Fibromyalgie & Triggerpointtherapie

 

Fibromyalgie (FM) veroorzaakt een vervelende chronische pijn in de spieren en bindweefsels. Veel mensen hebben niet door dat ze last hebben van deze aandoening. Dit komt voornamelijk doordat er een onderzoek voor nodig is (bloedprikken of RX scan). Naast de pijn hebben mensen vaak ook last veel stijfheid in de spieren. Maar is deze aandoening nu wel of niet op te lossen?

(Ook bekend als: FM, Chronische reuma, Weke delen reuma, Fibrositis)

Wat is Fibromyalgie?

Fibromyalgie (FM)  is een biochemische aandoening die wijdverspreide chronische pijn veroorzaakt. Deze aandoening komt meer voor bij vrouwen en voornamelijk tussen het 20ste en 60ste levensjaar. De pijnklachten bevinden zich in de spieren en het bindweefsel en uiten zich in spierstijfheid en algemene spierpijn. Bijkomend kan men last hebben van spanningshoofdpijn, vermoeidheidsklachten, hoofdpijn, slaapstoornissen, concentratie- en geheugenstoornissen, depressie, nekklachten, etc.

Hoe wordt het gediagnostiseerd?

De diagnose kan worden gesteld door een reumatoloog. Dit is een complex proces aangezien geen enkele objectieve test (zoals een bloedonderzoek of RX scan) de aandoening kan vaststellen. Vaak worden andere aandoeningen met behulp van testen uitgesloten voordat fibromyalgie met behulp van criteria wordt geclassificeerd. Deze criteria (ACR) zijn:

  • Chronische pijn en/of stijfheid, op ≥3 plekken in het lichaam (zowel links als rechts en zowel boven als onder de taille), ≥ 3 maanden aanwezig.
  • De aanwezigheid van ≥11 ‘Tenderpoints’ van de 18 mogelijke pijnpunten

TMS de oorzaak van fibromyalgie

In veel gevallen wordt fibromyalgie verwart met Tension Myositis Syndrome (TMS). Dus de klachten die we fibromyalgie noemen hebben dus een andere oorzaak. Het mooie hiervan is dat dit syndroom te verhelpen is en dus ook jouw (chronische) pijnklachten.

Dr. Sarno is de ontwikkelaar van een behandelmethode die TMS klachten kunnen verhelpen. Deze methode is erop gericht om chronische, langdurige en onbegrepen pijn te behandelen.

Hij ontdekte dat stress, (jeugd) trauma’s en (onderdrukte) spanningen en emoties veranderingen in het autonome zenuwstelsel veroorzaken. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de verschillende lichaamsdelen wat uiteindelijk resulteert in triggerpoints in het spierweefsel wat zich kan uiten in heel het lichaam. Deze triggerpoints hebben als gevolg pijn op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Als de bovenstaande factoren de oorzaak zijn van jouw pijn noemen we dit het TMS syndroom.

Als de Fibromyalgie klachten veroorzaakt worden door TMS, dan hebben fysieke (hands-on) behandelingen geen zin. Het verlicht misschien een klein beetje de symptomen, maar de oorzaak (de wortels) worden niet aangepakt. Het voordeel van het TMS is dat dit syndroom goed te behandelen is en dus jouw ‘fibromyalgie’ klachten op te lossen zijn.

De Pijn Reset Methode is  een chronische pijn cursus die is opgebouwd op basis van de methode die door Dr. Sarno is ontwikkeld. Bekijk hier het 12 weken programma om fibromyalgie te behandelen.

Klim op de link om meer te weten te komen over het autonome zenuwstelsel.

Wat zijn Tenderpoints?

Personen met fibromyalgie hebben een laag groeihormoon gehalte. Dit heeft een negatief effect op het zelf-herstellen van het lichaam. Ook heeft dit verlaagde groeihormoon gehalte een groot effect op het bindweefsel. Doordat er bij weke delen reuma een slechte aan- en afvoer van vloeistoffen door het bindweefsel plaats vindt, wordt deze stijf en gespannen. Dit resulteert in een gespannen toestand van spieren en omringende organen. Deze gebieden met een verminderde circulatie m.a.g. een opstapeling van afvalstoffen en verhoogde samentrekking, worden ‘Tenderpoints’ genoemd. Deze constante gespannen toestand heeft een domino effect op de slaap en veroorzaakt pijn en uitputting.

Triggerpoints vs Tenderpoints

(NeuroMusculaire) Triggerpoints (NMTrP’s) zijn microverkrampingen in spieren die we kunnen waarnemen als kleine pijnlijke verhardingen. Triggerpoints zijn een veel voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Triggerpoints kunnen ontstaan door het verkeerd gebruiken van onze spieren, maar ook bij ‘gewoon’ gebruik van een lichaam wat slecht in balans is. Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn op een andere plek dan waar de triggerpoint zich bevindt.

De term ‘Triggerpoint’ wordt vaak verwisselt met de term ‘Tenderpoint’, deze zijn echter verschillend en kunnen met de onderstaande kennis van elkaar worden gescheiden:

TriggerpointsTenderpoints
Pijn bij stevige drukHevige pijn bij lichte aanraking van het punt
Kunnen lokale en gerefereerde pijn veroorzakenGeven alleen lokaal pijnklachten
Kunnen zich op verschillende plekken in de spieren bevindenKunnen zich op 18 specifieke symmetrische plekken bevinden


Triggerpointtherapie

Het is niet zo dat triggerpointtherapie kan worden toegepast op de Tenderpoints. Personen met FM hebben echter vaak last van zowel triggerpoints als tenderpoints. De triggerpoints kunnen tenderpoints veroorzaken of in stand houden. Hierdoor kan triggerpointtherapie een duidelijk positief effect hebben op de (myofasciale)pijn en (chronische)fibromyalgie.

Dr. David Simons (deskundige op het gebied van Myofasciale pijn) stelt:

“Het wordt steeds duidelijker dat vrijwel alle fibromyalgie patiënten myofasciale triggerpoints hebben en dat deze een belangrijke bijdrage leveren aan hun algehele pijnprobleem. Sommige patiënten krijgen de diagnose ‘fibromyalgie’, terwijl ze in feite slechts lijden aan veel gemakkelijker te behandelen meervoudige triggerpoints”.

Kan fibromyalgie verholpen worden?

Fysiotherapie4all behandelt veel mensen met fibromyalgie. Middels de TMS behandeling (coaching) kunnen we triggerpoints deactiveren. Soms met verbluffende resultaten. Afhankelijk van de oorzaak, ernst en duur van de klachten, kan deze therapie uitkomst bieden voor mensen met (chronische)fibromyalgie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

Bekijk het boek

De Oplossing Voor (Chronische) Pijn!

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 611 reviews

Anoniem

  5 / 5

21-10-21

He gives me all the exercises en advices which helpe get better fast

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Afhankelijk van de persoon in kwestie en de klacht

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

21-10-21

Duidelijke uitleg van wat er aan de hand was. Duidelijke uitleg mbt oefeningen die ik zelf moest doen.

Lees meer