Piriformis syndroom

Herkenbare pijnklachten & behandelingen

Wil jij snel het piriformis syndroom oplossen? Wij maken een verschil tussen acute en chronische pijnklachten.

Behandeling piriformis syndroom

Voordat we verder ingaan om wat herkenbare pijnklachten zijn bij het piriformis syndroom, vertellen we graag direct meer over de behandeling van deze blessure.

Stap 1: Onderzoek naar de oorzaak

Het is als eerste belangrijk om de oorzaak van de klacht te achterhalen om zo het juiste behandeltraject in te gaan. Bij het piriformis syndroom is de piriformisspier te gespannen en/of verkort. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een stijve heup, een blessure aan de onderrug of een val/trauma. Er zijn echter talloze oorzaken mogelijk! Wij zullen daarom niet alleen de bilspier zelf, maar ook de nabijgelegen structuren en betrokken gewrichten onderzoeken. Lees ook alles over het SI gewricht en de klachten die kunnen ontstaan.

Stap 2: Fysiotherapeutische behandeling bepalen

Piriformis syndroom

Bij deze aandoening is het belangrijk dat de piriformis spier weer gaat ontspannen om zo de druk van de beenzenuw af te nemen. We kunnen een lokale behandeling toepassen op de piriformisspier zelf, maar ook de nabijgelegen structuren kunnen we behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het mobiliseren van een stijve heup of onderrug zijn of het losmaken van de andere bilspieren. De precieze invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de blessure aan de piriformisspier.

Typen behandelingen voor het piriformis syndroom

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Bindweefselmassage
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Neurale mobilisatie (zenuwmobilisatie)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stability te bevorderen
 • Spierversterkende oefeningen / Rekoefeningen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen


Wat als deze behandelingen niet werken?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg met de patiënt, de huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Echografie, CT scans of een MRI. Ook een ander soor behandeling met medicatie, corticosteroïden injectie of waarbij een ontstekingsremmend middel toegediend wordt, behoort tot de mogelijkheden. Er is ook een mogelijkheid dat er een verwijzing naar een gespecialiseerde arts wordt gegeven. In uiterst zeldzame gevallen wordt chirurgische interventie overwogen.

Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom, (ook bekend als: piriformis spier syndroom) is een relatief weinig voorkomende oorzaak van bilpijn en ischias. De musculus Piriformis ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Door deze anatomie kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

piriformis-syndroom-beknelling

Piriformis syndroom door TMS

Voor veel klachten wordt uiteindelijk geen lichamelijke oorzaak gevonden door de meeste behandelaars. Bij Fysiotherapie4all geloven we echter dat deze klachten in veel gevallen wel te verklaren zijn, namelijk met het Tension Myositis Syndrome (TMS). Dit is een psychisch veroorzaakte verandering in de fysiologie die pijn veroorzaakt maar geen schade.

Langdurige pijn behandelen

Dr. Sarno is de ontwikkelaar van een behandelmethode die TMS klachten kan verhelpen. Deze methode is erop gericht om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress, (jeugd) trauma’s en onderdrukte emoties veranderingen in het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Dit zorgt voor zuurstofgebrek in het betreffende lichaamsdeel met als gevolg pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam.

Piriformis klachten kunnen dus worden veroorzaakt door TMS. Als dit het geval is, dan hebben fysieke behandelingen geen zin. Het verlicht misschien een klein beetje de symptomen, maar de oorzaak (de wortels) worden niet aangepakt. In zulke gevallen is een chronische pijn cursus aan te raden.

De Pijn Reset Methode is  een chronische pijn cursus die is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld. Bekijk hier het 12 weken programma om het piriformis syndroom te behandelen.

Is ischias hetzelfde als het piriformis syndroom?

Een veelgehoorde vraag is of het piriformis syndroom hetzelfde is als ischias. Beide aandoeningen veroorzaken namelijk pijn in de bil en rugstreek van het lichaam. Graag vertellen we in onderstaande video meer over beide aandoeningen.

Wat zijn de oorzaken van het piriformis syndroom?

