Musculus Teres Major (Grote ronde armspier)

Video: anatomie & functie van de M. Teres Major

Verloop van de M. Teres Major

De teres major loopt van de onderste hoek van het schouderblad naar de bovenarm (tuberositas minor van de humerus). De spier ligt dus aan de rugzijde van het lichaam en is zowel bij de linker- als de rechterschouder te vinden.

Functie van de Teres Major

De grote ronde armspier heeft het naar binnen draaien van de schouder, het zijdelings naar het lichaam toe bewegen van de arm en het naar achteren bewegen van de arm als functie.

Oorzaken van problemen in de Teres Major

In de meeste gevallen zien we problemen ontstaan in de Teres major doordat je activiteiten uitvoert waarbij de arm krachtig omlaag getrokken wordt. Hierbij kun je denken aan:

 • Fitness – optrekken of lat pull down
 • Turnen
 • Tennis
 • Zwemmen
 • Roeien
 • Een bal gooien

Klachten die de Teres Major kan veroorzaken

Schouderklachten

De M. Teres Major loopt via het schouderblad naar de bovenarm. Wanneer er zich triggerpoints in deze spier bevinden, kan dit pijn veroorzaken in de schouderregio. De pijn wordt dan met name aan de zijkant en voorkant van de schouder gevoeld. Ook kan men op de plaats van de spier zelf pijnklachten ervaren.


Vaak verdwijnen de schouderklachten in dit geval wanneer de grote ronde armspier vrij is van triggerpoints. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping of rekken. Hiermee wordt de spierspanning omlaag gebracht en zal de spier geen ‘geprojecteerde pijn’ meer geven.

Armklachten

Behalve de pijn in de schouder, kan de Teres Major ook pijn in de arm veroorzaken. De pijn kan uitstralen naar de boven- en onderarm. Heeft u armklachten? Dan zou dat dus best eens veroorzaakt kunnen worden door spierknopen in de grote ronde armspier.

Behandeltechnieken die hier goed bij aan kunnen sluiten, zijn: manuele triggerpointtherapie, rekken, dry needling, taping, manuele technieken etc.Ook kunnen bijvoorbeeld houdingsadviezen en oefentherapie nodig zijn om herhaling van klachten te voorkomen.

Triggerpoints in de M. Teres Major

Teres-major.jpg

Een triggerpoint is een kleine blokkade in de spier ook wel microverkramping genoemd. Het is meestal een combinatie van factoren. Hierbij kun je denken aan:

 • Spanning in het zenuwstelsel
 • Gespannen bindweefsel
 • Vasoconstrictie (vernauwing van bloedvaten)
 • Minder voedingsstoffen in de spier
 • Beperkt zuurstofaanbod in de spier

Deze factoren bij elkaar kunnen er voor zorgdragen dat er problemen in de spier ontstaan. Deze triggerpoints zijn op te lossen door specifieke lokale behandelingen (dry needling/triggerpointtherapie), coaching in belasting en belastbaarheid en door de mentale constitutie te herstellen.

De M. Teres Major spier kan zorgen voor lokale pijnklachten in de schouder, maar ook uitstralende pijnklachten naar de arm (zie afbeelding). Daarom is het soms moeilijk de pijnklachten te behandelen, omdat de oorzaak op een andere plek kan zitten dan waar de pijn zich bevindt. Belangrijk is om een goed fysiotherapeut te bezoeken die kennis heeft van triggerpoints.

Triggerpoints ontstaan door overbelasting of onderbelasting. De meeste mensen houden te weinig rekening met belasting en belastbaarheid. Slechte werkhouding (statisch – computerwerk), geen goede ademhaling, stress, verkeerde voeding of ziekte. We zien vaak dat deze factoren bij elkaar leiden tot een slechte celstofwisseling. Het is belangrijk voor therapie dit te herstellen.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus Teres Major.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer