Triggerpoints als oorzaak van schouderklachten

Welke spieren kunnen triggerpoints als oorzaak van schouderklachten veroorzaken?

Enkele bekende oorzaken van schouderklachten zijn: een slijmbeursontsteking van de schouder, een (gedeeltelijke) spierscheuring van één van de schouderspieren, een versleten schouder, schouderimpingement, peesontsteking, frozen shoulder, etc . Ook triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van uw schouderklachten. Er zijn meerdere spieren rondom de schouder die deze spierknopen kunnen ontwikkelen die schouderklachten kunnen veroorzaken. Hieronder staan de belangrijkste spieren vermeld.

1. De onderdoornspier (M. Infraspinatus)

schouderklachten

Anatomie
Deze spier loopt van de rand van het schouderblad naar de buitenzijde van de bovenarm en het schouderkapsel. Deze spier bevindt zich dus aan de achterzijde van de schouder en is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren.

Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft de M. Infraspinatus het naar buiten draaien van de bovenarm als functie. Oorzaken van triggerpoints in deze spier kunnen zijn: zwaar tillen, een onverwachtse ruk aan de arm of het herhaaldelijk heffen van de arm. Ook bovenhands werken kan triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de voorkant en zijkant van de schouder. Deze pijn kan doortrekken naar de onderarm en de vingers. Ook kan men uitstralende pijn ervaren bij het schouderblad.

2. De bovendoornspier (M. Supraspinatus)

triggerpoints en schouderklachten

Anatomie
Deze spier loopt van het bovenste gedeelte van de rand van het schouderblad naar de bovenzijde van de schouderkop en is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren.

Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft deze spier het zijwaarts heffen van de arm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Oorzaken van triggerpoints in deze spier kunnen zijn: zwaar tillen, een onverwachtse ruk aan de arm of het herhaaldelijk heffen van de arm. Ook bovenhands werken kan triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier veroorzaken een stekende pijn bij het heffen van de arm en een doffe pijn wanneer men de arm niet beweegt. De triggerpoints veroorzaken deze uitstralende pijn bovenop de schouder en aan de zijkant van de bovenarm.

3. De onderschouderbladspier (M. Subscapularis)

triggerpoints en schouderklachten

Anatomie
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Deze spier is gelegen tussen het schouderblad en de ribben. Hij begint bij de rand aan de binnenzijde van het schouderblad en hecht aan de binnenzijde van de bovenarm aan.

Functie van deze spier
Deze spier is één van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk de schouder stabiliseren. Daarnaast heeft de M. Subscapularis het naar binnen draaien van de bovenarm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints kunnen in deze spier ontstaan door het herhaaldelijk naar binnen draaien van de bovenarm tegen weerstand bij bijvoorbeeld werpsporten of zwemmen. Ook activiteiten zoals roeien kunnen triggerpoints veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven uitstralende pijn aan de achterzijde van de schouder en in de polsregio.

4. De monnikskapspier (M. Trapezius)

triggerpoints en schouderklachten

Anatomie
Deze ruitvormige spier bestaat uit drie delen: M. Trapezius pars descendens, M. Trapezius pars transversus en M. Trapezius pars ascendens.

Functie van deze spier
De gezamenlijke functie van deze drie spiergroepen is het bewegen van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door langdurig de schouders op te trekken bij bijvoorbeeld stress of koud weer. Daarnaast kan het overmatig naar elkaar toe trekken van de schouderbladen of het zwaar steunen op de armen bij het opkomen uit een stoel ook de aanmaak van triggerpoints in deze spier stimuleren.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier kunnen pijn aan de bovenkant en aan de achterkant van de schouder geven.

5. De deltavormige spier (M. Deltoïdeus)

Anatomie
Deze driehoekige spier bevindt zich in de bovenarm. De spier bestaat uit drie spiergroepen: de voorste, middelste en achterste spiergroep. De voorste spiergroep begint bij het sleutelbeen. De middelste spiergroep begint bij het schouderdak en de achterste spiergroep begint bij de scherpe rand van het schouderblad. Alle drie de spiergroepen hechten halverwege de bovenarm aan.

Functie van deze spier
De voorste spiergroep heeft het voorwaarts heffen van de arm en het naar binnen draaien van de bovenarm als functie. De middelste spiergroep heeft het zijwaarts heffen van de arm als functie en de achterste spiergroep heeft het achterwaarts heffen van de arm en het naar buiten draaien van de bovenarm als functie.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het overmatig heffen van de arm, het vastgrijpen aan een leuning bij een onverwachtse val of ten gevolge van een injectie in de bovenarm.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in de voorste spiergroep geven een uitstralende pijn aan de zijkant en voorkant van de schouder en bovenarm. Triggerpoints in de middelste spiergroep geven een uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm en triggerpoints in de achterste spiergroep geven een uitstralende pijn aan de zijkant van de schouder en bovenarm en aan de achterkant van de schouder.

6. De kleine borstspier (M. Pectoralis minor)

Anatomie
Deze spier ligt in de borstregio en loopt van de derde tot en met vijfde rib naar de schoudergordel.

Functie van deze spier
De functie van deze spier is het naar beneden trekken van de schoudergordel en het naar binnen draaien van het schouderblad.

Oorzaken van triggerpoints in deze spier
Men kan triggerpoints in deze spier ontwikkelen door het handhaven van een lichaamshouding waarbij de schouders ten opzichte van de romp te ver naar voren staan. Hierdoor verkort de kleine borstspier. Ook het dragen van een zware rugzak of het kneuzen van de ribben kan triggerpoints in deze spier veroorzaken.

Gevolgen van triggerpoints in deze spier
Triggerpoints in deze spier geven een uitstralende pijn aan de voorzijde van de schouder. Deze pijn kan doorstralen naar de pink, ring- en middelvinger.

Wanneer triggerpoints de oorzaak van uw schouderklachten zijn, kan triggerpointtherapie (dry-needling therapie) helpen van de schouderklachten af te komen.

Bronnen: Niel-Asher, S. (2008). The Concise Book of Trigger points. Chichester & Berkeley: North Atlantic Books & Lotus Publishing

Bekijk hier een onderzoek over triggerpoints als oorzaak van schouderklachten.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer