Musculus rhomboideus major

De rhomboideus major is een spier in je bovenrug. In veel gevallen is de spier vergroeid met de rhomboideus minor. Rhomboideus is latijns voor ruitvormig. Musculus rhomboideus betekent letterlijk vertaald “ruitvormige spier”. Deze naam heeft de spier uiteraard niet voor niets gekregen, want de spier is inderdaad ruitvormig. Er zijn veel mensen die last hebben van hun bovenrugspieren. Indien je hier last van hebt, is het een goed idee om oefeningen te doen waarmee je de rhomboideus major kunt trainen. Het is echter niet mogelijk om de spier apart te trainen.

Bekijk hier de video over de M. rhomboideus major

Het verloop van de M. rhomboideus

Deze spier zit zowel links als rechts van de wervelkolom en heeft zijn aanhechting op de wervelkolom op de specifieke wervels T2 t/m T5. Vanuit hier loopt hij richting het schouderblad, waar hij vasthecht aan de mediale rand van de scapula (schouderblad).

Functie M. rhomboideus major

De spier zorgt ervoor dat je schouderblad zich op de juiste plek bevindt. Bovendien kan de spier het schouderblad richting de wervelkolom bewegen (adductie beweging) en zorgt hij voor een opwaartse rotatie (elevatie).

Triggerpoints Musculus rhomboideus major

Een triggerpoint is een drukpunt in een spierbuik, dit ontstaat wanneer een spier slecht belast wordt en als gevolg daarvan lokaal een krampknoop ontstaat. Door deze knoopjes houdt de spier afvalstoffen vast en krijgt een hogere spanning, hierdoor kan lokaal pijn en uitstralende pijn ontstaan. Klachten aan deze spier kan je krijgen wanneer je met je schouders opgetrokken loopt, bijvoorbeeld door spanning of kou.

Ook wanneer je lange tijd met je schouders naar achteren getrokken staat (borst vooruit) kan deze spier overbelast raken. Wanneer je veel aan krachttraining doet kan het ook zijn dat wanneer je teveel de borstspieren traint er een disbalans ontstaat met als gevolg dat deze spier teveel op spanning komt te staan.
Om van de klachten af te komen is het goed om te kijken hoe de klachten ontstaan. Wanneer het komt door houding of training, moeten we eerst de balans herstellen. De triggerpoints zelf kunnen goed behandeld worden door manuele triggerpoint de-activatie of dry needling.

Meeste voorkomende problemen door deze spier zijn…
Thoracale rugpijn
• Triggerpoints
• Schouderimpingement (secundair)
Slijmbeursontstekingen (secundair)
Peesontstekingen (secundair)

Hoe train je deze spier

Vind jij het belangrijk dat je rhomboideus major sterker wordt, zodat je minder last hebt van schouderpijn of rugklachten? Daarnaast is het een belangrijke spier voor je houding. Daarom is het verstandig om de juiste oefeningen uit te voeren. Bij Fysiotherapie4all kunnen we je helpen bij het bedenken van een goed schema. Er zijn een aantal oefeningen die zeer geschikt zijn om de rhomboideus major te trainen. Oefeningen zijn:

• Seated row
• Lat pull down
• Pull-up
• Reversed flyes.

Onze specialisten kunnen je helpen om deze oefeningen op de juiste manier uit te voeren. Zorg er altijd voor dat je de oefening eerst beheerst, voordat je deze in je eentje doet. Wanneer je een oefening verkeerd uitvoert, kan dit het probleem namelijk juist verergeren.

Heb jij last van deze spier?

Heb je last van pijn in je bovenrug en vermoed je dat deze spier de oorzaak is? In dat geval is het belangrijk dat je niet te lang met de klachten blijft rondlopen. Rugpijn kan erg vervelend zijn. Bovendien kunnen de klachten erger worden als je er langer mee blijft rondlopen. Om deze reden is het van groot belang dat je het probleem zo snel mogelijk aanpakt. Een ervaren fysiotherapeut kent dit probleem en kan je hierdoor helpen om te herstellen. In de praktijken van Fysiotherapie4all is er altijd wel een specialist die jou kan helpen. Omdat wij verschillende praktijken door heel Nederland hebben, is de kans groot dat er ook bij jou in de buurt een praktijk zit.

Fysiotherapie4all

Fysiotherapie4all is dé expert op het gebied van fysiotherapie en revalidatie. Wij hebben verschillende specialisten in dienst die jou van je probleem af kunnen helpen. Behalve klachten aan de rhomboideus major, zijn er nog veel meer spierklachten waarbij wij je kunnen helpen. Bovendien vind je op ons online platform ook een hoop informatie over verschillende klachten.

Zo krijg je een goed beeld van wat jouw spierklachten precies inhouden. Overigens is het wél aan te raden om een afspraak te maken indien je last hebt van klachten aan je spieren of gewrichten. Het is namelijk niet verstandig als je de oefeningen zonder de juiste hulp uitvoert of als je zelf een diagnose stelt. Bij bepaalde klachten kunnen je spieren of gewrichten namelijk al snel overbelast raken. Maak daarom altijd op tijd een afspraak indien je last hebt van klachten. Zo kun je zeker zijn van een zo soepel mogelijk herstel.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus rhomboideus major. Lees ook alles over slijmbeursontsteking.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer