Splenius Cervicis

SpleniusCervicis

De Splenius Cervicis wordt ook wel nekspalkspier genoemd. Aan beide zijden van je nek zit een nekspalkspier. De Splenius Cervicis verbindt je halswervels met de wervels in de bovenrug. De spier maakt het mogelijk om de nek te bewegen. Wanneer je last hebt van triggerpoints in deze spier, kan dit tot verschillende klachten leiden. Voorbeelden van klachten aan deze spier zijn migraine, nekpijn en verminderd zicht. Bovendien kan er ook pijn rondom de wenkbrauwen ontstaan.

Het verloop en functie van de Splenius Cervicis

Musculus splenius cervicis is een skeletspier behorende tot de spinotransversale groep (van processus spinosus naar processus transversus). Deze spier begint op de processus spinosus van T1-T5 en hecht zich vast aan het tuberculum posterius van de processus transversus van C2-C5.

De oorzaak van Splenius Cervicis klachten

Klachten in de Splenius Cervicis kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een veelvoorkomende oorzaak is een verkeerde houding. Wanneer je continu een verkeerde houding hebt, zullen er na verloop van tijd triggerpoints ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je veel achter de computer werkt of juist te veel omhoog kijkt. Bovendien kunnen de klachten ook een emotionele oorzaak hebben. Wanneer jij je emotioneel continu aan het inspannen bent, kunnen er klachten ontstaan. Een andere oorzaak is een koude luchtstroom. Dit laatste wordt vaak veroorzaakt door een aircosysteem.

Triggerpoints 

Wanneer een spier niet voldoende zuurstof krijgt, kan er een triggerpoint ontstaan. Dit is een klein punt waarop de spier verkrampt. Op dit punt hopen afvalstoffen zich op. Dit is de oorzaak van de pijn die je ervaart als je last hebt van triggerpoints. Meestal is er sprake van pijn wanneer je op het triggerpoint drukt. Daarnaast straalt de pijn meestal ook uit. Dit wil zeggen dat je de pijn op een plek voelt waar je dit eigenlijk niet verwacht. Zo kan pijn in de Splenius Cervicis bijvoorbeeld tot nekpijn, hoofdpijnklachten en/of migraine leiden.

Splenius Cervicis

Hoe behandel je een triggerpoint in de Splenius Cervicis?

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren behandeld worden. Er zijn een aantal oefeningen voor de Splenius Cervicis die je zelf kunt uitvoeren. Een goed voorbeeld hiervan is het masseren van de triggerpoints. Hiervoor zijn weer verschillende technieken. Wanneer je druk uitoefent op een triggerpoint, is het van belang dat de pijn niet onaangenaam is. Wanneer het drukken echt zeer doet, betekent dit dat je te hard drukt.

Als je zeker wilt zijn van een effectieve behandeling, dan is het verstandig om een professionele therapeut te bezoeken. Een therapeut kan de situatie namelijk het beste beoordelen wanneer je daadwerkelijk een afspraak maakt. Een fysiotherapeut zal vervolgens een passende behandeling maken die geheel aansluit op jouw situatie. Als de klachten langer aan blijven houden of wanneer de pijn erg hevig is, kun je dus het beste zo snel mogelijk een afspraak maken. Fysiotherapie4all heeft verschillende praktijken in Nederland.

Een belangrijk tip voor het behandelen van de Spelnius Capitis: uit praktijkervaring blijkt dat dry needling therapie i.c.m. advies en coaching zeer effectief werkt voor deze spier.

Vragen over de splenius cervicis?
Heb jij nog vragen over de Splenius Cervicis? In dit geval kun je een afspraak maken met een van onze therapeuten. Indien er geen haast bij is, kun je er ook voor kiezen om een vraag te plaatsen op ons forum. Het forum van Fysiotherapie4all wordt actief bijgehouden door verschillende specialisten. Hier kun jij dan ook al je fysiotherapie-gerelateerde vragen kwijt. In enkele gevallen zullen de specialisten op het forum je aanraden om een therapeut te bezoeken. Dit omdat we op het forum niet altijd over voldoende informatie beschikken om je goed advies te geven.

Bekijk hier een onderzoek over de Splenius Cervicis

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer