Achillespees Scheur (complete ruptuur)

Achillespees-scheur.png
Afbeelding 1

Een achillespees scheur (ruptuur), is een zeer vervelende blessure, die veel pijn met zich meebrengt. Het is noodzakelijk dat je zo snel mogelijk na het oplopen van de blessure medische hulp te zoeken. Een vertraagde behandeling zal slechter resultaat opleveren. Personen met een achillespees scheur kunnen de achillespees niet belasten.

(Ook bekend als: afscheuring van de achillespees, volledige achillespees scheur, complete achillespees ruptuur)

Wat is het behandeltraject bij een gescheurde

De behandelingen voor een complete achillespees scheur is erg verschillend en is afhankelijk van de leeftijd en het dagelijks leven van de patiënt. Chirurgisch herstel van de achillespees wordt meestal toegepast bij actieve personen, bij wie de achillespees sterk belastbaar moet zijn. De behandeling bestaat uit een periode (1-2 maanden) immobilisatie, opgevolgd door een operatie en een revalidatie periode van 3-6 maanden bestaande uit intensieve fysiotherapie.

Conservatieve behandeling van deze blessure wordt meestal toegepast bij oudere individuen. Deze strategie bestaat uit immobilisatie van de achillespees in een verkorte positie, gedurende 4 weken. Daarna wordt de achillespees tijdens de fysiotherapiesessies, gradueel gestretcht en verlengend.

Het is noodzakelijk dat alle personen die mogelijk een achillespees scheuring hebben opgelopen, zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Dit is noodzakelijk gezien het feit dat een vertraagde behandeling een slechter resultaat zal opleveren, door een verkorting van de achillespees of kuitspieren. Indien dit het geval is, zal de dokter of fysiotherapeut de patiënt doorverwijzen naar een orthopeed.

Welke fysiotherapeutische behandelingen worden er toegepast bij een achillespees scheur?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

  • Weke delen massage (soft-tissue)
  • Triggerpointtherapie
  • Dry needling therapie
  • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
  • Schoenaanpassing
  • Medical taping of Easytaping
  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • IJs of warmte therapie
  • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en balans te bevorderen
  • Advies
  • Training en activiteit aanpassingen
  • Biomechanische correctie

Wat is een achillespees scheur?

Een achillespees ruptuur is een scheuring van de pees aan de achterkant van de voet. De kuit aan de achterkant van het onderbeen bestaat uit twee grote spieren. Beide spieren hechten via de achillespees aan op het hielbot.

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kunnen er scheuren in de pees ontstaan. Deze scheuren kunnen variëren van een kleine gedeeltelijke scheur met minimale pijn en minimaal functieverlies, tot een complete scheur waarbij chirurgische reconstructie nodig zal zijn. Een andere gerelateerde blessure is een spierscheuring van de kuit. Ontdek hierover ook meer op onze website.

Achillespees ruptuur
Afbeelding 2

Wat zijn de oorzaken?

Een volledige achillespees scheur komt meestal voor bij personen tussen de 30 en 40 jaar. Dit letsel ontstaat meestal wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen of een lunge/uitvalspas maakt tijdens de sport (tennis, squash etc.).

Wat zijn de tekens en symptomen?

Personen met een volledige achillespees scheur ervaren tijdens het ontstaan van letsel een plotselinge pijn in de achillespees regio en een onvermogen om het gewicht te verplaatsen naar de aangedane zijde. Ook wordt er vaak een ‘knappend’ of ‘scheurend’ geluid of gevoel waargenomen aan de achterkant van het been.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, is voldoende om tot de diagnose te komen. De diagnose kan eventueel bevestigd worden met een MRI scan of Ultrasound onderzoek

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een achillespees scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

  • Weinig flexibiliteit (enkel en kuit)
  • Verkeerde of te zware trainining
  • Slechte biomechanica
  • Slechte voet-statiek (plat voet of hol voet)
  • Inadequate warming up
  • Spierzwakte
  • Inadequate revalidatie na een eerder enkel-, kuit- of achillespees blessure

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen mogen pas worden uitgevoerd wanneer de fysiotherapeut hier toestemming voor heeft gegeven. Ze worden meestal 1-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Buigen en strekken van de enkel

Zit of lig met de benen gestrekt. Trek de voet helemaal naar je toe en beweeg de voet helemaal van je weg. Maak deze beweging zonder toename van pijn met een mild/middelmatige stretch ter hoogte van de enkel. Herhaal dit 10-20 keer, zonder een toename van klachten.

Naar binnen en buiten bewegen

Zit of lig met de benen gestrekt. Beweeg de enkel en voet zo ver mogelijk naar binnen en naar buiten, zonder dat er een toename van pijn plaats vindt. Er dient een mild tot middelmatige stretch in de enkel voelbaar te zijn. Herhaal dit 10-20 keer zonder toename van klachten.

Kuitspier stretchen met teraband/elastiek

Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de teraband om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik de teraband om de tenen naar u toe te trekken. Beweeg met de voet en enkel tegen deze weerstand omlaag/van u af (gas geven). Beweeg tot het einde en laat vervolgens het elastiek van de teraband uw enkel langzaam weer omhoog trekken naar de startpositie. Herhaal dit 10-20x zonder toename van pijn.

Kuitspier stretchen in stand (uitvalspas)

Ga rechtop staan. Maak met gezonde been een stap naar voren. Hierbij zorg je dat de aangedane hak net niet van de vloer los komt. Je aangedane been blijft gestrekt. Verplaats nu je lichaamsgewicht langzaam naar voren totdat je een milde/middelmatige rek voelt in de kuit van je aangedane been. Houd deze rek 15 seconde aan en herhaal dit 4x. De oefening mag geen toename in klachten veroorzaken. Tijdens de oefening blijft de aangedane hak de vloer raken. Ook kan men ter ondersteuning de handen tegen een muur plaatsen.

Lees meer over enkelklachten.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1191 reviews

Anoniem

  5 / 5

10-10-24

Omdat de fysiotherapeut de patiënten serieus neemt, en je het platform hebt waar je elke dag advies kan vragen.

Lees meer

Nancy van der Wielen

  4.5 / 5

08-10-24

Reg luisterd goed en maakt ook een ontspannen praatje dat stelt je op je gemak. Is professioneel bezig met zijn vak!

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-10-24

Ze is lekker direct in alles

Lees meer