Piriformis syndroom

De behandeling bij het piriformis syndroom?

Stappen bij het piriformis syndroom


Stap 1: Onderzoek naar de oorzaak

Het is als eerste belangrijk om de oorzaak van uw klacht te achterhalen om zo het juiste behandeltraject in te gaan. Bij het piriformis syndroom is de piriformisspier te gespannen en/of verkort. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een stijve heup, een blessure aan de onderrug of een val/trauma. Er zijn echter talloze oorzaken mogelijk! Wij zullen daarom dus niet alleen de bilspier zelf, maar ook de nabijgelegen structuren en betrokken gewrichten onderzoeken. Lees ook alles over het SI gewricht en klachten hieraan.

Stap 2: Fysiotherapeutische behandeling bepalen

Piriformis syndroom

Bij deze aandoening is het belangrijk dat de piriformisspier weer gaat ontspannen om zo de druk van de beenzenuw af te nemen. We kunnen een lokale behandeling toepassen op de piriformisspier zelf, zoals dry needling, rekoefeningen, bindweefselmassage of taping, maar ook de nabijgelegen structuren kunnen we behandelen. Dit kan bijvoorbeeld het mobiliseren van een stijve heup of onderrug zijn of het losmaken van de andere bilspieren. De precieze invulling van de behandeling is afhankelijk van de oorzaak van uw blessure aan de piriformisspier.

Alle fysiotherapeutische behandelingen voor het piriformis syndroom

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry-Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Neurale mobilisatie (zenuwmobilisatie)
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretchen
 • Biomechanische correctie
 • Techniek correctie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core stability te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg met u, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Echografie, CT scans of een MRI of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In uiterst zeldzame gevallen wordt chirurgische interventie overwogen.

Piriformis syndroom door TMS

Voor veel klachten wordt uiteindelijk geen lichamelijke oorzaak gevonden. Deze klachten zijn in veel gevallen wel te verklaren, alleen hebben de ‘specialisten’ geen kennis van het Tension Myositis Syndrome (TMS)

Dr. Sarno is de ontwikkelaar van een behandelmethode die TMS klachten kunnen verhelpen. Deze methode is erop gericht om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress, (jeugd) trauma’s en onderdrukte emoties veranderingen in het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Dit zorgt voor zuurstofgebrek in het betreffende lichaamsdeel met als gevolg pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam.

Jouw piriformis klachten kunnen dus worden veroorzaakt door TMS. Als dit het geval is dan hebben fysieke behandelingen geen zin. Het verlicht misschien een klein beetje de symptomen, maar de oorzaak (de wortels) worden niet aangepakt.

De Pijn Reset Methode is  een chronische pijn cursus die is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld. Bekijk hier het 12 weken programma om het piriformis syndroom te behandelen.

Wat is het piriformis syndroom?

Het piriformis syndroom, (Ook bekend als: piriformis spier syndroom) is een relatief weinig voorkomende oorzaak van bilpijn en ischias. Deze spier ligt diep in de bil en loopt van het sacrum (stuitje) naar de heup kop (femur). Deze spier roteert en stabiliseert het heup gewricht. De nervus ischiadicus (de grote beenzenuw) loopt direct onder deze spier. Door deze anatomie kan de nervus ischiadicus onder druk komen te staan wanneer de piriformis spier opgezwollen is. Deze aandoening wordt het piriformis syndroom genoemd.

piriformis-syndroom-beknelling

Bekijk de video waarin Maikel uitlegt wat het Piriformis Syndroom inhoudt, wat de oorzaken zijn, wat de tekens en symptomen zijn en welke behandelmethodes toegepast kunnen worden

Wat zijn de oorzaken van het piriformis syndroom?

Het syndroom ontstaat meestal door verkorte en/of gespannen piriformis spier. Dit ontstaat meestal na overbelasting van deze spier, letsel aan de lumbale wervelkolom of herhaalde gespannenheid of trauma van deze spier. Deze blessure komt vaker voor in sporten of activiteiten waarbij deze spier veel wordt gebruikt. Deze activiteiten kunnen zijn: rennen (voornamelijk bij het veranderen van richting), sprinten, springen, squaten of lunges. Lees meer over heupklachten.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van het piriformis syndroom. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Bepaalde oorzaken die leiden tot het piriformis syndroom kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (piriformis spier en heup adductoren),
 • Gewricht stijfheid (voornamelijk van de heup, onderrug, SI-gewricht en pelvis),
 • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de piriformis),
 • Verkeerde, overmatige of te zware training,
 • Slechte houding,
 • Slechte pelvis- of core stabiliteit (Met deze oefeningen kun jij jouw rompstabiliteit trainen)
 • Spierdisbalans,
 • Lage rug blessure.

Triggerpoints en het piriformis syndroom

Wanneer we vallen of we overbelasten onze bilspieren, kunnen we triggerpoints ontwikkelen in de M. piriformis-spier. Triggerpoints zijn lokale verkrampingen die zich snel kunnen uitbreiden in de spier. Deze kleine ‘knoopjes’ zorgen ervoor dat er minder bloed, en dus zuurstof bij de spier terecht kan komen. Hierdoor kan de spier niet meer goed aan- en ontspannen, waardoor de spier verkrampt, verstijft en verkort kan worden. De spier kan hierdoor meer gaan drukken op de N. ischiadicus (grote heupzenuw) wat kan leiden tot het ‘piriformis syndroom. We kunnen dus lokale bilpijn, liesklachten of uitstralende pijnklachten ontwikkelen.

Als de oorzaak van het piriformis syndroom triggerpoints zijn, dan kunnen we deze goed behandelen middels speciale technieken, zoals: rektechnieken, manuele therapie, dry needling, training en advies en coaching in stress.

Symptomen bij het piriformis syndroom

Personen met het piriformis syndroom ervaren pijn diep in de bil. Deze pijn kan ook uitstralen naar de rug, dij, kuit, enkel of voet. Personen ervaren typisch pijn wanneer de piriformis spier op rek wordt gebracht. Deze rek ontstaan wanneer de knie naar de tegenovergestelde schouder wordt getrokken of tijdens krachtige samentrekking van de spier (bijvoorbeeld tijdens het veranderen van ren-richting). Andere activiteiten die klachten kunnen uitlokken zijn: zitten, trap op lopen, squaten en lunges. Bijkomend kan bij deze personen een vermindering van de bewegingsuitslag van de heup worden waargenomen en ervaart men drukpijn ter hoogte van de piriformis spier.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of Ultrasound kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose.

Wat is de prognose?

Met stellen van een vroegtijdige diagnose en adequate fysiotherapeutische behandeling, kan dit syndroom binnen een aantal dagen tot weken herstellen. Bij ernstige of chronische gevallen kan herstel significant langer duren.

Bekijk hier een onderzoek van het piriformis syndroom

Operatie van het piriformis syndroom

Over het algemeen zal bij de grootste groep mensen het piriformis syndroom goed te behandelen zijn. In sommige gevallen kan het voorkomen dat er een operatie ingezet moet worden om de klachten te verhelpen. De piriformis spier kan zo beschadigd raken waardoor er littekenweefsel ontstaat, waardoor als het ware de nervus ischiadicus zenuw ‘gewurgd’ wordt. Door een relatief kleine ingreep kan de zenuw vrijgemaakt worden.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 769 reviews

Dave

  5 / 5

15-05-22

Vakkundig en veel ervaring

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-05-22

Ze verstaat haar vak heel goed en ik heb een prettige behandeling gehad.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

29-04-22

Deskundigheid

Lees meer