De meest voorkomende oorzaak van dit syndroom is door een verkorte en/of gespannen piriformis spier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van deze spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van de spier. Deze blessure komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges. Lees meer over heupklachten.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van het piriformis syndroom. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Bepaalde oorzaken die leiden tot het piriformis syndroom kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (piriformis spier en heup adductoren),
 • Gewricht stijfheid (voornamelijk van de heup, onderrug, SI-gewricht en pelvis),
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis),
 • Verkeerde, overmatige of te zware training,
 • Slechte houding,
 • Slechte pelvis- of core stabiliteit (Met deze oefeningen kun jij jouw rompstabiliteit trainen)
 • Spierdisbalans,
 • Lage rug blessure.

Triggerpoints en het piriformis syndroom

Wanneer we vallen of we overbelasten onze bilspieren, kunnen we triggerpoints ontwikkelen in de M. piriformis-spier. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen die zich snel kunnen uitbreiden in de spier. Deze kleine ‘knoopjes’ zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof bij de spier terecht kan komen. Hierdoor kan de spier niet meer goed aan- en ontspannen, waardoor de spier verkrampt, verstijft en verkort kan worden. De spier kan hierdoor meer gaan drukken op de N. ischiadicus (grote heupzenuw) wat kan leiden tot het ‘piriformis syndroom. We kunnen dus lokale bilpijn, liesklachten of uitstralende pijnklachten ontwikkelen.

Als de oorzaak van het piriformis syndroom triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.

Symptomen bij het piriformis syndroom

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan heeft geen meerwaarde.

Wat is de prognose?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate behandeling van bil pijn door een fysiotherapeut, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Bekijk hier een onderzoek van het piriformis syndroom.

Operatie van het piriformis syndroom

Over het algemeen zal bij de grootste groep mensen het piriformis syndroom goed te behandelen zijn. In sommige gevallen kan het voorkomen dat er een operatie ingezet moet worden om de klachten te verhelpen. De piriformis spier kan zo beschadigd raken waardoor er littekenweefsel ontstaat, waardoor als het ware de nervus ischiadicus zenuw ‘gewurgd’ wordt. Door een relatief kleine ingreep kan de zenuw vrijgemaakt worden.

Ervaringen piriformis sydroom

Graag delen we het verhaal van Maikel Korbmacher, eigenaar van Fysiotherapie4all en ervaringsdeskundige.

“Zelf ben ik ervaringsdeskundige als het gaat om het pirifromis sydroom. Mijn klachten begonnen in 2016. Tijdens een wedstrijdje voetbal schoot het in mijn bil/heup. Ik dacht dat ik iets verrekte. Al snel kon ik door wat rust en wat stretchen de spier ontspannen en kon ik het voetballen weer hervatten.”

Dagelijkse herkenbare pijnklachten

“Echter, elke training werden de klachten steeds erger. Met wat rekken en rust werden de klachten voorheen minder, maar nu bleef ik de pijn houden. Vooral zitten en lang voorovergebogen werkzaamheden doen was het meest vervelend. De pijnklachten waren qua hevigheid elke dag anders, maar het was er altijd. Het was een zeurende pijn die elke dag aanwezig was. Het was wel te doen, maar niet 24/7 elke dag weer. Het was om gek van te worden.

Toen ik in 2017 thuis kwam te zitten met de diagnose dunne vezel neuropathie (DVN) werden de klachten steeds erger. Zo erg dat de pijn niet meer te hebben was waardoor ik niet meer op mijn kont kon zitten. Dit duurde in totaal ruim een jaar totdat ik me ging verdiepen in ‘pijn en het zenuwstelsel’.”

Pijn Reset Methode

“Ik geloof dat ons lichaam alles op een 100% natuurlijke manier kan genezen, mits je aan de juiste ‘knopjes’ gaat draaien. Zo ging ik me focussen op rust en ontspanning, ademhaling, slapen, gezond eten en ijsbaden. De pijn werd steeds, beetje bij beetje, minder en voor mij gevoel was het piriformis syndroom bij vlagen niet meer aanwezig. Ik kan weer hele dagen werken zonder dat ik pijn met zitten heb. Ik was hersteld met hulp van de inmiddels bekende Pijn Reset Methode.

