Infraspinatus (Onderdoornspier)

Anatomie infraspinatus

Functie van de infraspinatus spier

De functie van deze spier is het naar buiten draaien van de schouderkop (exorotatie) en het stabiliseren van de schouderkop in de kom. Deze spier is namelijk één van de rotator cuff spieren die de gezamenlijke functie hebben om de schouder te stabiliseren.

Symptomen van de infraspinatus

Deze spier kan voor veel verschillende problemen zorgen. De spier kan zorgen voor:

• Zwakte en stijfheid in schouders of armen
• Op schouder liggen kan pijnlijk zijn
• Roteren ofwel draaien gaat moeilijk
• Problemen bij BH-bandje losmaken of jas aantrekken
• Je hand omhoog bewegen, denk bijvoorbeeld aan haren kammen

Hoe ontstaan problemen in de infraspinatus?

In de praktijk zien we dat overbelasting de meest voorkomende oorzaak is van problemen in deze spier. Wanneer je bijvoorbeeld eenzijdig werk doet waarbij je voorwerken voor je vast moet houden. Denk bijvoorbeeld aan kassa werkt in de supermarkt. Hierdoor kan deze spier snel overbelast raken.

Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Op de schouder vallen
 • Computerwerk – toetsenbord
 • Verkeerd op de schouder liggen

Klachten die de infraspinatus kan veroorzaken

Schouderklachten
Wanneer de infraspinatus spier aangedaan is, kan dit tot schouderklachten leiden. Zo kan men bijvoorbeeld instabiliteit ontwikkelen wanneer deze spier onvoldoende getraind is. Het wordt dan voor de andere drie rotator cuff spieren lastiger om de schouderkop goed in de kom te centreren.


Onze fysiotherapeuten kunnen u bij deze klacht bijvoorbeeld helpen door het geven van oefentherapie gericht op het trainen van kracht, stabiliteit en mobiliteit van de infraspinatus spier.
Wanneer de infraspinatus triggerpoints (spierknopen) bevat, kan deze spier pijn geven op de locatie van de spier zelf, maar ook aan de voorkant van de schouder, buitenzijde van de gehele arm tot in de hand en tussen de schouderbladen. Pijnklachten aan de voorzijde van de schouder, pijn tussen de schouderbladen en pijn in de arm kunnen daarom het gevolg zijn van een gespannen infraspinatus. Deze schouderklacht kan behandeld worden door middel van bijvoorbeeld dry needling, rekken, manuele triggerpointtherapie, massage, oefentherapie, manuele therapie, taping, houdingsadviezen, etc.

Pijn tussen de schouderbladen
Door triggerpoints in de infraspinatus kan men een ‘geprojecteerde pijn’ ervaren in andere lichaamsdelen dan de locatie van de spier. Van de infraspinatus spier is bekend dat deze ook pijn kan veroorzaken aan de voorzijde van de schouder, de buitenzijde van de arm tot in de hand, maar ook tussen de schouderbladen!
Heeft u last van pijn tussen de schouderbladen? Dan zou de infraspinatus de boosdoener kunnen zijn! In dat geval kan dry needling, manuele triggerpointtherapie, massage, oefentherapie, rekken, taping, manuele therapie etc. helpen om van deze klacht af te komen.

Triggerpoints en de infraspinatus

De onderdoorspier kan hele rare uitstralingspatronen geven. Zo kan deze spier bijvoorbeeld pijnklachten geven op een andere plek dan waar het probleem zich bevindt. Triggerpoints in de infraspinatus kunnen uitstralende pijn geven naar:

• Je nek/hoofd
• Pijn op je schouderblad
• Pijn aan de buitenkant van de schouder
• Pijn in de onderarm, vingers en handen
• Pijn in de bovenarm (zijkant/voorkant)

Bekijk hieronder de uitstralingspatronen van de musculus infraspinatus:

musculus infraspinatus
triggerpoints infraspinatus

Lees hier een onderzoek over triggerpoints en pijn.

Wat veroorzaakt triggerpoints?

