Rectus femoris (rechte dijspier)

Verloop van de rectus femoris

De rectus femoris wordt ook wel de rechte dijspier genoemd en ligt aan de voorkant van het bovenbeen. Het is één van de vier spieren van de quadriceps spier. De spier begint bij het voorste botpunt van het bekken (spina iliaca anterior inferior) en bij het dak van de kom van de heup. De spier loopt ter hoogte van de knieschijf over in de kniepees en die hecht net onder de knieschijf aan het tuberositas tibiae aan.

Functie van de rectus femoris

Het bijzondere van deze spier is dat hij zowel een functie heeft ten opzichte van het heupgewricht als ten opzichte van het kniegewricht. Hij helpt namelijk mee bij het buigen van de heup en het strekken van de knie. Omdat deze spier over twee gewrichten loopt, wordt het een bi-articulaire spier genoemd.

Triggerpoints

Door overbelasting kunnen er triggerpoints ontstaan in de rectus femoris-spier. Deze triggerpoints zorgen ervoor dat er zuurstoftekort ontstaan in de spier. Dit leidt uiteindelijk tot spierspanning en pijn. De hypersensitieve gebieden (triggerpoints) binnen de spiervezels worden veroorzaakt door overmatig gebruik van de spier, trauma of andere factoren. Gevolgen van triggerpoints in de rectus femoris spier zijn:

1.     Kniepijn: Triggerpoints in het bovenste deel van de spier kunnen pijn naar het kniegewricht veroorzaken. 

2.     Heuppijn: Triggerpoints in het onderste deel van de spier kunnen pjin in het heupgewricht of liesgebied veroorzaken.

3.     Pijn aan de voorkant van het bovenbeen: Triggerpoints in deze spier kunnen pijn veroorzaken aan de voorkant van het bovenbeen. Dit is een diepe pijn of scherpe, stekende pijn

4.     Moeite met het strekken van de knie: Triggerpoints kunnen spierstijfheid veroorzaken en het moeilijkmaken om de knie te strekken. 

Om triggerpoints te verhelpen, kunnen verschillende behandelingen worden toegepast, zoals:

1.     Rekken: Tekoefeningen kunnen helpen om de spier te laten ontspannen en langer te maken. Dit vermindert triggerpoints

2.    Manuele therapie: Technieken zoals myofasciale release, triggerpointsmassage en diepe weefselmassage kunnen helpen om de spanning te verminderen

3.    Fysiotherapie: De fysiotherapeut kan een oefenprogramma ontwikkelen om de spier te versterken. Daarnaast wordt er gekeken naar onderliggende problemen waardoor de triggerpoints is ontstaan. 

4.    Warmte en ijs: Het gebruik van ijs na activiteit helpt om de pijn te verlichten. Het aanbrengen van warmte op de spier voor het rekken helpt hier ook voor. 

5.    Medicatie: Er kunnen ontstekingsremmende medicijnen of pijnstillers zonder recept worden aanbevolen om pijn te beheersen.

6.    Rust: Vermijd activiteiten die pijn verergeren. Hierdoor kan de spier genezen

Vermoed jij dat je triggerpoints hebt in de rectus femoris spier? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met ons. Wij van Fysiotherapie4all kunnen jou helpen om triggerpoints in deze spier op te lossen. 

Rectus femoris & Quadriceps femoris

Deze spier maakt deel uit van de m. quadriceps femoris. In de onderstaande video wordt dit precies weergegevens.

Klachten die de rectus femoris kan veroorzaken

Hieronder enkele voorbeelden van klachten die deze spier kan veroorzaken.

Patellofemorale klachten
Een patellofemorale klacht is een vorm van knieklachten. Wanneer de rectus femoris verkort is, kan deze door zijn ligging (over de knieschijf) een verhoogde druk op de knieschijf uitoefenen. Dit kan resulteren in irritatie tussen de knieschijf en het bovenbeen. Men spreekt dan van patellofemorale pijnsyndroom. Men kan in dit geval door de rektolerantie van de spier te vergroten de pijnklachten verhelpen. Men kan dit doen door middel van massage, dry needling, manuele triggerpointtherapie, taping, oefentherapie (zoals rekoefeningen), etc.

Rectus femoris tendinopathie
Er is sprake van deze blessure als de pees van de rectus femoris (gelegen aan de voorzijde van het bovenste gedeelte van het bovenbeen) geïrriteerd is. Dit kan klachten aan de voorkant van de heup en het bovenbeen geven. Men spreekt van een tendinopathie als de kwaliteit van de pees verslechterd is. Behandelvormen die hierbij van toepassing kunnen zijn, zijn rekoefeningen, oefentherapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, manuele therapie, taping, etc.

Anterieure kniepijn
Pijn aan de voorkant van de knie kan het gevolg zijn van triggerpoints (spierknopen) in de rechte dijspier. Triggerpoints kunnen namelijk een ‘geprojecteerde pijn’ (‘referred pain’) geven in een ander gebied dan bij de spier zelf. Van de rectus femoris is bekend dat triggerpoints in deze spier pijn kunnen uitstralen aan de voorzijde van de knie. Men kan deze klacht verhelpen door de spierknopen met massage, dry needling, manuele triggerpointtherapie of bijvoorbeeld tapen te behandelen.

Bekijk hier een onderzoek over de Rectus femoris.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer