Osgood Schlatter

Wat houdt de osgood schlatter in?

(Ook bekend als: apophysitis tuberositas tibae)

Wat is een Osgood Schlatter

Osgood Schlatter is een relatief veel voorkomende aandoening bij adolescenten. Deze aandoening ontstaat door irritatie van de groeiplaat ter hoogte van het scheenbeen, vlak onder de knieschijf. De spiergroep aan de voorkant van het bovenbeen worden de quadriceps genoemd. Deze quadriceps hechten aan op de knieschijf en vervolgens op de top van het scheenbeen.

Bij personen waarbij het skelet nog niet volgroeid is, bevind zich op de plek waar de patellapees zich vasthecht op het bot een groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Elke keer als de quadriceps aanspannen, trekken de spieren aan de patellapees. Deze patellapees rekt relatief weinig uit, waardoor er een grote trekkracht op de groeischijf van het scheenbeen komt te staan. Wanneer de spanning te groot/krachtig is of herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in pijn en soms kan er een botachtig uitsteeksel op de top van het scheenbeen ontstaan. Deze blessure wordt de ziekte van Osgood Schlatter genoemd.

Wat zijn tekens & symptomen van Osgood Schlatter?

Personen met deze aandoening ervaren knieklachten aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf (tuberositas tibae). Deze pijnklacht kan toenemen tijdens activiteiten waarbij de quadriceps erg actief zijn. Dit zijn activiteiten zoals: squaten, trap op en af lopen, rennen (voornamelijk berg op) en springen. Ook kan de pijnklacht uitgelokt worden wanneer men knielt of lokale druk uitoefent op de top van het scheenbeen.

Oorzaken Osgood schlatter

Wat zijn de oorzaken?

Het is een aandoening die typisch voorkomt bij kinderen of adolescenten die een snelle groeiperiode doormaken wat knieklachten veroorzaakt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de botten een snelle groei doormaken en de spieren en pezen relatief kort blijven. Met als resultaat dat er meer spanning op de groeischijf van het scheenbeen komt te staan. Kinderen die tijdens de groeiperiode overmatig of veel participeren in ren- en/of springsporten lopen een grotere kans om deze blessure op te lopen.

Factoren die bijdrage aan het ontstaan van deze blessure

Naast de bovenstaande oorzaken, zijn er verschillende factoren die een bijdrage leveren bij het ontstaan van een osgood schlatter. Deze factoren zijn: een plotse toename van sportbelasting, recente groeispurt, spierverkorting, slechte voetenstand, verkeerd schoeisel en slechte training.S

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose Osgood Schlatter kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Hoe wordt Osgood Schlatter behandeld?

De meeste personen met deze aandoening reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Deze aandoening is een zelflimiterende aandoening en heelt wanneer de patiënt skeletale maturiteit bereikt. Dit kan 6-12 maanden in beslag nemen, maar kan ook 2 jaar duren. Deze blessure heeft geen invloed op de groei en heeft geen negatieve effecten op langer termijn. Wanneer de volledige functie is hersteld, kan er echter wel een botachtig uitsteeksel ter hoogte van de top van het scheenbeen aanwezig blijven.

Welke fysiotherapeutische behandeltechnieken kunnen de klacht verhelpen?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn: stretchen, RICE (rust, ijs, compressie, elevatie), triggerpointtherapie, Dry needling therapie, gewricht mobilisaties, sportmassage, oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans), aanpassen van activiteiten, Medical taping, easytaping etc.

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Bepaalde activiteiten zullen verminderd moeten worden (zoals springen, squaten etc.). In hoeverre de patiënt zijn of haar sportactiviteiten kan verderzetten gedurende deze aandoening, is afhankelijk van de ernst van de symptomen. Lees meer over de behandeling van knieklachten.

Lees hier een onderzoek over osgood schlatter.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 800 reviews

Anoniem

  5 / 5

24-06-22

Had het het gevoel dat de therapeut precies begreep wat er aan de hand was en het resultaat was er ook naar.

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Snel afspraak gemaakt, goede en juiste uitleg

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

23-06-22

Duidelijkheid, directheid en deskundigheid van Bram. Geen nonsens en hij weet duidelijk waar hij het over heeft en wat hij doet.

Lees meer