Triggerpoints in de Infraspinatus ontstaan voornamelijk door een vorm van spieroverbelasting of trauma. In de infraspinatus-spier kan overbelasting optreden bij elke activiteit of gebeurtenis waarbij iemand achterwaarts moet reiken met de arm of die de arm langdurig naar voren houdt. Voorbeelden hiervan zijn:

 • forehand slaan bij tennis
 • een bal gooien
 • uren werken op een computertoetsenbord zonder elleboogondersteuning
 • een hond uitlaten die aan de riem trekt
 • schrap zetten voor een val of uitglijden door achter het lichaam te reiken
 • lange ritten met de handen bovenop het stuur
 • het starten met krachttraining zonder goede opbouw in belastbaarheid

Infraspinatus en stoornissen

Patiënten met actieve triggerpoints in deze spier zullen de volgende symptomen vertonen:

 • Pijn aan de voorkant van de schouder:
  Dit is een kenmerkend symptoom voor triggerpoints in de infraspinatus. De pijn voelt alsof het diep in het schoudergewricht zit, waardoor veel cliënten geloven dat het schoudergewricht zelf is beschadigd.
 • Onvermogen om achter de rug te reiken:
  Patiënten zullen melden dat ze niet achter hun rug kunnen reiken om een ​​bh vast te maken of hun portemonnee uit een achterzak te halen. Deze bewegingen vereisen aanzienlijke interne rotatie (binnenwaartse rotatie) van de schouder, die de gespannen spier rekt en de triggerpoints erin verergert.
 • Onvermogen om arm omhoog te brengen:
  Patiënten zullen zeggen dat ze niet in staat zijn om hun arm op te heffen om hun haar te wassen, haar te föhnen, hun tanden te poetsen, of zelfs om voedsel naar hun mond te brengen tijdens het eten.
 • Onvermogen om met armen te duwen:
  Patiënten zullen klagen over pijn in de schouder wanneer ze hun armen gebruiken om uit een stoel omhoog te duwen of ’s morgens uit bed te duwen. Gewichtheffen oefeningen zoals het bankdrukken, geneigd bankdrukken en militaire pers zijn bijna onmogelijk met actieve triggerpoints in de infraspinatus.
 • Pijn in de schouder ’s nachts:
  Als de patiënt op de aangedane schouder ligt, kan het gewicht van het bovenlichaam druk geven op spier en uiteindelijk kan dit pijn veroorzaken. Als de patiënt op de niet-aangedane schouder ligt, kan de bovenarm voor het lichaam hangen en de aangetaste Infraspinatus in een verlengde uitgerekte toestand plaatsen, waardoor de triggerpoints opnieuw worden verergerd. In ernstige gevallen kan de patiënt gedwongen worden om in een zittende positie te gaan slapen om te voorkomen dat de pijn zijn slaap verstoort.
 • Peesontsteking biceps:
  De Infraspinatus speelt een belangrijke rol bij een peesontsteking van de biceps. Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijn in de biceps brachii (voorkant) regio van de bovenarm, en komt veel voor bij sporten waar je een bal moet werpen en tennisspelers.

Behandeling van triggerpoints van de Infraspinatus

Het is belangrijk voor de therapeut om een gedegen onderzoek te doen naar triggerpoints. Veel schouderklachten worden vaak door specialisten niet opgelost omdat ze deze spierknopen niet meenemen in het onderzoek. Zoek daarom altijd een specialist die ervaring heeft met triggerpoints.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1135 reviews

Anoniem

  5 / 5

14-07-24

Rustige uitstraling, serieus, luistert naar de klacht en oprecht meedenkt. Met een goed eindresultaat

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

13-07-24

Gaf goede uitleg en nam de blessure serieus, goede behandeling. Ik had niet verwacht dat er dry needling toegepast zou worden. voor mijn gevoel gaf dit wel toegevoegde waarde aan de behandeling. Het is nog afwachten hoe het gaat met tennissen, maar ik ben positief [...]

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

11-07-24

Goed bezig met hun vak

Lees meer