Triceps tendinopathie

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er bij Triceps tendinopathie?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.

Wat is triceps tendinopathie?

Een triceps tendinopathie is een overbelastingsletsel van de tricepspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de achterkant van de elleboog.

De tricepsspier is een belangrijke strekker van de elleboog. De spier start boven de schouder en loopt door tot in de voorarm, waar hij zich vasthecht op het onderarm bot via de tricepspees.

Tijdens het samentrekken van de tricepsspier komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Triceps tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees. Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma.

Wat zijn de oorzaken van Triceps tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de tricepspees veel belasten. Dit komt typisch voor bij zwaar duwen of bij het strekken van de elleboog tegen weerstand (bijvoorbeeld push ups). Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen. Dit komt dan meestal doordat er een grotere kracht van de triceps wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens het (zwaar)gewichtheffen in de fitnesszaal.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een tendinopathie. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de elleboog)
 • Verkorte spieren (Voornamelijk de triceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte
 • Te weinig rustmomenten tussen training sessies
 • Inadequate revalidatie na een eerdere elleboog blessure
 • Een blessuregeschiedenis met nek- of bovenrugletsel
 • Overgewicht

Wat zijn tekens & symptomen van Triceps tendinopathie?

Personen met dit verschijnsel voelen typische pijnklachten aan de achterkant van de elleboog. Bij minder ernstige gevallen zal een persoon  weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijf gevoel in de elleboog. Dit stijve gevoel neemt toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de tricepsspier vereisen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: push ups, bench presses of herhaald stoten(boxen).

In ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de elleboog of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen. Ook kan de pijn toenemen wanneer de tricepsspier gestretcht wordt of wanneer er hard geduwd wordt op de tricepspees.

Lees hier meer over een slijmbeursontsteking in de schouder.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose ‘Triceps tendinopathie’ te komen. Verdere onderzoek zoals een MRI scan, RX scan of Echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de aandoening.

Wat is de prognose?

De meeste personen met deze blessure genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze aandoening al een langere periode aanwezig is kan de revalidatie soms langer duren en zelfs maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Elleboog buiging en strekking

Sta recht op, buig en strek de arm(in de mate waarin dit pijnvrij kan) langs het lichaam. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch op de elleboog komt te staan. Voer dit 10-20x uit, zonder toename van klachten(zoals pijn).

Triceps samentrekking zonder beweging

Begin de oefening door de elleboog naast het lichaam in een hoek van 90graden te buigen met de handpalm naar binnen. Leg uw andere hand onder de pols, zodat deze een lichte opwaartse druk op aangedane arm kan uitoefenen. Houd met de aangedane arm deze druk tegen, zodat de onderarm op dezelfde positie blijft. Houd deze 5 seconden vast en herhaal dit 10x zo krachtig mogelijk, zonder pijn.

Bekijk hier een onderzoek over Triceps tendinopathie. Lees ook meer over een slijmbeursontsteking.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat je voldoende rust neemt bij overbelasting van de triceps.
Tijdens rust hersteld het lichaam en kunnen eventuele ontstekingsfactoren hun werk doen en vervolgens verdwijnen. Dat is meestal na 3-5 dagen.
Tendinitis kan goed behandeld worden. Wij van Fysiotherapie4all kunnen triceps tendinopatie behandelen door middel van dry needling, triggerpointtherapie, weke delen massage en medical taping.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer