Musculus Subscapularis (Onderschouderbladspier)

Anatomie Subscapularis

De Musculus Subscapularis is een ontzettend bealngrijke spier om mee te nemen in onderzoek bij veel vercshillende klachten. Hij heeft zijn oorsprong aan de binnenkant van het schouderblad. Dit wordt het fossa subscapularis genoemd. De spier loopt tussen het schouderblad en de borstkas door naar de bovenarm.

Behandeling van de Subscapularis

De Subscapualris-spier kan op veel verschillende manieren behandeld worden. In de fysiotherapiepraktijk behandelen we deze spier veelal middels rektechnieken, triggerpointtherapie en dry needling therapie. Bekijk de video voor meer uitleg.

Functie van de subscapularis spier

De spier heeft het naar binnen draaien van de bovenarm (endorotatie) en het zijwaarts bewegen van de arm naar binnen toe (adductie) als functie. Daarnaast behoort deze spier tot de rotator cuff musculatuur. Dit zijn een viertal spieren die samen de schouderkop in de kom centreren tijdens het bewegen van de arm. Daarom helpt de onderschouderbladspier ook mee bij het stabiliseren van het schoudergewricht.

Subscalurais kracht- en strechtechnieken

Wanneer we de subscapularis-spier willen trainen moeten we tegen een weerstand een endorotatie beweging maken. Alleen dan spannen de vezels van de spier aan. Dit kan met een weerstandsband of een pulley. De spier kunnen we stretchen door juist de tegenovergestelde beweging te maken. Dus maak een exorotatie beweging en duw je borst wat naar voren. Je kunt hiervoor steun nemen bij een paal of deurstijl. Bekijk onderstaande video waarin we alles precies uitleggen.

Triggerpoints in de Subscapularis

Wanneer er zich kleine ‘knoopjes’ in de spier ontwikkelen noemen we dit ook wel: triggerpoints. Triggerpoints zijn als het ware losse strengen van een spier die in de kramp schieten. Wanneer een hele spierbuik in de kramp schiet kan je deze vaak wel weer ontspannen, bij hele kleine krampknoopjes is dit moeilijker. Als de triggerpoints eenmaal ontstaan zijn houdt deze spier meer spanning vast, waardoor de spier doorbloeding verminderd. De spier verstijft, verkort, wordt drukgevoelig en kan (uitstralende) pijnklachten geven.

Musculus-subscapularis

Door de ophoping van de afvalstoffen en de steeds hoge spanning kunnen pijnklachten ontstaan. In de subscapularis kunnen deze klachten voelen als heftige pijn in de schouder, maar ook met uitstraling naar de achterkant van de bovenarm, pols en pink. Deze klachten worden vaak verwart met het carpaal tunnel syndroom. Verder kunnen alledaagse dingen bemoeilijkt worden, zoals het aantrekken van een shirt en pijn tijdens het slapen wanneer je op de schouder ligt.
De oorzaak van deze klachten kunnen zowel door een acuut moment komen als door een langdurige overbelasting. De precieze oorzaak bepaalt de aanpak van deze kwaal. De triggerpoints zelf kunnen goed opgelost worden door middel van manuele triggerpoint de-activatie of dry needling.

Andere spieren in de schouder die vaak triggerpoints bevatten zijn:

Welke klachten kan deze spier veroorzaken?

Schouderklachten

Een blessure aan de subscapularis, bijvoorbeeld door een val, een verkeerde houding of het doen van werpsporten, heeft schouderklachten als een mogelijk gevolg. Doordat de spier bijdraagt aan de stabiliteit van de schouder, kan deze stabiliteit verminderen wanneer de spier aangedaan is. Een instabiele schouder (met soms als gevolg een schouderimpingement) kan het volgende probleem zijn.
Als de spier aangedaan is, ervaart men meestal pijn aan de voor-of achterzijde van de schouder, aan de binnenzijde van de bovenarm of in de okselregio.

Daarnaast heeft deze spier als kenmerk dat hij pijn in de pols kan veroorzaken wanneer er triggerpoints in de spier ontstaan.
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de blessure. Men kan verschillende technieken inzetten om de klacht te verhelpen, zoals: manuele technieken (zoals manipulaties en mobilisaties), tapetechnieken, oefentherapie (bijvoorbeeld mobiliserende of stabiliserende oefeningen), houdingsadviezen, dry needling, manuele triggerpointtherapie, etc.

Polsklachten

Zoals hierboven al beschreven, kan de subscapularis spier ook pijn rondom de pols veroorzaken. Dit is te verklaren vanuit de theorie van triggerpoints. Iedere spier heeft een eigen ‘referred pain’ patroon. Dit is het gebied waarin de spier pijn kan veroorzaken. Van de subscapularis spier is bekend dat deze naast pijn in de schouder, ook pijn in de pols kan veroorzaken.

Deze polsklachten kan men vaak goed verhelpen door de triggerpoints in deze schouderspier te behandelen met dry needling, manuele triggerpointtherapie, rekken, tapen, etc. Daarnaast is het belangrijk ook de oorzaak van de triggerpoints in de spier te achterhalen en waar nodig te behandelen.

Bekijk hier een onderzoek over de Musculus Subscapularis

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer