Binnenband scheur -Mediaal kniebandletsel

Wat houdt een binnenband scheur in?

(Ook bekend als: MCL scheur, Mediaal collateraal ligament scheur, MCL verrekking, MCL Ruptuur, Valgisatie knie, binnenband letsel)

Hoe wordt een binnenband scheur behandeld?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. De behandeltechnieken die de fysiotherapeut kan gebruiken zijn:

 • Stretchen,
 • RICE (rust, ijs, compressie, elevatie),
 • Dry Needling,
 • Triggerpoint therapie,
 • Gewricht mobilisaties,
 • Sportmassage,
 • Elektrotherapie,
 • Oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans),
 • Aanpassen van activiteiten, biomechanische correctie,
 • Hydrotherapie,
 • Medical taping,
 • Easytaping etc.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Wat is een binnenband scheur?

Een binnenband scheur (ook bekent als een MCL scheur) is een veelvoorkomend sportletsel en wordt gekenmerkt door schade aan de binnenband van het kniegewricht.

De binnenband is één van de belangrijkste banden van de knie en zorgt voor stabiliteit door overmatige draai- en zijwaartse beweging van de knie tegen te houden. Als deze zijwaartse beweging buitensporig vaak gebeurt en vaker gebeurt dan dat de binnenband kan weerstaan, kan dit leiden tot een scheur van de mediale band. Ontdek hier 5 oefeningen voor het trainen van de stabiliteit van de knie.

Een dergelijke scheur kan variëren van een gedeeltelijke scheur(inscheuring) met minimale pijn tot een complete scheur met pijn en beperkingen. Een MCL scheur kan in 3 graden worden onderverdeeld:

 • Graad 1 scheur: er zijn maar een paar vezels gescheurd, een beetje pijn met nog volledige functie.
 • Graad 2 scheur: er zijn een aantal vezels gescheurd, met middelmatig verlies aan functie.
 • Graad 3 scheur: alle vezels zijn gescheurd wat leidt tot knie instabiliteit en een groot verlies van functie. Andere structuren kunnen ook hierbij ook schade oplopen. Zo kan een menisucus scheuren en/of een voorste kruisband scheuren.

Een knieband (ligament) is een band van sterk bindweefsel en loopt van bot naar bot. De binnenband (mediaal collateraal ligament) situeert zich aan de binnenzijde van de knie en verbindt het dijbeen met het scheenbeen.

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een binnenband scheur voelen typisch kniepijn aan de binnenkant van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de mediale band. Bij een binnenband scheur die plotseling ontstaat, kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident. In minder ernstige gevallen kan een persoon met deze blessure zijn activiteiten voortzetten. Zij ervaren na de activiteit een toename van pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze knieklachten worden voornamelijk na rust en de volgende morgen gevoeld.

Wanneer een persoon zijn binnenband compleet afscheurt, is er alleen op het specifieke moment van het afscheuren duidelijke pijn aanwezig die vervolgens afneemt. Daarna kan er een gevoel van ‘uit de kom gaan’ optreden, wat gevolgd wordt door zwelling (binnen 1 uur na het trauma). Personen met een complete scheur kunnen vaak hun activiteit niet afmaken door pijn of een ‘onstabiel gevoel’ van de knie. In sommige gevallen kan men niet steunen op de knie en zullen er blauwe plekken en kniestijfheid ontstaan.

Oorzaken van een binnenband scheur

Deze blessure treedt typisch op bij activiteiten waarbij er een hoge spanning op de mediale band komt te staan. Er zijn twee bewegingen die de binnenband zwaar belasten. Dit zijn het draaien van de knie en het zijlings naar binnen bewegen van de knie (valgus). Wanneer deze bewegingen overmatig worden uitgevoerd kan er schade ontstaan aan het MCL. Dit maakt een MCL scheur een veelvoorkomende sportblessure die voornamelijk optreed tijdens voetbal, basketbal, hockey, skiën etc.  In sommige gevallen is er geen sprake van een acuut letsel aan de mediale band, maar wordt de schade veroorzaakt door overmatige repetitieve activiteiten zoals schoolslag.

Binnenband scheur

Welke factoren dragen bij aan het ontstaan van deze blessure?

Naast de boven genoemde oorzaken zijn er ook factoren die bijdragen aan het ontstaan van een binnenband scheur. Deze bijdragende factoren kunnen zijn

 • Spierzwakte (bovenbeen en bilspieren),
 • Een plotse toename van sportbelasting,
 • Verkeerde techniek,
 • Slechte voetenstand,
 • Verkeerd schoeisel,
 • Een knie blessuregeschiedenis
 • Slechte training.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De Diagnose van een binnenband scheur kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI-scan, CT scan of RX scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen, de ernst vast te stellen en ander letsel uit te sluiten. Hoe wordt een mediaal kniebandletsel behandeld?

Wat is de prognose?

De meeste personen met een binnenband scheur reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Wanneer er sprake is van een mild binnenbandletsel (graad 1 en 2) zal men met adequate behandeling meestal binnen 8 weken de normale activiteiten kunnen starten. Wanneer er echter sprake is van een complete scheur van de binnenband zal er een langere revalidatie nodig zijn om optimale functie te bereiken. In sommige gevallen is er buiten de binnenband ook schade aanwezig van andere structuren (zoals de meniscus of de kruisbanden), deze revalidatie zal gecompliceerde zijn en daarom ook meer tijd in beslag nemen.

Lees hier een ander artikel over een binnenband scheur.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1009 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

01-06-23

Deskundig, professioneel en behandeling op maat geboden. Luistert goed en geeft gericht advies en behandeling

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Hij is goed bereikbaar hij is erg vriendelijk en denkt mee

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Ij dezelfde klachten dan ik had.

Lees meer