Verloop van de spier supraspinatus
De supraspinatus spier is een schouderspier. Hij ligt aan de achterzijde van de schouder bij het schouderblad. Hij begint bij het schouderblad (fossa supraspinata en de fascia supraspinata) en loopt als pees onder het schouderdak (acromion) door en hecht vervolgens aan de bovenarm (het tuberculum majus van de humerus) aan.
Verloop, functie en triggerpoints van de supraspinatus
Functie van de supraspinatus spier
Wanneer de spier aanspant, wordt de schouderkop beter in de schouderkom gestabiliseerd. De spier is één van de rotator cuff spieren. Deze spiergroep wordt ook wel de rotatorenmanchet genoemd. Deze spieren stabiliseren samen de schouderkop in de kom. Daarnaast heeft de supraspinatus ook het zijwaarts heffen van de arm (abductie) als functie en helpt hij mee bij het naar buiten draaien (exoroteren) van de schouderkop. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een bovenhandse werpbeweging.
Bekijk in de onderstaande video nog beter welke beweging deze spier maakt en wat dus de exacte functie is.
Beperking van de supraspinatus
De supraspinatus kan veel verschillende beperkingen geven. De meest voorkomende zijn:
- Pijn bij het draaien van de schouder – denk aan jas aantrekken of deur op slot draaien
- Boven je macht tillen – boven je hoofd
- Zwaar tillen
- Explosieve zwaaibewegingen – denk aan sporten zoals tennis, volleybal of zwemmen
- Je arm optillen boven je hoofd (kammen of föhnen)
Hoe ontstaat de pijn?
Er zijn natuurlijk veel verschillende oorzaken van pijnklachten. De meest voorkomende problemen zien we ontstaan door te veel boven je hoofd te werken, denk bijvoorbeeld aan een schilder of stucadoor. Ook activiteiten waarbij we te zwaar moeten tillen, hierdoor komen er te grote trekkrachten op de spier te staan. De supraspinatus wil voorkomen dat er een luxatie van de schouder ontstaat en gaat daarom extra hard aanspannen. Hierdoor kunnen peesscheuren, peesontstekingen of triggerpoints ontstaan.
Klachten die de supraspinatus kan veroorzaken
Impingement
Een bekende klacht waar deze spier vaak bij betrokken is, is een schouder impingement (inklemming). Bij een impingement vindt er een inklemming plaats van één van de structuren die onder het schouderdak liggen. Dit kan bijvoorbeeld een slijmbeurs (bursa) zijn of de supraspinatuspees. Doordat de supraspinatus onder het schouderdak doorloopt, is er een risico dat de pees op dat punt ingeklemd wordt als men de arm boven schouderhoogte beweegt. De ruimte onder het schouderdak wordt dan namelijk kleiner. Een bekend voorbeeld is wanneer iemand enkele dagen een plafond geschilderd heeft. Hierbij wordt de arm langdurig boven schouderhoogte belast. Hierdoor kan de pees wat geïrriteerd raken en in omvang toenemen.
Waar normaal gesproken bij het heffen van de arm de pees gemakkelijk onder het schouderdak beweegt, is daar nu te weinig ruimte en vindt er een ‘inklemming’ plaats. Men ervaart vaak pijn in schouder, bovenarm en soms onderarm en hand en deze wordt vaak erger bij het heffen van de arm.
De behandeling van een inklemming van de supraspinatus pees bestaat uit het nemen van relatieve rust door overbelasting op de pees zoveel mogelijk te vermijden en het verbeteren van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de schouder. Bij fysiotherapie4all maakt men hierbij gebruik van de volgende technieken: dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage, Medical Taping, Easy Taping, shockwavetherapie, mobilisaties, manipulaties, oefentherapie etc.
Instabiliteit
Ook bij andere schouderklachten, zoals een schouderinstabiliteit, kan de supraspinatus spier betrokken zijn. Wanneer de supraspinatus onvoldoende getraind is, overbelast is of bijvoorbeeld (gedeeltelijk) gescheurd is, kunnen de spier en pees de schouderkop niet goed in de kom centreren, waardoor er schouderklachten kunnen optreden.
Om een blessure zoals een slijmbeursontsteking in de schouder te behandelen is het vooral van belang de stabiliteit van de schouder te verbeteren. Dit kan door het uitvoeren van stabiliserende oefeningen voor de rotator cuff (stabiliserende) spieren van de schouder, de spieren die voor een juiste lichaamshouding zorgen en de spieren rondom het schouderblad. Daarnaast kunnen bij instabiliteitklachten o.a. easy taping en medical taping nuttig zijn.
Triggerpoints in de supraspinatus
In de bovendoornspier komen regelmatig triggerpoints voor. Deze triggerpoints zijn microverkrampingen in de spier en kunnen uitstralende pijnklachten veroorzaken. Dus het probleem zit in de supraspinatus terwijl de pijn zich ergens anders bevindt.
Deze triggerpoints worden in de praktijk vaak over het hoofd gezien, waardoor de problemen in veel gevallen niet worden opgelost. Soms wordt er bijvoorbeeld aan een slijmbeursontsteking van de schouder gedacht, terwijl de oorzaak triggerpoints zijn.
Ook kan de tennisarm een gevolg zijn van triggerpoints in de supraspinatus. Daarom is het van wezenlijk belang altijd deze spier mee te nemen in het fysiotherapeutisch onderzoek.
Bekijk hier een onderzoek over deze spier.