Vastus medialis (binnenste bovenbeenspier)

Verloop van de vastus medialis

De musculus vastus medialis behoort tot de quadriceps: deze bestaat uit een viertal bovenbeenspieren aan de voorzijde van het been. De vier spieren die de quadriceps vormen zijn: m. vastus medialis, m. vastus lateralis, m. vastus intermedius en m. rectus femoris. De vastus medialis begint bij de linea aspera (een oppervlak aan de achterzijde van het bovenbeen) en loopt via de voorzijde van het bovenbeen over in de kniepees aan de voorzijde van de knie.

Bekijk de video over de vastus medialis

De functie van de vastus medialis

Deze spier is een mono-articulaire spier. Dat wil zeggen dat hij maar over één gewricht loopt. In dit geval het kniegewricht. Deze spier heeft het strekken van de knie als functie en is dus erg belangrijk bij bijvoorbeeld lopen en rennen. Ook is deze spier een van de belangrijkste stabilisatoren van de knie. Bij veel knieblessures speelt deze spier daarom een grote rol in de revalidatie.

Belangrijke oefeningen om deze spier te trainen:

  • Squat
  • Lunge
  • Step-up
  • Leg extension

Klachten die veroorzaakt kunnen worden

Hieronder leest u twee voorbeelden van blessures die te maken kunnen hebben met deze spier.

Patellofemorale klachten

Wat we in de praktijk regelmatig zien, is verzwakking van de vastus medialis ten opzichte van de vastus lateralis (spier aan de buitenzijde van de voorzijde van het bovenbeen). Hierdoor wordt de beweging van de knieschijf verstoord waardoor er klachten tussen de knieschijf en het bovenbeen kunnen optreden: patellofemorale klachten. Dit kan men oplossen door gerichte oefeningen voor de vastus medialis te doen om zo deze spier weer sterker te maken. Lees hier meer over knieklachten

Vastus Medialis triggerpoints

Instabiliteit van de knie

Zoals hierboven al vermeld is, is deze spier een belangrijke stabilisator van de knie. In veel gevallen van knie instabiliteit is de vastus medialis verzwakt. Men kan dan merken dat men sneller door de knie zakt bij onverwachtse bewegingen of bij langdurige belasting van de knie. Men kan de knie stabieler maken door zowel, kracht- als stabiliteitsoefeningen voor de knie te doen. Bekijk hier 5 oefeningen om de stabiliteit van je knie te verbeteren…

Bekijk hier een onderzoek over de deze spier.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer