Peroneus tendinopathie (tendinitis)

(Ook bekend als: Peroneus tendinitis, Peroneus tendinose, enkel verzwikking, Peroneus brevis tendinopathie)

Bekijk de video over de peroneus tendinopathie – tendinitis

Hoe wordt een peroneus tendinopathie behandeld?

Met adequate fysiotherapeutische behandeling kan peroneus tendinopathie goed genezen. Wanneer de klachten echter langdurig aanwezig zijn voordat er interventie plaats vindt, kan de revalidatie significant langer duren. Wanneer er sprake is van een matige ernst en men op tijd begint met fysiotherapie, kunnen de klachten binnen een aantal weken verdwijnen.

Welke fysiotherapeutische behandelingen worden toegepast?

fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. Hierin is het samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. Lees meer over enkelklachten.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

Wat is peroneus tendinopathie?

Peroneus tendinopathie is een overbelastingsletsel van de peroneuspees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees, wat pijn geeft aan de buiten/zijkant van de enkel.

De peroneus spier (kuitbeenspier) bestaat uit twee delen: een kort gedeelte (peroneus brevis) en een lang gedeelte (peroneus longus). De korte kuitbeenspier loopt van de buitenzijde van het kuitbeen (fibula), rondom de enkel knobbel, naar het middenvoetsbeentje van de kleine teen. Bij het aanspannen van deze spier wordt de voet naar beneden en de voetzool naar buiten bewogen. Deze beweging noemen wij eversie.

Tijdens het samentrekken en stretchen van de kuitbeenspier komen de pezen onder spanning te staan. Wanneer deze pezen vaak onder spanning staan, door te veel herhalingen of door een te grote kracht, kan er schade aan de pezen ontstaan. Peroneus tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend een peesontsteking en/of degeneratie aan de pees.Dit komt meestal door graduele slijtage en scheurtjes geassocieerd met overbelasting. De aandoening kan echter ook ontstaan door een specifiek trauma, zoals een enkelverzwikking.

Oorzaken & klachten van een Peroneus Tendinopathie?

Het ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de kuitbeenspier veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig lopen, rennen (voornamelijk berg op of op oneffen ondergrond) of bij bepaalde sportactiviteiten. Vaak zien we dat de klachten ontstaan nadat men zijn/haar enkel heeft verzwikt en langdurig met klachten heeft gelopen. De stabiliteit rondom het enkelgewricht is niet voldoende met als gevolg dat de kuitbeenspier extra hard moet werken om de enkel stabiel te houden. Deze overbelasting kan vervolgens leiden tot peroneus tendinopathie.

Deze factoren dragen bij aan het ontwikkelen van deze aandoening

Bijdragende factoren in het oplopen van deze blessure kunnen zijn:

  • Slechte enkelstabiliteit (6 oefeningen om je enkelstabiliteit te verbeteren)
  • Verkeerde of onvolledige revalidatie na een eerder enkeldistorsie
  • Spierzwakte
  • Gewricht stijfheid
  • Inadequate warming up
  • Slechte voetenstand/biomechanica
  • Verkeerd schoeisel
  • Vermoeidheid
  • Overgewicht
  • Slechte training

Typische pijnklachten die voorkomen bij deze aandoening

Personen met deze blessure voelen typische pijnklachten aan de zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), voet of onderbeen tijdens en/of na belastende activiteiten. Deze belastende activiteiten kunnen bestaan uit renactiviteiten of sportactiviteiten waarbij men veel van richting moet veranderen. Vaak is het moeilijk om een krachtige eversie-beweging van de enkel uit te voeren. De pijnklachten nemen gewoonlijk gradueel toe, wanneer men de belastende activiteiten blijft voortzetten. Wanneer er druk op de kuitbeenspier wordt uitgeoefend zal men een toename van pijn ervaren.

Hoe kan de diagnose ‘peroneus tendinopathie’ gesteld worden?
De diagnose kan door een fysiotherapeut of een arts worden gesteld. Een MRI, RX scan of Echografie kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en de ernst van de aandoening vast te stellen.

Bekijk hier een onderzoek over Peroneus tendinopathie.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1115 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

Spontane en goede fysiotherapeut.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

06-04-24

ik kon snel terecht,en snel van de klachten af

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-04-24

In alles super tevreden

Lees meer