Elleboogklachten

Wil je jouw elleboogklachten verhelpen? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn aan de elleboog. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

Snel en voorgoed van je elleboogklachten af!

Heb je elleboogklachten zoals pijn? Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachten in de elleboog kunnen ervoor zorgen dat jij dagelijkse werkzaamheden en bewegingen niet meer kunt uitvoeren. De oorzaken, symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van de klachten. Het is dus belangrijk om te weten welke blessure jij hebt, zodat de fysiotherapeut de behandeling kan toepassen die het meest effectief is voor jouw blessure.

Soorten elleboogklachten

Niet alle elleboogklachten zijn hetzelfde. Zo zijn er verschillende aandoeningen die pijn veroorzaken in de elleboog. Iedere klacht is weer anders. Maar naast de verschillende aandoeningen wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen acute & chronische klachten en aspecifieke en specifieke elleboogklachten. Hieronder worden de verschillen tussen deze klachten beschreven.

Het verschil tussen specifieke en aspecifieke elleboogklachten

Specifieke klachten zijn vaak goed te verklaren doordat de oorzaak van de klacht bekend is. Men kan aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan zien wat de oorzaak van de elleboogklacht is. Aspecifieke elleboogpijn zijn pijnklachten waarbij de oorzaak van de elleboogklacht niet duidelijk is. Er zijn geen afwijkingen van een anatomische structuur (zoals een botbreuk, peesontsteking of peesirritatie) zichtbaar. Ondanks dat de oorzaak niet duidelijk is, is er in sommige gevallen toch een verklaring voor deze aspecifieke klachten. Dit verklaring is dat er pijn in de elleboog wordt gevoeld, maar dat deze pijn wordt veroorzaakt door een blessure in een nabijgelegen gewricht, zoals de schouder of nek. Deze pijn ook wel uitstralende pijn genoemd. In totaal zijn er meerdere gewrichten en spieren die uitstralende pijn in de elleboog kunnen veroorzaken.

Het verschil tussen acute en chronische klachten

Het verschil tussen acute en chronische klachten zit in de duur van de klacht. De duur van pijnklachten kunnen variëren van weken tot maanden of in sommige gevallen zelfs jaren. Acute klachten zijn pijnklachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische zijn pijnklachten in de elleboog die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term ‘chronisch’ wil in deze gevallen dus niet zeggen dat de klacht niet te behandelen is. Ook chronische klachten kunnen behandeld en verholpen worden door fysiotherapeutische behandeltechnieken.

De oorzaak van elleboogklachten

Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament)

Heb jij last van je elleboog? In dit artikel lees je meer informatie over de Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament).

Elleboog dislocatie (uit de kom)

Heb jij last van een elleboog uit de kom? In dit artikel lees je meer informatie over elleboog dislocatie en hoe dit behandelt kan worden.

Golferselleboog (golfarm)

Heb jij last van een golferselleboog? In dit artikel lees je meer informatie over de anatomie en hoe dit behandelt kan worden.

Ellepijp fractuur

Heb jij je elleboog gebroken? In dit artikel lees je meer informatie over een ellepijp fractuur en hoe dit behandelt kan worden.

Cubitale tunnel syndroom

Heb jij last van een cubitale tunnel syndroom? In dit artikel lees je meer informatie over deze aandoeningen en welke behandelingen hiervoor zijn.

Nervus ulnaris compressie

Een nervus ulnaire zenuwcompressie is een aandoening welke gekarakteriseerd wordt door druk op de zenuw. Vaak loop jij al een tijdje met deze aandoening rond voordat de diagnose gesteld wordt. Dit, omdat een nervus ulnaris compressie verschillende oorzaken heeft. Daarnaast zijn er verschillende factoren die bijdrage leveren aan het ontwikkelen van deze blessure. Over het algemeen werkt fysiotherapie goed om te herstellen van deze blessure. Daarnaast is het van belang dat jij bepaalde oefeningen blijft uitvoeren in het revaldiatietraject.

Triceps tendinopathie

Een triceps tendinopathie is een overbelasting van de tricepspees, waardoor er weefselschade optreedt in de pees. De schade kan op veel verschillende manieren optreden, een veel voorkomende oorzaak is herhaalde en langdurige activiteiten die te belastend zijn voor de tricepspees. Tijdens jouw revalidatie kan jij verschillende oefeningen meerdere keren per dag uitvoeren. Ontdek hieronder welke oefeningen jij kunt uitvoeren om pijnklachten te verminderen en te verhelpen.

(Ook bekend als: Triceps tendinitis, Triceps tendinose, Triceps brachii tendinopathie)

Tenniselleboog

Alles over pijnklachten bij een tenniselleboog

Mensen die last hebben van een tenniselleboog ervaren pijn bij het uitvoeren van bewegingen waar knijpkracht en grijpkracht voor nodig is. In dit artikel geven we meer informatie over deze aandoening die ook wel tennisarm of epicondylitis lateralis genoemd wordt.

Triggerpoints en elleboogklachten

Triggerpoints en de tenniselleboog

Welke spieren kunnen een tenniselleboog veroorzaken? Dit artikel gaat over triggerpoints en de tenniselleboog. Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure aan de elleboog. Het is een overbelastingsletsel van de polsstrekkers wat resulteert in pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een tenniselleboog wordt meestal niet door tennissen veroorzaakt, maar door repeterende bewegingen van de […]

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Symptomen van Triggerpoints

Heb jij last van triggerpoints? In dit artikel lees je precies wat de symptomen van triggerpoints zijn.

Elleboogklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling

Oorzaken

In veel gevallen ontstaan deze klachten door een trauma, maar ook kunnen pijnklachten gradueel ontstaan. Hieronder ontdek jij van iedere aandoening wat de oorzaken.

Symptomen waaraan je elleboogklachten kunt herkennen

Elke elleboogklacht heeft zijn eigen symptomen waaraan deze te herkennen zijn. Dit is van belang, omdat iedere klacht anders wordt behandeld. Hieronder lees je hoe jij de verschillende aandoeningen kunt herkennen.

De behandeling van elleboogklachten

Voordat bepaald wordt welke behandeling gebruikt wordt om de elleboogklacht te behandelen is het van uiterste belang om te weten met welke aandoening we te maken hebben. Daarna is het van belang om de oorzaak van de pijnklacht te achterhalen, om op basis hiervan de juiste beslissing te maken over de behandeling. Daarnaast speelt de patiënt hierbij ook een grote rol. Niet iedereen is hetzelfde en hierdoor verschilt de behandeling per persoon. Hieronder wordt per aandoening uitgelegd welke behandeltechnieken er mogelijk zijn.

Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament)

Wat zijn de oorzaken van een MCL scheur?

Het treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de binnenband komt te staan. Dit kan plotseling ontstaan door een specifiek voorval of door veelvuldige overbelasting van de elleboog (zoals herhaaldelijk gooien).
Bij atleten die veel gooi-bewegingen uitvoeren (zoals honkballers), staat de binnenband vaak sterk op spanning aan het eind van de gooibeweging. Met als resultaat, dat de binnenband vaak scheurt als deze beweging herhaaldelijk wordt uitgevoerd. Dit is vaak het geval bij honkbal pitchers, cricketspelers en speerwerpers.
Er zijn ook gevallen waarbij de binnenband scheurt tijdens een contactsport. Dit gebeurt meestal wanneer de elleboog gedwongen wordt de verkeerde kant op te buigen of bij een val op de elleboog.

Wat zijn de symptomen van een MCL scheur?

Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de binnenkant van de elleboog. Ook is er een specifieke plek aan de binnenkant van de elleboog die beurs aanvoelt wanneer men er op drukt. Bij een binnenband scheur die plotseling ontstaat, kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. Wanneer dit letsel is veroorzaakt door overbelasting ontwikkelen de klachten zich meestal gradueel en progressief over tijd.

Wat is de behandeling van een MCL scheur?

De meeste personen met dit letsel genezen goed met adequate fysiotherapie. Het succes van de fysiotherapeutische behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Soms is beschermende taping of het gebruiken van een brace vereist.

Bekijk in detail

Elleboog dislocatie (uit de kom)

Wat zijn de oorzaken van elleboog dislocatie?

Een elleboog dislocatie wordt meestal veroorzaakt door een trauma waarbij de elleboog botten uitelkaar worden geduwd. Dit kan zich voordoen bij contactsporten (rugby, voetbal) of bij een val op een uitgestrekte arm (voornamelijk bij een val van hoogte of op snelheid).

Wat zijn de symptomen van elleboog dislocatie?

Personen met een gedisloceerde elleboog ervaren meestal plotse ernstige pijn op het moment van het trauma. De pijn is meestal zo intens dat de persoon niet onmiddellijk kan doorgaan met zijn activiteit en zijn arm het liefst tegen zijn lichaam klemt om de elleboog te beschermen. De pijn wordt meestal gevoeld in de elleboogregio, maar kan soms ook uitstralen naar de arm, voorarm, hand of vingers.

Wat is de behandeling van elleboog dislocatie?

Personen met een geluxeerde elleboog hebben direct medische hup nodig. In sommige gevallen kunnen de bloedvaten schade oplopen door de dislocatie. Dit kan ernstige gevolgen hebben indien dit niet onmiddellijk wordt verholpen. Als de polsslag afwezig is in de onderarm, is onmiddellijke relocatie(terugzetten) van het ellebooggewricht vereist om de compressie van de bloedvaten te verminderen en bloedstroom naar de voorarm en de hand weer te herstellen. Indien de polsslag na de relocatie nog steeds afwezig is, is onmiddellijke chirurgische interventie noodzakelijk.

Bekijk in detail

Golferselleboog (golfarm)

Wat zijn de oorzaken van een golferselleboog?

In tegenstelling tot de naam, is golfen geen vereiste om deze aandoening te krijgen. Feitelijk wordt de golferselleboog meer gezien bij mensen die niet aan golf doen, dan mensen die deze sport wel beoefenen. Personen ontwikkelen deze aandoening typisch door activiteiten waarbij er herhaalde pols buiging tegen weerstand wordt vereist of bij activiteiten waarbij herhaalde grote knijpkracht nodig is.

Wat zijn de symptomen van een golferselleboog?

De symptomen geassocieerd met een golferselleboog ontwikkelen zich meestal gradueel over verloop van tijd. In het begin zijn de symptomen meestal aanwezig in de vorm van pijn na een zware of ongewoonlijke activiteit. Deze klacht is vaak aanwezig vlak na het ’s morgens wakker worden. Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk pijn gelokaliseerd op de elleboog, 1-2 cm onder het uitstekende bot aan de binnenzijde van de elleboog. Deze pijn neemt toe indien men stevig op deze regio duwt. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de voorarm toe.

Wat is de behandeling van een golferselleboog?

De meeste personen met deze aandoening kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van deze aandoening.

Het succes van het behandelen van deze elleboogblessure is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is.

Bekijk in detail

Ellepijp fractuur

Wat zijn de oorzaken van een olecranon fractuur?

Het ontstaat meestal tijdens een val op een uitgestrekte arm of bij een directe impact op het botuitsteeksel van de elleboog(het olecranon). Ook kan een dit letsel worden veroorzaakt door een krachtige samentrekking van de tricepsspier, waarbij de onderarm gefixeerd wordt. Olecranon breuken komen in bepaalde sporten relatief veel voor. Deze sporten zijn: snowboarden, skateboarden, schaatsen, fietsen, voetbal, rugby en basketbal. Tijdens deze sporten vallen de spelers vaak met hun elleboog op een hard oppervlak, wat in sommige gevallen kan leiden tot een olecranon fractuur.

Wat zijn de symptomen van een olecranon fractuur?

Personen ervaren meestal plotse scherpe, intense pijn op het moment van het trauma. Dit zorgt er meestal voor dat de persoon zijn arm tegen zijn lichaam wilt drukken om het letsel te beschermen. De pijn wordt gewoonlijk gevoeld aan de achterkant van de elleboog en is voornamelijk aanwezig tijdens de nacht en ’s morgens. Personen met een olecranon fractuur kunnen naast pijn ook zwelling en blauwe plekken ervaren. Ook neemt de pijn toe bij het drukken op de aangedane regio, duwactiviteiten of tijdens bepaalde bewegingen van de elleboog, pols of schouder. Meestal veroorzaakt het aanspannen en stretchen van de tricpesspier ook pijn ten hoogte van het olecranon. Ook wordt er vaak een beperking(omwille van pijn) in het strekken van de elleboog gezien. In sommige gevallen hebben personen met deze fractuur een abnormaal gevoel (tintelingen, naaldenprikken etc.) in de elleboog, voorarm, hand of vingers. In ernstige gevallen, waarbij er een verplaatsing van het bot heeft plaats gevonden, is er een duidelijke vervorming van de elleboog zichtbaar.

Wat is de behandeling van een olecranon fractuur?

Personen met een olecranon fractuur waarbij de botstukken ‘verplaatst’ zijn, ondergaan eerst een anatomische reductie(terug zetting). Onder verdoving zullen de botstukken weer in de oorspronkelijke positie worden geplaatst. Na deze reductie, worden de botstukken chirurgisch gestabiliseerd door middel van een interne fixatie(plaat en schroeven). Bewegingsoefeningen worden meestal binnen één week na de operatie opgestart.

Bij personen waarbij de botstukken niet zijn verplaatst, wordt de arm gedurende 2-3 weken geïmmobiliseerd met een splint. Deze immobilisatie wordt gewoonlijk gevolgd door een afzetbare splint en vroege bewegingsoefeningen.

Het helingsproces wordt opgevolgd met een RX scan. Met deze scan wordt vastgesteld of de breuk herstelt in de correcte anatomische stand. Als heling is vastgesteld, kan de chirurg de patiënt overdragen aan de fysiotherapeut en kan de revalidatie beginnen.

Bekijk in detail

Cubitale tunnel syndroom

Wat zijn de oorzaken van een Cubitale tunnel syndroom?

Het kent verschillende oorzaken. Het kan ontstaan door herhaaldelijke druk op de zenuw door bijvoorbeeld veelvuldig op de elleboog te steunen. Ook kan het door een val, een ongeluk of het vaak buigen en strekken van de elleboog tegen weerstand ontstaan. Tot slot kan een te nauwe tunnel door een te strakke band aanleiding geven tot het Cubitale tunnel syndroom.

Wat zijn de symptomen van een Cubitale tunnel syndroom?

Een symptoom van het Cubitale tunnel syndroom is een tintelend gevoel dat vanuit de elleboog naar de pink en de ringvinger uitstraalt. Doordat de zenuw bekneld raakt, kunnen er soms ook gevoelsstoornissen in de onderarm, hand, pink en ringvinger optreden en kan er krachtsverlies optreden in dit gebied. Daarnaast kan het ver buigen van de elleboog de klachten verergeren.

Wat is de behandeling van een Cubitale tunnel syndroom?

Vaak is rust en het vermijden van de provocerende bewegingen en activiteiten al voldoende om te herstellen van het Cubitale tunnel syndroom. Wanneer dit niet het geval is, kan men door middel van een operatie de zenuw wat ruimte geven door de band die over de groeve loopt door te snijden. De zenuw is dan niet langer bekneld. Een andere optie is om de zenuw te verleggen, waardoor deze meer ruimte krijgt (ulnaristranspositie). De tintelingen in de onderarm, hand en pink en ringvinger zullen dan geleidelijk aan minder worden.

Bekijk in detail

Nervus ulnaris compressie

Wat zijn de oorzaken van ulnaris compressie?

Een nervus ulnaris compressie ontstaat meestal door een directe impact op de zenuw ter hoogte van de binnenkant van de elleboog. Dit gebeurd meestal tijdens een val op de elleboog of tijdens een botsing. Dit kan ervoor zorgen dat de zenuw of het omliggende weefsel wordt beschadigd. Deze beschadiging kan zorgen voor inflammatie, zwelling en secundaire compressie van de zenuw. Het omliggende weefsel kan ook beschadigd raken door overbelasting (zoals herhaalde grijp/knijp activiteiten). Ook dit kan zorgen voor druk op de ulnaire zenuw via: inflammatie, zwelling en littekenvorming.

Nervus ulnaris entrapment kan ook ontstaan door een groote kracht op de zenuw. Dit komt voornamelijk voor bij werp-atleten (zoals honkbalpitchers). Tijdens deze sport komt de elleboog herhaald in een positie te staan waarbij de ulnaire zenuw onder tractie komt te staan.

