Heel slides

Als je te maken krijgt met blessures aan je rug, hamstrings en de knie, dan kun je door middel van heel slides onder meer de coördinatie en spierkracht verbeteren. Deze oefening kun je dus inzetten bij rugblessures of knieproblemen. Het is wel belangrijk dat deze oefening in goed overleg met de fysiotherapeut uitgevoerd wordt en dat overleg wordt hoe vaak je deze oefening precies doet. Onze fysiotherapeuten helpen je graag verder met deze oefening die vaak toegepast wordt nadat iemand te maken heeft met rugklachten of een voorste kruisbandletsel.

Heel slides om je corestabiliteit te trainen

De heel slide oefening is een belangrijke oefening om aan te leren zodat je de buikspieren goed leert aanspannen. Wannneer je corestability verbeterd kun je rugklachten voorkomen of verhelpen. Bekijk hieronder de video met uitleg.

Heel slides oefening om rugklachten te voorkomen

Deze oefening is belangrijk voor het verbeteren van je corestability. Je corespieren, die voornamelijk bestaan uit je rug- en buikspieren, zorgen voor een juiste balans in de lumbale wervelkolom (lage rug). Wanneer deze balans in kracht en coördinatie optimaal is kun je hier rugklachten mee voorkomen of verhelpen.

Het plaatsen van een nieuwe voorste kruisband

Letsel aan de voorste kruisband komt vaak voor. Heb je met deze blessure te maken, dan kan het onderbeen te ver naar voren schuiven. Daardoor is de knie veel minder stabiel, iets dat je vooral merkt als je plotselinge bewegingen maakt. Zeker in de voetbalsport krijgen steeds meer mensen te maken met deze blessure, iets dat deels aan het schoeisel van tegenwoordig maar ook aan bijvoorbeeld de toename van kunstgras toegeschreven wordt. Wil je de knie die stabiliteit teruggeven, dan moet er een nieuwe voorste kruisband geplaatst worden al kan het trainen van de spieren ook een optie zijn om te herstellen. Dit gebeurt vaak middels een patellapees of hamstring. Het stukje pees dat gebruikt wordt is 20 centimeter wat geklieft en schoongemaakt wordt. Overbodig weefsel wordt weggehaald om ruimte te maken voor een nieuwe kruisband. Daarna begint het revalideren, dit kan een periode beslaan van tussen de zes en twaalf maanden. Bekijk hier oefeningen om de stabiliteit van de knie te verbeteren.

Heel slides prima oefening tijdens de revalidatie VKB

In de revalidatieperiode bij een voorste kruisband reconstructie zijn heel slides oefeningen belangrijk om te doen. Heel slides verbeteren de mobiliteit van de knie, ze verbeteren de spierkracht van de hamstrings en verbeteren bovendien de circulatie in het been. Heel slides werken alleen als ze goed uitgevoerd worden. Daarom dient een fysiotherapeut je de oefening goed aan te leren. In overleg met de fysio bepaal je bovendien hoe vaak je heel slides kunt doen.

Hoe voer je heel slides uit?

De oefening is simpel. Je gaat zitten met je benen gestrekt op het matras. Vervolgens buig je de knie zo ver mogelijk, terwijl je hiel steeds over de grond (of bed) glijdt. Je houdt de buiging een seconde vast en gaat langzaam terug. Let op: beweeg de knie steeds in een rechte lijn en de hiel dient steeds contact met de ondergrond (vloer of bed) te maken. Onze fysiotherapeuten maken je de oefening die zowel goed is voor de rug, knie als de hamstrings en lies snel eigen. Vervolgens kun je de oefening zelf en eigenlijk overal uitvoeren. Mits goed uitgevoerd is het een oefening die duidelijk effect sorteert.

Samenwerking met alle zorgverzekeraars

Behalve voor algemene fysiotherapie kun je bij ons terecht voor onder meer triggerpointtherapie, dry needling therapie, manuele therapie, geriatrie therapie en sportfysiotherapie. Maak snel een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt via deze website.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer