornissen, zoals tintelingen en voosheid en/of krachtverlies van de spieren.

Hernia lage rug

Bijdragende factoren bij het ontstaan van een hernia onderrug

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn: leeftijd (20-50 jaar), genetica, slechte houding, blessuregeschiedenis van de onderrug, overgewicht slechte hef- en tiltechniek en een levensstijl waarbij men veel zit (passief) of lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Meestal zien we dat slijtage van de tussenwervelschijf tot verzwakking van de kraakbenige ring zorgt. Door deze verzwakking wordt de kans op een breuk van de tussenwervelschijf groter met als mogelijk gevolg een uitstulping van de kern. Ook wordt de HNP vaak veroorzaakt door langdurige dezelfde houding aan te nemen. Dit zien we bij mensen die veel zittend werk doen bijvoorbeeld vrachtwagen chauffeurs.

Daartegenover staat dat lichamelijk zwaar werk met veel bukken (bijv. tegelleggers) ook de boosdoener kan zijn. Vaak zien we dat bij de meeste mensen met een lumbale HNP de spierconditie niet optimaal is. De spieren werken niet goed samen of zijn te zwak met als gevolg meer druk op de tussenwervelschijf en meer kans op een hernia.

De diagnose bij een hernia in de lage rug

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Bij twijfel van de fysiotherapeut of arts kan in sommige een MRI scan of een CT scan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Bekijk hier een onderzoek over een hernia onderrug.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer