Musculus Adductor Longus (Lange dijaanvoerder)

Verloop van de M. Adductor Longus

De Musculus Adductor Longus is één van de spieren die aan de binnenzijde van het bovenbeen gelegen zijn. De spier begint bij het bovenste gedeelte van het schaambeen en het voorste gedeelte van de symfyse (schaambeenvoeg). De spier loopt vervolgens aan de binnenzijde van het bovenbeen en hecht aan het midden van het dijbeen aan.

Verloop & functie van de M. Adductor Longus

Functie van de M. Adductor Longus

Deze spier heeft invloed op bewegingen van het heupgewricht. De spier zorgt namelijk voor het zijwaarts naar binnen bewegen van het been, het buigen van de heup tot 70 graden en het strekken van de heup vanaf 80 graden buiging. Ook helpt deze Addutor Longus bij het stabiliseren van het bekken.

M. Adductor Longus – pijn en triggerpointTriggerpoints Musculus adductor longus

Triggerpoints zijn kleine spierknopen die vaak ontstaan door overbelasting of een trauma. Deze triggerpoints veroorzaken vaak pijn in de dij, lies of geslachtsdelen. Het goede nieuws is dat deze triggerpoints eenvoudig te behandelen zijn middels speciale technieken.

Triggerpoints in de Musculus Adductor Longus kan leiden tot lokale gevoeligheid en druk aan de binnenkant van de dij, maar kunnen ook pijn veroorzaken op andere gebieden. Dit noemen we uitstralende pijn patronen. Voorbeelden van klachten zijn:

  • Liespijn
  • Pijn boven de binnezijde van de knie
  • Pijn in je dij aan de binnenzijde
  • Pijn in je scheenbeen

Klachten die de Adductor Longus kan veroorzaken


Liesklachten

De lange dijaanvoerder kan liesklachten veroorzaken. Wanneer de spier verkeerd belast wordt, kan dit zorgen voor irritatie bij de aanhechting van de pees aan het schaambeen. Dit kan ook leiden tot degeneratie van het peesweefsel. Hierbij gaat de kwaliteit van het peesweefsel achteruit. Dit noemt men een tendinose.
Deze liesklachten kunnen het gevolg zijn van een acuut moment (zoals een verrekking bij een sportactiviteit) of door langdurige overbelasting (bijvoorbeeld bij verhoging van trainingsintensiteit).
Soms helpt relatieve rust voor de spier al voldoende om de klachten te doen herstellen. Indien dit niet het geval is, kan manuele therapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, rekken, massage, taping, etc. vaak ook helpen om de klachten te verhelpen.

Knieklachten

De adductor longus kan ook knieklachten veroorzaken. Dit heeft met triggerpoints te maken. Triggerpoints zijn spierknopen die zich in spieren kunnen bevinden die verkeerd belast worden. Deze triggerpoints kunnen pijn ter hoogte van de spier zelf geven, maar ook op andere plekken in het lichaam. Iedere spier heeft zo zijn eigen herkenbare pijnpatroon. Van de lange dijaanvoerder is bekend dat het zowel pijn in de liesregio als ter hoogte van de knie kan veroorzaken. Op deze manier kunnen knieklachten het gevolg zijn van triggerpoints in de adductor longus.
Men kan dit type knieklachten vaak goed verhelpen door de triggerpoints te behandelen met dry needling therapie, manuele triggerpointtherapie, rekken, massages of taping.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus Adductor Longus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1121 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer