Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament)

Een binnenband scheur van de elleboog kan in verschillende gradaties voorkomen. De gradatie bepaald de ernst van de aandoening. Zo kan de binnenband gedeeltelijk gescheurd zijn of volledig gescheurd zijn. Beide vormen hebben verschillende symptomen en oorzaken. Over het algemeen geneest een persoon goed van deze aandoening middels adequate fysiotherapie. Bij graad 1 & 2 kun jij na 2 – 8 weken je normale activiteiten hervatten. Bij graad 3 is er vaak een langdurige revalidatie nodig om de functie optimaal te herstellen.

Wat is een binnenband  scheur van de elleboog?

Een binnenband scheur van de elleboog is een elleboogletsel dat wordt gekarakteriseerd door over-stretching of (in)scheuring van het mediaal collateraal ligament van de elleboog, beter bekent als ‘de binnenband’.

Een ligament is een band van sterk bindweefsel, dat loopt van bot naar bot. De binnenband situeert zich aan de binnenzijde van de elleboog en verbindt het bovenarmbot met het onderarmbot (de ellepijp).

De binnenband is één van de belangrijkste banden van de elleboog die zorgt voor stabiliteit, door overmatige zijwaartse beweging van het ellebooggewricht tegen te houden. Als deze zijwaartse beweging buitensporig vaak gebeurt en vaker gebeurt dan dat de binnenband kan weerstaan, kan dit leiden tot een binnenband scheur.

De verschillende vormen van een binnenband scheur van de elleboog

Een MCL scheur kan variëren van een gedeeltelijke scheur(inscheuring) met minimale pijn tot een complete scheur met pijn en beperkingen. Deze blessure kan in 3 graden worden onderverdeeld:

 • Graad 1 scheur: er zijn maar een paar vezels gescheurd, een beetje pijn met nog volledige functie.
 • Graad 2 scheur: er zijn een aantal vezels gescheurd, met middelmatig verlies aan functie.
 • Graad 3 scheur: alle vezels zijn gescheurd wat leidt tot elleboog instabiliteit en een groot verlies van functie. Andere structuren kunnen ook aangedaan zijn, zoals: gewrichtskapsel en/of kraakbeen van het ellebooggewricht.

Wat zijn de oorzaken?

Het treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de binnenband komt te staan. Dit kan plotseling ontstaan door een specifiek voorval of door veelvuldige overbelasting van de elleboog (zoals herhaaldelijk gooien). Bij atleten die veel gooi-bewegingen uitvoeren (zoals honkballers), staat de binnenband vaak sterk op spanning aan het eind van de gooibeweging. Met als resultaat, dat de binnenband vaak scheurt als deze beweging herhaaldelijk wordt uitgevoerd. Dit is vaak het geval bij honkbal pitchers, cricketspelers en speerwerpers. Er zijn ook gevallen waarbij de binnenband scheurt tijdens een contactsport. Dit gebeurt meestal wanneer de elleboog gedwongen wordt de verkeerde kant op te buigen of bij een val op de elleboog.

Wat zijn tekens & symptomen van een binnenband scheur van de elleboog?

Personen met een binnenband scheur van de elleboog voelen typisch pijn aan de binnenkant van de elleboog. Ook is er een specifieke plek aan de binnenkant van de elleboog die beurs aanvoelt wanneer men er op drukt. Bij een binnenband scheur van de elleboog die plotseling ontstaat, kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. Wanneer dit letsel is veroorzaakt door overbelasting ontwikkelen de klachten zich meestal gradueel en progressief over tijd.

Tekens en symptomen bij een gedeeltelijke scheur

In sommige gevallen kan een persoon zijn activiteiten voortzetten. Zij ervaren echter na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van de elleboog. Een binnenband scheur van de elleboog wordt voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld. Indien het letsel gradueel en progressief optreedt, zal de pijn tijdens de activiteiten toenemen en uiteindelijk de persoon beperken.

Tekens en symptomen bij een volledige scheur

Wanneer een persoon zijn binnenband compleet afscheurt, is er soms alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig, die vervolgens afneemt. Daarna kan er voornamelijk een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (binnen 1 uur na het trauma). Personen met een complete binnenband scheur van de elleboog kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘onstabiel gevoel’ van de elleboog. Ze kunnen ook elleboog zwakte ervaren en de komende dagen blauwe plekken en elleboogstijfheid ontwikkelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese (het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, RX scan, CT scan of Ultrasound kan bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en de uitgebreidheid van het letsel bepalen.

Wat is de prognose?

Met gepaste behandeling kan een personen met een graad 1 of graad 2 binnenband inscheuring, binnen 2-8 weken zijn normale activiteiten weer hervatten. Personen met een complete ruptuur (graad 3) en geassocieerde instabiliteit van de elleboog, hebben soms chirurgische interventie nodig om de binnenband scheur van de elleboog te herstellen. Deze personen hebben vaker een langdurende revalidatie om optimale functie te bereiken. Personen met een MCL ruptuur die geassocieerde schade hebben opgelopen aan omliggende structuren, hebben ook vaak een langer durend revalidatieprogramma nodig.

Wat is de behandeling van een binnenband scheur van de elleboog?

De meeste personen met een binnenband scheur van de elleboog genezen goed met adequate fysiotherapie. Het succes van de fysiotherapeutische behandeling wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Soms is beschermende taping of het gebruiken van een brace vereist.

Minimaliseren van de activiteiten

Activiteiten die de binnenband onder hoge spanning zetten moeten geminimaliseerd worden, voornamelijk gooi-activiteiten. Indien de arm meer rust krijgt van deze activiteiten, kan het lichaam het helingsproces inzetten zonder meer schade op te lopen. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten. Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een binnenband scheur is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Behandeling middels het R.I.C.E principe

Personen met een binnenband scheur van de elleboog hebben meestal veel voordeel bij het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, Ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening (de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de inflammatie.

Tijdens de laatste fasen van de revalidatie kan een graduele opbouwen van activiteiten en begeleide terugkeer naar sport worden ingezet. Correctie van de gooi-techniek is voornamelijk belangrijk bij sporters. In sommige gevallen wordt er bij het terugkeren naar sportactiviteiten, gebruik gemaakt van een brace of tape. Dit wordt gebruikt om de kans op een her-inscheuring van de binnenband te verlagen.

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast met een binnenband scheur van de elleboog?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met een binnenband scheur van de elleboog, is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. Personen met deze aandoening krijgen tijdens de fysiotherapeutische behandeling, flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt.

De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Medical taping of easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit en kracht te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandelingen bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, CT scans of een MRI-scan. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. Chirurgische reconstructie van een binnenband kan nodig zijn bij complete binnenband scheuren (graad 3) met instabiliteit.

Welke oefeningen kan ik doen om pijnklachten te verminderen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Elleboog buiging en strekking

Sta recht op, buig en strek de arm(in de mate waarin dit pijnvrij kan) langs het lichaam. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch op de elleboog komt te staan. Voer dit 10x uit, zonder toename van klachten(zoals pijn).

Onderarm draaiing

Start met de elleboog tegen het lichaam, met de voorarm in een hoek van 90 graden, zodat de hand naar voren wijst. Draai de handpalm naar boven en naar beneden, zover als dit mogelijk zonder pijnklachten. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch uit wordt geoefend. Herhaal dit 10x, zonder een toename van klachten(zoals pijn).

De tennisbal squeeze

Houd een tennisbal in de hand. Strek de elleboog en knijp zo hard mogelijk in de tennisbal, zonder dat de pijn ten hoogte van de elleboog toeneemt. Houd dit 5 seconden aan en herhaal dit 10 keer.

Bicepscurl met elastiek

Sta recht op en zorg dat het elastiek onder de voeten doorloopt en licht op spanning staat wanneer de armen gestrekt langs het lichaam hangen. Buig de elleboog en voel de weerstand van het elastiek groter worden. Doe deze beweging 10-30x zonder dat er een toename van klachten(zoals pijn) optreedt.

Bekijk hier een onderzoek over de binnenband scheur van de elleboog.
Ontdek hier ook alles over tenniselleboog.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1118 reviews

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

26-04-24

mensen met rugklachten..hij gaat er stevig in....maar het werkt wel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer