Sartorius (Kleermakersspier)

Verloop van de Sartorius.

De Sartorius bevindt zich aan de voorzijde van het bovenbeen en dit is de langste spier van je lichaam! De spier begint bij het botje aan de voorkant van je bekkenrand en loopt via de voorzijde van het bovenbeen naar de binnenkant van de knie en hecht zich net voorbij de knie aan de binnenzijde van je onderbeen aan. Hij vormt bij deze aanhechting samen met twee andere pezen de pes anserinuspees. Dit is een gezamenlijke aanhechting van de sarorius, de gracilis en één van de drie hamstring koppen.

Functie van de spier.

De spier is betrokken bij bewegingen van zowel de heup als de knie. Bij de heup zorgt deze spier voor buiging van de heup, het zijwaarts naar buiten heffen van het been en het naar buiten draaien van de heup. Bij de knie zorgt de spier voor de buiging en het naar binnen draaien van de knie.

Lees hier meer over heupklachten.

Klachten die de kleermakersspier kan veroorzaken

Knieklachten

De sartorius hecht zich via de pes anserinus aan het onderbeen aan. De pes anserinus is dus de gezamenlijke pees van de sartorius, de gracilis (liesspier) en de semitendinosus (hamstringspier). Deze pes anserinus kan geïrriteerd raken. Dit kan bijvoorbeeld optreden wanneer de sartorius overbelast wordt. Er ontstaan dan pijnklachten aan de binnenzijde van de knie.
Men kan deze knieklachten in dit geval verhelpen door de sartorius spier te behandelen met bijvoorbeeld dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage, oefentherapie etc.

Liesklachten

De kleermakersspier kan pijn in de lies geven. Triggerpoints die zich in deze spier bevinden, hebben namelijk de binnenzijde van het bovenbeen als gebied waar ze de pijn naar toe kunnen uitstralen.
Door de triggerpoints te ontladen, verdwijnt vaak ook de liespijn. Dit kan door middel van manuele triggerpointtherapie, rekken, taping, oefentherapie, dry needling, etc.

Bekijk hier een onderzoek over de Sartorius.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1120 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

19-05-24

Goede behandeling, goede begeleiding en goede adviezen. Vroeg ook een vollega mee te kijken en deze heeft verschillende technieken gebruikt. Helaas met weinig vooruitgang, op haar advies heb ik een afspraak gemaakt bij een therapeut die gespecialiseerd is in dat gebied

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

18-05-24

Deskundig, effectief en aardig!

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-05-24

Doet het goed

Lees meer