Wat is dry needling?

Wat is de geschiedenis van dry needling?

De geschiedenis van dry needling gaat terug tot de jaren 1940, toen de Amerikaanse arts Janet Travell het concept van myofasciale triggerpoints introduceerde. Myofasciale triggerpoints zijn kleine, lokale verkrampingen in spieren die pijn en andere symptomen kunnen veroorzaken.

In de jaren 1970 begon de Amerikaanse arts C. Chan Gunn met het ontwikkelen van de techniek van intramusculaire stimulatie (IMS), die later bekend werd als dry needling. Hij paste dunne naalden toe om spieren te stimuleren en pijn te verlichten bij patiënten met myofasciale pijnsyndromen.

Tegelijkertijd begon de Tsjechische arts Karel Lewit met het gebruik van dry needling-technieken in Europa. Lewit was een pionier op het gebied van manuele geneeskunde en ontwikkelde verschillende benaderingen om spiergerelateerde problemen te behandelen, waaronder het gebruik van dunne naalden om triggerpoints aan te prikken.

In de loop van de jaren verspreidde dry needling zich over de hele wereld en werd het een veelgebruikte techniek in de fysiotherapie, chiropractie en andere paramedische disciplines.

dry needling

Belangrijke ontwikkelingen van dry needling

De geschiedenis van dry needling gaat terug tot de 20e eeuw. Hier is een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van dry needling:

  1. Ontdekking van Triggerpoints: In de jaren 20 van de 20e eeuw begon Sir William Osler, een Canadese arts, te verwijzen naar “myofasciale pijnen” als gevolg van triggerpoints in spieren. Het was echter de Amerikaanse arts Dr. Janet Travell die het concept van myofasciale triggerpoints verder ontwikkelde en bestudeerde.
  2. Ontwikkeling van Intramusculaire Stimulatie (IMS): In de jaren 1970 begon de Canadese arts Dr. Chan Gunn met het ontwikkelen van de techniek van Intramusculaire Stimulatie (IMS), een behandelmethode waarbij dunne naalden worden gebruikt om triggerpoints in spieren aan te prikken. De term “dry needling” werd later gebruikt om deze techniek te beschrijven, waarbij “dry” verwijst naar het feit dat er geen vloeistoffen worden geïnjecteerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld acupunctuur.
  3. Dry Needling in Europa: Tegelijkertijd begonnen Europese artsen, zoals Karel Lewit uit Tsjechië, dry needling toe te passen als onderdeel van hun manuele geneeskunde benaderingen. Lewit droeg bij aan de ontwikkeling en popularisering van dry needling in Europa.
  4. Groeiende Populariteit: In de afgelopen decennia is dry needling aanzienlijk in populariteit toegenomen als een therapeutische techniek voor het behandelen van spiergerelateerde pijn en musculoskeletale aandoeningen. Het wordt nu wereldwijd toegepast door verschillende gezondheidsprofessionals, waaronder fysiotherapeuten, chiropractors en artsen.

Het is belangrijk op te merken dat de techniek van dry needling voortdurend wordt verfijnd en verder ontwikkeld door onderzoek en klinische praktijk. Het wordt nu beschouwd als een waardevol hulpmiddel in de behandeling van spiergerelateerde problemen en pijnverlichting.

Wat houdt dry needling in?

Dry needling is een therapeutische techniek die wordt gebruikt door fysiotherapeuten, chiropractors en andere gezondheidsprofessionals om spiergerelateerde pijn en spierproblemen te behandelen. Het maakt gebruik van dunne, niet-holle naalden (vergelijkbaar met acupunctuurnaalden) die in de huid worden ingebracht om triggerpoints in de spieren aan te prikken.

Triggerpoints zijn kleine, pijnlijke knopen of verhardingen in de spieren die kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting, trauma, slechte houding of andere factoren. Deze triggerpoints kunnen pijn veroorzaken, de bewegingsvrijheid beperken en andere ongemakken veroorzaken.

Wanneer een naald wordt ingebracht in een triggerpoint, kan dit een samentrekking van de spier veroorzaken, bekend als een “twitch response. Dit is een teken dat het triggerpoint wordt geactiveerd en reageert op de behandeling.

Deze behandeling heeft verschillende doelen:

  1. Ontspanning van de spier: Door het triggerpoint aan te prikken, kan de spanning in de spier verminderen, wat kan helpen om spierspanningsklachten te verlichten.
  2. Verbetering van de doorbloeding: De naalden kunnen helpen de doorbloeding in het triggerpointgebied te verbeteren, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd en het herstelproces wordt bevorderd.
  3. Pijnverlichting: Door triggerpoints aan te pakken, kan dry needling pijn verlichten en de normale functie van de spieren herstellen.

Het verschil tussen dry needling en acupunctuur is dat dry needling gericht is op specifieke spierproblemen. Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en richt zich op het herstellen van de energiebalans in het lichaam.

Deze methode wordt meestal toegepast als onderdeel van een behandelplan. Er wordt vaak gecombineerd met andere fysiotherapeutische technieken, oefentherapie of manuele therapie.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1099 reviews

Anoniem

  5 / 5

13-02-24

Zijn professionaliteit, geduld en neemt mijn klachten serieus, past indien nodig de behandelingen aan.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

07-02-24

Hele goede fysiotherapeut met veel kennis en kunde

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

07-02-24

Het is een fijne praktijk met een goed sfeer

Lees meer