De afgelopen 5 jaar zijn mijn  klachten dus zo goed als verdwenen. Ik bleef alleen wat pijnklachten houden bij inspanningen, vooral activiteiten waarbij de piriformis-spier overbelast werd. Dus vooral houdingen waarbij de heup ver gebogen is en waarbij er kracht geleverd moet worden. De bekende squat-oefeningen en in de tuin werken zijn dus van die activiteiten waarbij ik meer pijn terug kreeg. Ook lang fietsen of met mijn zoontje trampoline springen gaf veel reactie. Ik had nog 10% klachten van wat ik in het begin had. Ik besloot toch een operatie uit te voeren. Inmiddels heeft deze piriformis-operatie me van alle pijnklachten af geholpen.”

“Mensen die zichzelf in bovenstaande verhaal herkennen, raad ik vooral aan contact op te nemen. Ik kan gerichte vragen en testen uitvoeren om een goed beeld te krijgen van deze klachten. Vervolgens kan ik men begeleiden in herstel.”

Veel gestelde vragen

In de meeste gevallen is rust i.c.m. stretchoefeningen voldoende. Wanneer de klachten hier niet mee oplossen kan men triggerpointtherapie of dry needling proberen. Hiermee kunnen we de piriformis-spier laten ontspannen. Daarnaast zijn ademhaling en stressreductie belangrijke onderdelen om mee te nemen omdat een recidief anders op de loer ligt.
De pijn zit normaal gesproken diep in de bil vlakbij je zitknobbel (Si-gewricht of diepe bilspier). Men ervaart meestal een zeurende en/of stekende pijn. Soms straalt de pijn uit naar de achterkant van het been tot in de knieholte. Dit noemen we referred pain. Dit kan worden veroorzaakt door triggerpoints in de spier.
Op een MRI-scan is deze aandoening niet waar te nemen. Dit komt omdat het vaak ontstaat door een dynamische beweging. Een MRI-scan is een statisch opname, waarbij men dus de inklemming niet direct kan waarnemen. Bij neurologisch onderzoek (EMG) is er geen afwijking te zien. Het beste kun deze aandoening vastgesteld worden door het verhaal van de patiënt en spierfunctie-testen.
Zeker niet. (Pijn)klachten kunnen altijd opgelost worden. Bij de een is het lastiger dan bij de ander. Als de pijn al lang bestaat, wil het niet zeggen dat het dan nooit meer op te lossen is. Er is altijd een weg naar een oplossing.
Een warme douch of bewegen is hier altijd goed voor. Kies vooral onbelaste bewegingen zoals fietsen en zwemmen. Wanneer zitten lastig gaat, kun je ook kiezen om te gaan wandelen.
Bewegen is juist belangrijk om van deze vervelende blessure te herstellen. Maar wandelen kan het pirifomis syndoom ook verergeren. Daarom is het belangrijk dat je goede voorwaarden creëert voor herstel. Wanneer de piriformis-spier dus zwaar overbelast is, moet je zeker rekening houden met de belasting en belastbaarheid. De spier moet eerst zuurstof krijgen en ontspannen worden.
Stop, ga niet direct als een idioot de spier rekken. Als er veel spanning in de spier zit, dan werkt stretchen vaak averechts. De spier moet via het centrale zenuwstelsel en vanuit de spier zelf eerst ontspannen worden. Wanneer je aan iets gaat trekken wat al pijn doet, gaat het vaak alleen maar meer klachten geven.
Ga niet direct zelf aan de slag om deze spier los te maken. Ook dit kan soms averechts werken. De oorzaak moet aangepakt. Dus hoe zijn de klachten ontstaat? Door overbelasting? Dan moet men de belastbaarheid verminderen. Heeft iemand veel stress, emoties of spanningen gehad, dan moet men iets met deze situatie doen. Ga niet alleen de symptomen bestrijden, maar de wortels van het probleem. Anders komen de klachten snel terug.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer