Heupflexor scheur

(Ook bekend als: Letsel van de heup buigende spieren, Heupflexor letsel, iliopsoas verrekking, iliopsoas inscheuring, iliopsoas scheur, heupflexor ruptuur)

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast bij een heupflexor scheur?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

  • Weke delen massage (soft-tissue)
  • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
  • Dry-Needling therapie
  • Triggerpointtherapie
  • Medical taping of Easytaping
  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • Ijs of warmte therapie
  • Biomechanische correctie
  • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht balans te bevorderen
  • Advies
  • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.Wat is een heupflexor scheur?

Een heupflexor scheur is een blessure die wordt gekenmerkt door het scheuren van één of meer spieren die de heup buigen. Dit letsel veroorzaakt pijn aan de voorkant van de heup of in de lies.

De groep spieren aan de voorkant van de heup worden de heupflexoren genoemd. Deze spieren zorgen voor de buiging van de heup. De spier die meestal betrokken is bij een dergelijke blessure is de iliopsoas. De iliopsoas loopt van de onderrug en het bekken naar het dijbeen. Lees meer over heupklachten.

De heupbuigers zijn voornamelijk actief tijdens het sprinten en schoppen. De spieren komen dan op spanning te staan. Wanneer deze spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan een heupflexor spier scheuren. Deze blessure noemt men heupflexor ruptuur.

Een heupflexor scheur kan variëren van een kleine partiele scheur waarbij er minimale pijn en minimaal verlies van functie optreedt, tot een complete ruptuur. De scheuren variëren van graad 1 tot graad 3 en worden als volgend geclassificeerd:

Graad 1: Een klein aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.

Graad 2: Een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functie verlies.

Graad 3: Alle spiervezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functie verlies en wordt: ‘Heupflexor ruptuur’ genoemd.

Het overgrote deel van de rupturen valt in graad 2.

Wat zijn de oorzaken?

Dit soort blessures ontstaan meestal tijdens plotselinge aanspanning van de spieren die de heup buigen. Dit doet zich meestal voor wanneer de spier zich in een stretch positie bevindt. Soms ontstaat de scheur wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen, een explosieve trap maakt of wanneer men geen goede warming up heeft gedaan. In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de spier in combinatie met overbelasting (zoals overmatig schoppen of rennen).

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen een heupflexor scheur?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze blessure. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

  • Weinig flexibiliteit (bilspieren, quadriceps, hamstrings en heupflexoren)
  • Inadequate conditie van de betreffende spieren
  • Spierzwakte (voornamelijk de bilspieren, heupflexoren en quadriceps)
  • Verkeerde, overmatige of te zware training
  • Slechte biomechanica
  • Slechte houding
  • Inadequate fitness
  • Vermoeidheid
  • Inadequate warming-up
  • Slechte bekken- en core stabiliteit
  • Weinig zenuwstretch mogelijk
  • Spierdisbalans
  • Beenlengteverschil
  • Inadequate revalidatie na een eerder heupflexor letsel

Wat zijn tekens & symptomen van een heupflexor scheur?

Personen met een heupflexor scheur voelen tijdens het ontstaan van het letsel een plotselinge scherpe pijn of een trekkende sensatie in de liesregio. In minder ernstige gevallen kan de persoon zijn activiteit afmaken. In ernstige gevallen zal de persoon niet in staat zijn om zijn activiteit af te maken en zal hij direct erna moeizaam lopen. Hij ervaart ernstige pijn, spierspasme en spierzwakte.

Personen ervaren een toename van pijn tijdens activiteiten die de heupflexoren belasten, zoals: het buigen van de heup (voornamelijk tegen weerstand), rennen, schoppen of traplopen. Ook hebben deze personen vaak last van pijn en stijfheid tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig tijdens het lopen in de ochtend, vlak na het opstaan.

Tijdens deze blessure kan er zwelling, spierspasme en blauwverkleuring in de liesregio ontstaan. De klachten kunnen toenemen tijdens het stretchen van de betreffende spieren en bij het duwen op de aangedane spier. Bij een graad 3 ruptuur is er deformiteit zichtbaar.

Hoe wordt de diagnose heupflexor scheur gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een RX scan, CT scan, MRI scan of echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose, het uitsluiten van andere aandoeningen en het vaststellen van de ernst van het letsel.

Wat is de prognose?

Personen met een kleine scheur in de spier genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 1-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kan er chirurgische interventie nodig zijn. Dit wordt gevolgd door een intensieve revalidatie, waarbij de terugkeer naar sport of activiteiten 6 maanden of langer kan duren.

Lees hier meer over een heupflexor scheur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1179 reviews

Moisés

  5 / 5

19-09-24

Naast deskundig, ook een top persoon. Altijd leuke gesprekken.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

17-09-24

Geen lange sessies maar gelijk to the point. Ik stond vaak na 10 minuten weer buiten doordat hij precies wist waar het probleem zat. Dus deskundig zeker.!

Lees meer

Marianne Windt

  5 / 5

13-09-24

Jordi werkt heel vakkundig en luistert goed naar de klachten en handelt hiernaar

Lees meer