Osgood Schlatter

Wat houdt de osgood schlatter in?

Wat is een Osgood Schlatter knie

Osgood Schlatter is een relatief veel voorkomende aandoening bij adolescenten. Deze aandoening ontstaat door irritatie van de groeiplaat ter hoogte van het scheenbeen, vlak onder de knieschijf.

De spiergroep aan de voorkant van het bovenbeen worden de quadriceps genoemd. Deze quadriceps hechten aan op de knieschijf en vervolgens op de top van het scheenbeen.

Een pijnlijke zwelling aan de knie, zelfs na een goede warming up

De knie is een kwetsbaar gewricht dat aanzienlijke spanning ondervindt van routinetaken zoals tillen en knielen, maar ook van zware oefeningen zoals joggen en aerobics.

Een veel voorkomende klacht bij mensen van alle leeftijden is knieklachten. Het kan snel beginnen, vaak na een ongeval of lichamelijke activiteit. Kniepijn kan soms beginnen als een klein ongemak voordat het geleidelijk erger wordt.

Snel groeien, lichamelijk onderzoek en de groeischijf gesloten

Bij personen waarbij het skelet nog niet volgroeid is, bevindt zich op de plek waar de patellapees zich vasthecht op het bot een groeischijf. Deze groeischijf bestaat voornamelijk uit kraakbeen. Elke keer als de quadriceps aanspannen, trekken de spieren aan de patellapees.

Deze patellapees rekt relatief weinig uit

Waardoor er een grote trekkracht op de groeischijf van het scheenbeen komt te staan. Wanneer de spanning te groot/krachtig is of herhaald en langdurig wordt uitgevoerd, kan de groeischijf geïrriteerd raken. Deze irritatie kan resulteren in pijn en soms kan er een botachtig uitsteeksel op de top van het scheenbeen ontstaan. Deze blessure wordt de ziekte van Osgood Schlatter genoemd.

Wat zijn tekens & symptomen van Osgood Schlatter?

Oorzaken Osgood schlatter

Personen met deze aandoening ervaren knieklachten aan de voorkant van de knie, net onder de knieschijf (tuberositas tibae). Deze pijnklacht kan toenemen tijdens activiteiten waarbij de quadriceps erg actief zijn.

Dit zijn activiteiten zoals: squaten, trap op en af lopen, rennen (voornamelijk berg op) en springen. Ook kan de pijnklacht uitgelokt worden wanneer men knielt of lokale druk uitoefent op de top van het scheenbeen.

Wat zijn de oorzaken van Osgood Schlatter?

Het is een aandoening die typisch voorkomt bij kinderen of adolescenten die een snelle groeiperiode doormaken wat knieklachten veroorzaakt. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat de botten een snelle groei doormaken en de spieren en pezen relatief kort blijven.

Met als resultaat dat er meer spanning op de groeischijf van het scheenbeen komt te staan. Kinderen die tijdens de groeiperiode overmatig of veel participeren in ren- en/of springsporten lopen een grotere kans om Osgood Schlatter op te lopen.

Factoren die bijdrage aan het ontstaan van deze blessure

Naast de bovenstaande oorzaken, zijn er verschillende factoren die een bijdrage leveren bij het ontstaan van een osgood schlatter. Deze factoren zijn:

 • plotse toename van sportbelasting
 • recente groeispurt
 • spierverkorting
 • slechte voetenstand
 • verkeerd schoeisel
 • slechte training

Hoe wordt de diagnose Osgood Schlatter gesteld?

De diagnose Osgood Schlatter kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen.

Hoe wordt Osgood Schlatter behandeld?

De meeste personen met deze aandoening reageren goed op fysiotherapeutische behandeling en verbeteren met de tijd. Deze aandoening is een zelflimiterende aandoening en heelt wanneer de patiënt skeletale maturiteit bereikt.

Dit kan 6-12 maanden in beslag nemen, maar kan ook 2 jaar duren. Deze blessure heeft geen invloed op de groei en heeft geen negatieve effecten op langer termijn. Wanneer de volledige functie is hersteld, kan er echter wel een botachtig uitsteeksel ter hoogte van de top van het scheenbeen aanwezig blijven.

Welke fysiotherapeutische behandeltechnieken kunnen de klacht verhelpen?

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

 • Stretchen
 • RICE (rust, ijs, compressie, elevatie)
 • Triggerpointtherapie
 • Dry needling therapie
 • Gewricht mobilisaties
 • Sportmassage
 • Oefentherapie (flexibiliteit, kracht en balans)
 • Aanpassen van activiteiten
 • Medical taping
 • Easytaping

Osgood Schlatter komt voor bij mensen van allerlei leeftijden

Knieklachten als Osgood Schlatter zijn zeer typisch en Osgood Schlatter komt vaker voor dan vaak gedacht wordt. In het ergste geval kunnen ze ongemak veroorzaken waardoor gewone taken zoals lopen moeilijk worden.

De knie kan pijn doen wanneer men de knie buigt, wanneer men op de knie zit of gedurende de hele dag. Deze problemen kunnen echter worden verminderd of verholpen dankzij geneesmiddelen en alternatieven voor pijnbestrijding.

Een pijnlijke plek in de knie – mogelijk de ziekte van osgood schlatter

Leeftijd, letsel of terugkerende belasting van de knie zijn de meest voorkomende oorzaken van knieklachten en pijn. Tendonitis, kraakbeenscheuren, verrekte of gespannen banden en artritis zijn allemaal veel voorkomende knieklachten.

Het verouderingsproces en voortdurende slijtage en spanning op het kniegewricht zijn de oorzaken van verschillende knieklachten (zoals artritis). Andere knieklachten worden veroorzaakt door een blessure of een abrupte beweging die de knie belast.

Acute kniepijn gaat over in chronische pijn?

Als acute kniepijn lijkt over te gaan in chronische langdurige pijn, is praten met een arts, fysiotherapeut of orthopedisch chirurg aan te raden. Dit gebeurt vaak als de pijn langer dan 90 dagen aanhoudt, maar het kan ook eerder gebeuren. Het is een teken dat Osgood Schlatter erger kan worden als de pijn langer aanhoudt dan zou moeten.

Specialisten in pijnbestrijding kunnen alleen of samen met andere medische professionals een diagnose stellen en zorg verlenen. Dit kunnen bijvoorbeeld een huisarts, een orthopeed, een reumatoloog of een fysiotherapeut zijn.

Samenwerking en pijn bestrijden bij Osgood Schlatter

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden.

Sporters kunnen vatbaarder zijn voor Osgood Schlatter

Dit kan zijn door een zwakke quadriceps qua flexibiliteit en kracht. Een verkeerde manier waarop de kniepees aanhecht aan de knieschijf. Ook onvoldoende kracht en flexibiliteit van de hamstring– en kuitspieren zijn een veel voorkomende oorzaak

Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke soorten oefeningen Osgood Schlatter kunnen verergeren. Oefeningen waarbij de knie wordt gebogen en gestrekt, zoals squats en lunges, doen vaak pijn bij mensen met de ziekte van Osgood Schlatter.

Tijdens deze kwetsbare periode in de carrière van een jonge sporter moeten extra trainingen die grote druk uitoefenen op het scheenbeen, zoals springen, landen en andere plyometrische oefeningen, worden vermeden.

Eenvoudige kniepijn gaat vaak vanzelf over als men actie onderneemt

Osgood Schlatter is echter geen eenvoudige kniepijn en het is belangrijk om hier meteen actie te ondernemen als pijn aanhoudt. Professionele hulp inschakelen als een ongeval of letsel men knieklachten of andere pijn heeft bezorgd is essentieel.

Ontspannen en wegblijven van pijnlijke activiteiten als de kniepijn op dit moment slechts mild is, is aan te raden. Waar het belasten van de knie tijdens pijn af te raden is.

De patiënt dient voldoende rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Bepaalde activiteiten zullen verminderd moeten worden (zoals springen, squaten etc.).

In hoeverre de patiënt zijn of haar sportactiviteiten kan verderzetten gedurende deze aandoening, is afhankelijk van de ernst van de symptomen.

Veel gestelde vragen

Bij een Osgood Schlatter knie wordt er pijn ervaren aan de voorkant van het been. Dit komt vooral voor bij kinderen die te snel groeien.
De klachten kunnen 12 tot 18 maanden aanhouden. Op het moment dat de groeischijf gesloten is, gaan de klachten meestal vanzelf over. Wij van fysiotherapie4all kunnen jou hierbij helpen.
Osgood Schlatter komt meer voor bij jongens dan bij meisjes. Bij jongens komt deze aandoening het vaakst voor in de leeftijd tussen de 10 en 15 jaar en bij meisjes tussen de 8 en 12 jaar.
Buig de knie waar je last hebt langzaam, maar zo ver mogelijk. Herhaal deze beweging 10 tot 15 keer.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1009 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

01-06-23

Deskundig, professioneel en behandeling op maat geboden. Luistert goed en geeft gericht advies en behandeling

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Hij is goed bereikbaar hij is erg vriendelijk en denkt mee

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

31-05-23

Ij dezelfde klachten dan ik had.

Lees meer