Elleboogklachten
Wil je jouw elleboogklachten verhelpen? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn aan de elleboog. Ook bespreken we de belangrijke oorzaken, symptomen en de behandelmethoden. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.
Bekijk webinarSnel en voorgoed van je elleboogklachten af!
Heb je elleboogklachten zoals pijn? Er zijn veel verschillende aandoeningen en blessures waardoor elleboogklachten ontstaan. Pijnklachten in de elleboog kunnen ervoor zorgen dat jij dagelijkse werkzaamheden en bewegingen niet meer kunt uitvoeren. De oorzaken, symptomen en behandelingen zijn afhankelijk van de klachten. Het is dus belangrijk om te weten welke blessure jij hebt, zodat de fysiotherapeut de behandeling kan toepassen die het meest effectief is voor jouw blessure.
Soorten elleboogklachten
Niet alle elleboogklachten zijn hetzelfde. Zo zijn er verschillende aandoeningen die pijn veroorzaken in de elleboog. Iedere klacht is weer anders. Maar naast de verschillende aandoeningen wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen acute & chronische klachten en aspecifieke en specifieke elleboogklachten. Hieronder worden de verschillen tussen deze klachten beschreven.
Het verschil tussen specifieke en aspecifieke elleboogklachten
Specifieke klachten zijn vaak goed te verklaren doordat de oorzaak van de klacht bekend is. Men kan aan de hand van een röntgenfoto of MRI-scan zien wat de oorzaak van de elleboogklacht is. Aspecifieke elleboogpijn zijn pijnklachten waarbij de oorzaak van de elleboogklacht niet duidelijk is. Er zijn geen afwijkingen van een anatomische structuur (zoals een botbreuk, peesontsteking of peesirritatie) zichtbaar. Ondanks dat de oorzaak niet duidelijk is, is er in sommige gevallen toch een verklaring voor deze aspecifieke klachten. Dit verklaring is dat er pijn in de elleboog wordt gevoeld, maar dat deze pijn wordt veroorzaakt door een blessure in een nabijgelegen gewricht, zoals de schouder of nek. Deze pijn ook wel uitstralende pijn genoemd. In totaal zijn er meerdere gewrichten en spieren die uitstralende pijn in de elleboog kunnen veroorzaken.
Het verschil tussen acute en chronische klachten
Het verschil tussen acute en chronische klachten zit in de duur van de klacht. De duur van pijnklachten kunnen variëren van weken tot maanden of in sommige gevallen zelfs jaren. Acute klachten zijn pijnklachten die korter dan zes weken aanwezig zijn. Chronische zijn pijnklachten in de elleboog die langer dan drie maanden aanwezig zijn. De term ‘chronisch’ wil in deze gevallen dus niet zeggen dat de klacht niet te behandelen is. Ook chronische klachten kunnen behandeld en verholpen worden door fysiotherapeutische behandeltechnieken.
De oorzaak van elleboogklachten
Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament)
Heb jij last van je elleboog? In dit artikel lees je meer informatie over de Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament).
Elleboog dislocatie (uit de kom)
Heb jij last van een elleboog uit de kom? In dit artikel lees je meer informatie over elleboog dislocatie en hoe dit behandelt kan worden.
Golferselleboog (golfarm)
Heb jij last van een golferselleboog? In dit artikel lees je meer informatie over de anatomie en hoe dit behandelt kan worden.
Ellepijp fractuur
Heb jij je elleboog gebroken? In dit artikel lees je meer informatie over een ellepijp fractuur en hoe dit behandelt kan worden.
Cubitale tunnel syndroom
Heb jij last van een cubitale tunnel syndroom? In dit artikel lees je meer informatie over deze aandoeningen en welke behandelingen hiervoor zijn.
Nervus ulnaris compressie
Een nervus ulnaire zenuwcompressie is een aandoening welke gekarakteriseerd wordt door druk op de zenuw. Vaak loop jij al een tijdje met deze aandoening rond voordat de diagnose gesteld wordt. Dit, omdat een nervus ulnaris compressie verschillende oorzaken heeft. Daarnaast zijn er verschillende factoren die bijdrage leveren aan het ontwikkelen van deze blessure. Over het algemeen werkt fysiotherapie goed om te herstellen van deze blessure. Daarnaast is het van belang dat jij bepaalde oefeningen blijft uitvoeren in het revaldiatietraject.
Triceps tendinopathie
Een triceps tendinopathie is een overbelasting van de tricepspees, waardoor er weefselschade optreedt in de pees. De schade kan op veel verschillende manieren optreden, een veel voorkomende oorzaak is herhaalde en langdurige activiteiten die te belastend zijn voor de tricepspees. Tijdens jouw revalidatie kan jij verschillende oefeningen meerdere keren per dag uitvoeren. Ontdek hieronder welke oefeningen jij kunt uitvoeren om pijnklachten te verminderen en te verhelpen.
(Ook bekend als: Triceps tendinitis, Triceps tendinose, Triceps brachii tendinopathie)
Tenniselleboog
Alles over pijnklachten bij een tenniselleboog
Mensen die last hebben van een tenniselleboog ervaren pijn bij het uitvoeren van bewegingen waar knijpkracht en grijpkracht voor nodig is. In dit artikel geven we meer informatie over deze aandoening die ook wel tennisarm of epicondylitis lateralis genoemd wordt.
Triggerpoints en elleboogklachten
Triggerpoints en de tenniselleboog
Welke spieren kunnen een tenniselleboog veroorzaken? Dit artikel gaat over triggerpoints en de tenniselleboog. Een tenniselleboog is een veel voorkomende blessure aan de elleboog. Het is een overbelastingsletsel van de polsstrekkers wat resulteert in pijn aan de buitenzijde van de elleboog. Een tenniselleboog wordt meestal niet door tennissen veroorzaakt, maar door repeterende bewegingen van de […]
Wat is een triggerpoint?
In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.
Symptomen van Triggerpoints
Heb jij last van triggerpoints? In dit artikel lees je precies wat de symptomen van triggerpoints zijn.
Elleboogklachten - Oorzaken, symptomen en behandeling
Oorzaken
In veel gevallen ontstaan deze klachten door een trauma, maar ook kunnen pijnklachten gradueel ontstaan. Hieronder ontdek jij van iedere aandoening wat de oorzaken.
Symptomen waaraan je elleboogklachten kunt herkennen
Elke elleboogklacht heeft zijn eigen symptomen waaraan deze te herkennen zijn. Dit is van belang, omdat iedere klacht anders wordt behandeld. Hieronder lees je hoe jij de verschillende aandoeningen kunt herkennen.
De behandeling van elleboogklachten
Voordat bepaald wordt welke behandeling gebruikt wordt om de elleboogklacht te behandelen is het van uiterste belang om te weten met welke aandoening we te maken hebben. Daarna is het van belang om de oorzaak van de pijnklacht te achterhalen, om op basis hiervan de juiste beslissing te maken over de behandeling. Daarnaast speelt de patiënt hierbij ook een grote rol. Niet iedereen is hetzelfde en hierdoor verschilt de behandeling per persoon. Hieronder wordt per aandoening uitgelegd welke behandeltechnieken er mogelijk zijn.