Wat zijn de symptomen van ulnaris compressie?

De symptomen die geassocieerd zijn met deze aandoening kunnen zich plotseling of gradueel ontwikkelen. De klachten kunnen bestaan uit pijn aan de binnen- en achterkant van de elleboog en de voorarm. Ook kan er een abnormaal gevoel (tintelingen, naaldenprikken, brandend etc.) in de handpalm, pink en ringvinger aanwezig zijn. Overgevoeligheid en een toename van klachten wordt duidelijk wanneer men sterk op de aangedane regio duwt. In sommige gevallen, bij ernstige compressie van zenuw kan er verzwakking van de kracht in de hand en vingers ontstaan.

Bij personen waar inflammatie bijdraagt aan het ontstaansproces, worden de klachten erger gedurende de nacht en ‘s morgensvroeg. In sommige gevallen is ulnaire zenuwcompressie geassocieerd met nek en boven rugpijn aan dezelfde zijde. In ernstige gevallen, is er een afname van spieromvang in de hand en voorarm zichtbaar.

Wat is de behandeling van ulnaris compressie?

De meeste personen met een nervus ulnaris entrapment kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit verschijnsel.

Het succes van het behandelen van deze blessure is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Activiteiten die de elleboog en de voorarm veel belasten moeten zo min mogelijk worden uitgevoerd. Deze activiteiten zijn: het openen van potjes, ‘gripsporten’(golf, tennis, gymnastiek, gewichtheffen etc.), grijp- en gooiactiviteiten en dragen of optillen. Indien de arm meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten.

Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Bekijk in detail

Triceps tendinopathie

Wat zijn de oorzaken van Triceps Tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de tricepspees veel belasten. Dit komt typisch voor bij zwaar duwen of bij het strekken van de elleboog tegen weerstand (bijvoorbeeld push ups). Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er een grotere kracht van de triceps wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens het (zwaar)gewichtheffen in de fitnesszaal.

Wat zijn de symptomen van Triceps Tendinopathie?

Personen met dit verschijnsel voelen typische pijnklachten aan de achterkant van de elleboog. Bij minder ernstige gevallen zal een persoon  weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijf gevoel in de elleboog. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de tricepsspier vereisen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: push ups, bench presses of herhaald stoten(boxen).

In ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de elleboog of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen. Ook kan de pijn toenemen wanneer de tricepsspier gestretcht wordt of wanneer er hard geduwd wordt op de tricepspees.

Wat is de behandeling van Triceps Tendinopathie?

De meeste personen met deze blessure genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening al een langere periode aanwezig is kan de revalidatie soms langer duren en zelfs maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Bekijk in detail

Tenniselleboog

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

De oorzaak van een tenniselleboog is vaak overbelasting. Dit kan een acute of langdurige overbelasting zijn. Het herhaaldelijk en vaak tillen van zware voorwerpen of uitwringen van een vaatdoek zijn voorbeelden van langdurige overbelasting. Een val op de arm kan een acute overbelasting op de pees zijn. Daarnaast kunnen ook blokkades in de nek/rug, schouder of pols leiden tot een tennisarm. Onze therapeuten zullen daarom niet alleen naar de elleboog kijken, maar ook naar andere betrokken structuren.

Wat zijn de symptomen van een tenniselleboog?

De symptomen geassocieerd met een laterale epicondylitis ontwikkelen zich meestal gradueel over verloop van tijd. In het begin zijn de symptomen meestal aanwezig in de vorm van pijn na een zware of ongewoonlijke activiteit. Deze klacht is vaak aanwezig vlak na het ’s morgens wakker worden. Personen met deze aandoening ervaren gewoonlijk pijn gelokaliseerd op de elleboog, 1-2 cm onder het uitstekende bot aan de buitenzijde van de elleboog. Deze pijn neemt toe indien men stevig op deze regio duwt. Soms kan de pijn ook uitstralen naar de voorarm toe.

Wat is de behandeling van een tenniselleboog?

Met gepaste behandeling kan een tenniselleboog binnen een aantal weken herstellen. Bij meer ernstige en chronische gevallen, kan herstel tot wel 6 maanden duren. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Bekijk in detail