Musculus splenius capitis
De Splenius Capitis is een grote spier aan de achterkant van de nek. De spier loopt vanaf de derde tot zevende nekwervel naar de onderrand van het slaapbeen. Musculus Splenius Capitis wordt ook wel de hoofdspalkspier genoemd en zorgt ervoor dat het hoofd geroteerd kan worden. Daarnaast is deze spier ook verantwoordelijk voor het ondersteunen van het hoofd. Men heeft twee hoofdspalkspieren, namelijk één aan elke kant van de nek. Wanneer deze twee spieren tegelijkertijd worden aangespannen, zal de nek gestrekt worden. De Splenius Capitis is dan ook een belangrijke spier. Indien je last hebt van nekpijn of hoofdpijn (migraine), is de kans groot dat de oorzaak bij deze spier ligt.
Verloop en functie van de splenius capitis
Hoe ontstaan Splenius Capitis klachten?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor klachten aan de Splenius Capitis. Wanneer men het hoofd gebogen houdt tijdens het computeren, kunnen er klachten aan de spier ontstaan. Ook als je met het hoofd op een verhoging slaapt, zonder dat je een kussen hebt, kunnen er klachten ontstaan. Bovendien kunnen de klachten ook plotseling ontstaan, bijvoorbeeld bij een auto-ongeluk waarbij de nek en het hoofd een onverwachte klap krijgen.
Als je klachten aan deze spier hebt, merk je dit aan triggerpoints aan de bovenkant van de spier. De pijn kan uitstralen naar rondom de ogen en naar de bovenkant van het hoofd. Indien je herstellende bent van een whiplash, kunnen triggerpoints in deze spier het herstel vertragen.
Triggerpoints in de Spelnius Capitis
Triggerpoints zijn kleine spierknoopjes die zich ophopen binnen een spiervezel. Vaak zien we dat wanneer we teveel met het hoofd voorover gebogen achter onze computer of smartphone zitten, dat deze spier dan verstijfheid, verkort en pijnlijk wordt. Uiteindelijk kan deze spier hoofdpijnklachten, nekpijn of migraine veroorzaken. Ook zien we dat mensen hun nek minder goed kunnen bewegen. Ze hebben dus moeite met het draaien en kunnen daardoor moeilijker over hun schouders heen kijken.
We kunnen deze triggerpoints effectief behandelen middels triggerpointtherapie. Deze therapie kan bestaan uit manuele druk- en/of rektechnieken, dry needling, advies in houding, beweging en coachingtechnieken. Het heeft geen enkele zin om alleen lokaal de spier aan te pakken. We moeten heel het plaatje meenemen, dus alle mogelijk onderliggende oorzaken.
Splenius Capitis oefeningen
Heb jij last van klachten en vermoed je dat de Splenius Capitis hier de oorzaak van is? In dit geval is het mogelijk om zelf druk uit te oefenen op de triggerpoints. Dit doe je als volgt:
1. Plaats je vingers op het triggerpoint, geef lichte druk en breng je kin naar je borst;
2. Druk op het triggerpoint wanneer je uitademt en stop met drukken wanneer je inademt;
3. Herhaal stap 2 maximaal vijf keer en doe dit meerder keren per dag.
4. Rek de spier door je hoofd lang te maken, je kin in te trekken en lichte weerstand te geven tegen bijvoorbeeld de leuning van je autostoel. Ook kan dit wanneer je plat op de grond ligt. Je geeft dan druk tegen de grond. Herhaal dit 10×10 seconden.
Wanneer je deze behandeling één tot drie keer pag uitvoert, zal de pijn kunnen verminderen. Let op dat je niet te hard drukt. Wanneer je een onaangename pijn voelt, betekent dit dat je te hard drukt.
Behandeling van de Splenius Capitis door een expert
Heb jij erg veel last van de Splenius Capitis en lijkt niets te helpen? In dit geval is het verstandig om snel een afspraak te maken bij een fysiotherapeut. Zo kun jij er zeker van zijn dat je de juiste behandeling krijgt. Fyisotherapie4all heeft verschillende praktijken. Hierdoor heb je altijd de mogelijkheid om een fysiotherapeut bij jou in de buurt te bezoeken. Onze praktijken bevinden zich doorgaans nabij sportscholen en zijn gemakkelijk te bereiken. Wij hebben verschillende experts in dienst die ieder hun eigen specialisaties hebben.
Bekijk hier de behandeling van de splenius-spier bij migraine/hoofdpijn en nekpijn
Wil jij graag meer weten over de Splenius Capitis of over de klachten die je ervaart?
In dit geval raden wij je aan om een afspraak met een van onze therapeuten te maken. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van ons forum. Op het forum zijn diverse specialisten actief die jouw vragen kunnen beantwoorden. Wanneer je zeker wilt zijn van een effectieve behandeling, is een afspraak echter essentieel.
Bekijk hier een onderzoek over de Splenius Capitis.