Hoe werkt dry needling

Welke stappen doorloop je tijdens een dry needling behandeling

Dry needling werkt door het behandelen van myofasciale triggerpoints in de spieren. Myofasciale triggerpoints zijn kleine, pijnlijke knopen of verkrampingen in de spieren die kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, trauma, slechte houding of andere factoren. Deze triggerpoints kunnen pijn veroorzaken en de normale functie van de spieren belemmeren

dry needling stappen

Dry needling is een therapievorm waarbij dunne naalden worden gebruikt om direct in triggerpoints in de spieren te prikken. In tegenstelling tot acupunctuur, waarbij naalden op specifieke punten in het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te beïnvloeden, richt de behandeling zich specifiek op het behandelen van triggerpoints, ook wel bekend als spierknopen. Deze triggerpoints zijn vaak strakke banden in de spiervezels die pijn, spanning en beperkte bewegingsvrijheid kunnen veroorzaken.

Het is een techniek die wordt gebruikt door fysiotherapeuten, chiropractoren en andere gespecialiseerde zorgverleners om spierpijn, chronische pijn en bewegingsbeperkingen te verlichten. Maar hoe werkt dry needling eigenlijk?

De stappen tijdens een dry needling behandeling

Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe deze behandeling werkt:

  1. Evaluatie: Voordat de behandeling begint, zal de therapeut een grondige evaluatie uitvoeren om de locatie van de triggerpoints en andere spierproblemen te identificeren. Dit omvat het bepalen van de exacte locaties van pijn en gespannen spieren.
  2. Naaldinbreng: De therapeut gebruikt dunne, niet-holle naalden die vergelijkbaar zijn met acupunctuurnaalden. Deze naalden worden in de huid gestoken en gericht op de triggerpoints in de spieren.
  3. Triggerpointstimulatie: Wanneer de naalden in de triggerpoints worden ingebracht, kan dit een samentrekking van de spier veroorzaken, bekend als een “twitch response”. Dit is een teken dat het triggerpoint wordt geactiveerd en reageert op de behandeling.
  4. Spierreactie: De samentrekking van de spier helpt de spiervezels te ontspannen en de doorbloeding in het triggerpointgebied te verbeteren. Dit kan helpen om afvalstoffen af te voeren en de spierspanning te verminderen.
  5. Pijnverlichting en verbeterde functie: Na de behandeling kunnen patiënten verlichting ervaren van pijn en spierspanning. De behandeling kan ook de bewegingsvrijheid verbeteren en het herstelproces ondersteunen.

Voor Welke Aandoeningen is Dry Needling Geschikt?

Deze behandeling wordt vaak toegepast bij aandoeningen zoals:

  • Spierspanningshoofdpijn: Door triggerpoints in de nek- en schouderspieren aan te pakken, kan deze behandeling verlichting bieden bij spanningshoofdpijn.
  • Chronische Rugpijn: Triggerpoints in de rugspieren kunnen bijdragen aan chronische rugpijn, en dry needling kan hier effectief zijn.
  • Sportblessures: Bij sporters wordt deze behandeling gebruikt om spierblessures te behandelen en het herstelproces te versnellen.
  • Fibromyalgie: Voor sommige patiënten met fibromyalgie kan dit helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Het belangrijkste doel van de behandeling is om de spier te ontspannen, de doorbloeding te verbeteren en de normale functie van de spieren te herstellen. Het is een effectieve techniek om spiergerelateerde pijnklachten te verminderen en de algehele spierfunctie te verbeteren. Dry needling wordt vaak toegepast als onderdeel van een algeheel behandelingsplan, waarbij het kan worden gecombineerd met andere fysiotherapeutische technieken, oefentherapie of manuele therapie, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. Het wordt uitgevoerd door gekwalificeerde en getrainde zorgverleners die de juiste technieken en voorzorgsmaatregelen toepassen om een effectieve en veilige behandeling te bieden.

Dry needling is een innovatieve benadering van pijnverlichting en het herstellen van de normale spierfunctie. Door gericht triggerpoints aan te pakken, biedt deze techniek een effectieve oplossing voor diverse musculoskeletale aandoeningen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dry needling moet worden uitgevoerd door goed opgeleide professionals om maximale voordelen en veiligheid te garanderen. Als u overweegt om dry needling te proberen, raadpleeg dan altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor een grondige evaluatie en passend advies.

Wil jij meer weten over de stappen van dry needling? Bekijk dan deze pagina.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer