Piriformis syndroom

De behandeling bij het piriformis syndroom?

Stappen bij het piriformis syndroom


Stap 1: Onderzoek naar de oorzaak

Het is als eerste belangrijk om de oorzaak van uw klacht te achterhalen om zo het juiste behandeltraject in te gaan. Bij het piriformis syndroom is de piriformisspier te gespannen en/of verkort. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een stijve heup, een blessure aan de onderrug of een val/trauma. Er zijn echter talloze oorzaken mogelijk! Wij zullen daarom dus niet alleen de bilspier zelf, maar ook de nabijgelegen structuren en betrokken gewrichten onderzoeken.

Stap 2: Fysiotherapeutische behandeling bepalen

Piriformis syndroom

Bij deze aandoening is het belangrijk dat de piriformisspier weer gaat ontspannen om zo de druk van de beenzenuw af te nemen. We kunnen een lokale behandeling toepassen op de piriformisspier zelf, zoals dry needling, rekoefeningen, bindweefselmassage of taping, maar ook de nabijgelegen structuren kunnen we behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het mobiliseren van een stijve heup of onderrug zijn of het losmaken van de andere bilspieren. De precieze invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van uw blessure aan de piriformisspier.

Alle fysiotherapeutische behandelingen voor het piriformis syndroom

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Neurale mobilisatie (zenuwmobilisatie)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stability te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg met u, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Echografie, CT scans of een MRI of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In uiterst zeldzame gevallen wordt chirurgische interventie overwogen.


Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom, (Ook bekend als: piriformis spier syndroom) is een relatief weinig voorkomende oorzaak van bilpijn en ischias. Deze spier ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Door deze anatomie kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

piriformis-syndroom-beknelling

Bekijk de video waarin Maikel uitlegt wat het Piriformis Syndroom inhoudt, wat de oorzaken zijn, wat de tekens en symptomen zijn en welke behandelmethodes toegepast kunnen worden


Wat zijn de oorzaken van het piriformis syndroom?

Het syndroom ontstaat meestal door verkorte en/of gespannen piriformis spier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van deze spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van deze spier. Deze blessure komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges. Lees meer over heupklachten.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van het piriformis syndroom. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Bepaalde oorzaken die leiden tot het piriformis syndroom kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (piriformis spier en heup adductoren),
 • Gewricht stijfheid (voornamelijk van de heup, onderrug, SI-gewricht en pelvis),
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis),
 • Verkeerde, overmatige of te zware training,
 • Slechte houding,
 • Slechte pelvis- of core stabiliteit (Met deze oefeningen kun jij jouw rompstabiliteit trainen)
 • Spierdisbalans,
 • Lage rug blessure.


Triggerpoints en het piriformis syndroom

Wanneer we vallen of we overbelasten onze bilspieren, kunnen we triggerpoints ontwikkelen in de M. piriformis-spier. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen die zich snel kunnen uitbreiden in de spier. Deze kleine ‘knoopjes’ zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof bij de spier terecht kan komen. Hierdoor kan de spier niet meer goed aan- en ontspannen, waardoor de spier verkrampt, verstijft en verkort kan worden. De spier kan hierdoor meer gaan drukken op de N. ischiadicus (grote heupzenuw) wat kan leiden tot het ‘piriformis syndroom. We kunnen dus lokale bilpijn of uitstralende pijnklachten ontwikkelen.

Als de oorzaak van het piriformis syndroom triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.

Symptomen bij het piriformis syndroom

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of Ultrasound kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose.

Wat is de prognose?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate fysiotherapeutische behandeling, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Bekijk hier een onderzoek van het piriformis syndroom

 

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!