Pectoralis major (Grote borstspier)

Verloop van de pectoralis major

De grote borstspier bestaat uit drie delen die ieder een eigen oorsprong en aanhechting hebben:

1. Het ‘sleutelbeen gedeelte’: dit gedeelte begint bij het sleutelbeen

2. Het ‘borstbeen- en ribgedeelte’: dit gedeelte begint bij het borstbeen en de tweede tot en met zesde rib

3. Het ‘buikspiergedeelte’: dit gedeelte begint bij de rectusschede alle delen hechten aan de bovenarm aan.

Anatomie – pectoralis major (video)

Functie van de pectoralis major

De gezamenlijke functie van de drie delen van de spier is het zijwaarts naar het lichaam toe bewegen van de arm en het naar binnen draaien van de schouder. Daarnaast hebben de drie verschillende delen van de spier ook een specifieke, eigen functie. Zo zorgt het sleutelbeen gedeelte voor het voorwaarts heffen van de arm en zorgt het borstbeen- en ribgedeelte voor het naar het lichaam toe bewegen van de arm. Het borstbeen- en ribgedeelte en het buikspiergedeelte kunnen er samen voor zorgen dat de schouder naar voren en omlaag bewogen wordt. Ook is de grote borstspier een hulpademhalingsspier bij inademen.


Triggerpoints in de pectoralis major?

Een triggerpoint is een gevoelige plek in de spier dat kan leiden tot pijn. Triggerpoints in de grote borstspier (Pectoralis Major) kunnen bijzonder pijnlijk zijn en zorgwekkend, vanwege het feit dat ze de symptomen die gevoeld kunnen worden, kunnen lijken op problemen met het hart. Om dit beter te begrijpen moet je eerst meer weten wat triggerpoints precies zijn en hoe deze triggerpoints opgelost kunnen worden.

Een triggerpoint is een super kleine verkramping in de spier. De oorzaak hiervan is een combinatie van teveel spanning in het zenuwstelsel, vernauwing van bloedvaten, minder voedingsstoffen, zuurstoftekort, afvalstoffen en de zenuwuiteinden worden gevoelig voor prikkels. Dit heeft als gevolg dat we teveel spanning krijgen op het bindweefsel, doordat er zich triggerpoints ophopen in de spieren. Al deze dingen geven spierknopen die leiden tot vervelende klachten.

De oorzaak van deze triggerpoints komen meestal door een trauma, overbelasting van spieren, slechte leefgewoonten zoals voeding en te weinig bewegingen, verkeerde ademhaling, veel zitten, stress of ziekte. Al deze factoren bij elkaar zorgen voor een verstoorde bloedtoevoer en een verstoord zenuwstelsel.
De meest voorkomende oorzaken van triggerpoints in de grote borstspier:

Als je een zittend beroep hebt en uren achter uw computer doorbrengt of schrijft, kunnen de borstspieren je in de problemen brengen. Nu vraag je jezelf misschien af waarom? Dit omdat mensen geneigd zijn te werken in een schouderpositie waarbij de schouders teveel naar voren staan. Hierdoor zijn je borstspieren constant samengetrokken en uw schouder respectievelijk naar binnen gedraaid. Dit betekent dat de spier zich constant in een “verkorte” positie bevindt, wat uiteindelijk kan leiden tot pijnlijke en stijve borstspieren. Aan de andere kant kun je de borstspieren ook ‘overstressen’ met teveel bewegingen of activiteiten die je niet gewend bent. Het doen van overmatige borsttrainingen in de sportschool kan een reden zijn voor problemen in deze spier.

Middels specifieke therapieën zoals triggerpointtherapie, dry needling, rektechnieken en coaching in houding en beweging kunnen we deze spier zeer effectief en snel behandelen.

triggerpoints pectoralis major

Klachten en de Pectoralis major

1. Klachten in de borstregio

Met name het borstbeen- en ribgedeelte van de grote borstspier kan pijn veroorzaken in de borstregio. Er zijn natuurlijk ook andere aandoeningen of klachten die pijn op de borst kunnen veroorzaken, zoals hartproblemen. Bij verdenking hiervan, adviseren we u direct contact op te nemen met een (huis)arts.

Wanneer u pijn op de borst heeft ten gevolge van een blessure aan de grote borstspier, kan fysiotherapie vaak goed helpen. Een veel voorkomende oorzaak van deze blessure is een passieve lichaamshouding waarbij de schouders ten opzichte van de romp wat naar voren staan. Hierbij bevindt de borstspier zich namelijk continu in verkorte positie. Een te gespannen borstspier of een verkorte borstspier kan men vaak goed verhelpen met houdingstherapie, oefentherapie, dry needling, taping, manuele therapie etc.

2. Armklachten

Behalve dat triggerpoints in het borstbeen- en ribgedeelte van de grote borstspier pijn in de borstregio kan veroorzaken, kan deze ook voor pijn in de arm zorgen. Dit kan men zowel in de boven- als onderarm voelen. Typisch is ook de pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Men denkt bij elleboogklachten vaak niet meteen aan de borstspier, maar hierin kan dus wel degelijk een oorzaak zitten.
Belangrijk is om je dan af te vragen hoe die verhoogde spierspanning daar heeft kunnen ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door een verkeerde houding ontstaan zijn. Een fysiotherapeut kan u hierbij adviseren en eventueel behandelen door bijvoorbeeld manuele technieken, oefentherapie of dry needling toe te passen.

Bekijk hier een onderzoek over de Pectoralis major.

Krachtoefeningen voor de pectoralis major

Rekoefeningen voor je borstspieren

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer