Met name bewegingen boven de negentig graden zijn pijnlijk. Activiteiten zoals jas aan trekken, haren phonen zijn meestal niet prettig. De fysiotherapeut kan jou goed advies geven om de ontsteking te reduceren en de pijn te verlichten. Uiteindelijk is het belangrijk dat deze klachten niet elke keer terugkomen dus de orozaak moet aangepakt worden. Neem altijd contact op met een fysiotehrapeut, die kan een gedegen onderzoek doen en jou definitief van je klachten af helpen.
(Ook bekend als: tendinitis schouder)
Wat is een peesontsteking in de schouder?
De schouder is een kogelvormig gewricht. Er bevinden zich in het schoudergewricht verschillende pezen, spieren, slijmbeurzen, gewrichtskapsel en botten. De spieren zitten door middel van pezen aan het bot bevestigd. Deze pezen brengen dus soms grote krachten over op het bot. Bij overbelasting van de spieren en pezen kan er een ontsteking van een schouderpees optreden. De pees waarbij we dit regelmatig zien, is de supraspinatuspees. Deze pees loopt tussen het schouderdak en de schouderkop door. Wanneer de spier aanspant, wordt de schouderkop beter in de schouderkom gestabiliseerd. De spier behoort tot de rotator cuff spieren (ook wel rotatorenmanchet genoemd). Deze spieren stabiliseren samen de schouderkop in de kom.
Daarnaast heeft de supraspinatus ook het zijwaarts heffen van de arm (abductie) als functie en helpt hij mee bij het naar buiten draaien van de schouderkop. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een bovenhandse werpbeweging. Als deze pees ontstoken raakt, zwelt de pees op en krijgt de pees te weinig ruimte om tussen het schouderdak en de schouderkop te bewegen. Met name bij het heffen van de arm zult u klachten krijgen. Een peesontsteking wordt ook wel een tendinitis genoemd. Wanneer er geen sprake meer is van een ontsteking, maar het peesweefsel wel van mindere kwaliteit is (degeneratie), noemt men het geen tendinitis meer, maar een schouder tendinopathie.
Wat zijn de tekens & symptomen?
Bij een ontsteking van de supraspinatuspees merkt men vooral stekende pijn in de schouder bij het heffen van de arm of bij bewegingen boven uw macht (denk aan ramen zemen of een plafond witten). Ook bij bewegingen waarbij de schouder naar binnen draait (zoals uw arm in de mouw van uw jas steken) kan de pijn optreden. De pijn bevindt zich voornamelijk rondom de schouder en kan doortrekken naar de bovenarm. De schouder kan warm aanvoelen. Het is vaak niet prettig om op de aangedane schouder te liggen.
Wat zijn de oorzaken van peesontsteking schouder?
Vaak is overbelasting de oorzaak. Met name het herhaaldelijk overbelasten van de spier en pees leidt vaak tot een tendinitis. Men kan de pees op verschillende manieren overbelasten. Het kan vrij acuut gebeuren na een weekendje schilderen of na een val op de schouder, maar ook kan de overbelasting al maanden sluimerend aanwezig zijn voordat de klachten echt op de voorgrond treden. Dit ziet men bijvoorbeeld wel eens bij een slechte werkhouding achter de pc. Ook schouderinstabiliteit en spierzwakte van de schouderspieren kunnen deze blessure veroorzaken. Een verminderde beweeglijkheid in bovenrug en/of nek kunnen ook leiden tot een tendinitis van de supraspinatuspees.
Wat is de behandeling voor een peesontsteking schouder?
Bij deze blessure is het belangrijk om de pees rust te geven. Wanneer de pees tot rust komt, verdwijnt de ontsteking en wordt de omvang van de pees weer kleiner. Fysiotherapie kan helpen om de pees tot rust te brengen. De volgende therapieën zouden toegepast kunnen worden:
– Shockwave therapie
Shockwave therapie wordt ook wel Extracorporale Shockwave Therapie (ESWT) genoemd, omdat de prikkel van buiten het lichaam komt. De prikkel bestaat uit hoogenergetische geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen het herstelproces bij een peesontsteking bevorderen wat uw klacht ten goede kan komen.
– Manuele mobilisaties/manipulaties
Belemmerende factoren voor herstel kunnen beperkingen in de beweeglijkheid van het schoudergewricht zijn. Dan is het noodzakelijk dit gewricht te mobiliseren of manipuleren, zodat de pees voldoende rust krijgt om te herstellen. Dit is met name ook belangrijk om herhaling van klachten te voorkomen.
– Houdingstherapie
U kunt zich vast voorstellen dat een lichaamshouding optimaal moet zijn om goed te kunnen herstellen van peesontstekingen van de schouder. Bij een passieve houding van uw romp zakken uw schouders namelijk naar voren waardoor de pees in het schoudergewricht minder ruimte heeft. We kunnen u daarom houdingsadviezen of houdingsoefeningen geven om een juiste houding te bewerkstelligen.
– Oefentherapie
Naast houdingsoefeningen kunnen spierversterkende oefeningen, stabiliteitsoefeningen of bijvoorbeeld mobiliteitsoefeningen ook bijdragen aan het peesherstel. Heeft u bijvoorbeeld een peesletsel opgelopen door stramheid van spieren? Dan kunnen rekoefeningen voor deze specifieke spieren ervoor zorgen dat de pees meer rust krijgt. Ook ontstaan peesontstekingen vaak ten gevolge van instabiliteit van een gewricht en we kunnen u hiervoor stabiliserende oefeningen geven.
– Dry needling/triggerpoint therapie
Wanneer er te veel spierspanning op de spier van de ontstoken pees zit, kan dit de ontsteking in gang houden. Door deze spierknopen met dry needling of manuele triggerpointtherapie te behandelen, ontspant de spier en wordt de pees minder belast. De pees krijgt zo beter de kans om te herstellen. Bij dry needling therapie prikken we ter hoogte van de spierknopen met een dunne, droge naald in uw spier om zo de spierknopen te ‘ontladen’. Bij manuele triggerpointtherapie passen we manuele druktechnieken toe op de spierknopen om zo de afvalstoffen uit de spierknopen naar een beter doorbloed gebied te masseren.
– Massage
Ook met massagetechnieken kunnen we betrokken spieren ontspannen om de belasting op de pezen te verminderen. Toch is massage alleen vaak niet voldoende om uw klachten voor 100% weg te nemen. Hiervoor moeten we erachter zien te komen wat de oorzaak van de verhoogde spierspanning is. Daarom zullen massagetechnieken bij onze behandelingen in de meeste gevallen slechts één onderdeel van het behandelplan zijn.
– Taping
Met tapen kunnen we de stand van gewrichten corrigeren, kunnen we spieren ontspannen en andere spieren juist activeren. We kunnen de spieren die betrokken zijn bij de peesontsteking ondersteunen waardoor ook de pees meer rust krijgt om te herstellen. Ook zijn er speciale ligament technieken vanuit het Medical Taping Concept om pezen/ligamenten te ondersteunen.
– Adviesgesprek over belasting/belastbaarheid
Eén van de belangrijkste dingen bij het herstel van een tendinitis is RUST. Dat houdt in: wel bewegen, maar niet belasten. Hier gaan we tijdens het behandeltraject dan ook uitgebreid op in. We evalueren waar het mogelijk mis is gegaan voorafgaande aan de blessure en hoe u dit in de toekomst zou kunnen voorkomen.
Mocht fysiotherapie onvoldoende helpen, kan men er ook voor kiezen om in overleg met een huisarts een injectie met corticosteroïden in de schouder te laten zetten om zo de ontsteking de kop in te drukken. Het blijft echter belangrijk om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen om herhaling van klachten te voorkomen!
Welke oefeningen kan ik doen bij een peesontsteking schouder?
Wellicht bent u benieuwd naar oefeningen die u kan doen bij een supraspinatuspees ontsteking. Onderstaande 2 oefeningen zijn gebaseerd op het verbeteren van de stand van uw rug en schouders, zodat de ruimte voor de schouderpees optimaal is.
1. Schouderbladen
Ga op uw buik liggen met uw gezicht naar beneden en uw armen langszij. Kom nu met uw romp een klein stukje omhoog en trek uw schouderbladen aan de rugzijde naar elkaar toe. Uw armen beweegt u hierbij omhoog. Let erop dat u uw gezicht naar beneden gericht houdt om overbelasting van uw nekspieren te voorkomen. Herhaal deze beweging 10x en doe dit 3 series met korte rustpauzes tussendoor.
2. Dumbell row
Voor deze oefening heeft u een gewichtje en een bank nodig. Plaats uw linkerhand en linker onderbeen op een laag bankje en houd het gewichtje in uw rechterhand vast. Laat uw arm gestrekt hangen. Zorg ervoor dat uw rug recht is. Trek vervolgens uw rechterelleboog naar het plafond. Probeer deze beweging vanuit het schouderblad in te zetten door deze naar binnen te trekken. Deze beweging lijkt op een zaagbeweging! Laat uw arm vervolgens weer zakken en herhaal deze beweging 15x en 3 series per arm met tussen de series een korte rustpauze. Wilt u meer oefeningen? Neem dan gerust contact op om een afspraak te maken!
Sporten met een peesontsteking in de schouder
Zoals hierboven al eerder benoemd, is rust voor de pees erg belangrijk. Werpsporten of andere sporten waarbij u uw schouder intensief gebruikt, dienen tijdelijk vermeden te worden. Wel kunt u juist gaan fitnessen/oefeningen gaan doen om uw houdingsspieren te versterken en indien nodig uw schouderstabiliteit te verbeteren.
Lees hier een ander artikel over een peesontsteking in de schouder