Schouderinstabiliteit

Uitleg over de anatomie & behandeling bij schouderinstabiliteit

Wat is schouderinstabiliteit?

Schouderinstabiliteit is een relatief veel voorkomende blessure die gekarakteriseerd wordt door slap/zwak bindweefsel (ligamenten en gewrichtskapsel) rondom het schoudergewricht. Deze blessure kan vervelende schouderklachten veroorzaken en  zorgt voor een vermindering van de stevigheid van het schoudergewricht met overmatige bewegelijkheid als gevolg.

Anatomie van de schouder

Het schoudergewricht bestaat uit een bol (kop van de bovenarm) en een kom (het schouderblad). Rondom de bol en de kom bevindt zich sterk bindweefsel, genaamd het gewrichtskapsel. Dit gewrichtskapsel zorgt samen met de omliggende ligamenten (banden) en de rotator cuff spieren (spieren die over het schoudergewricht lopen) voor stevigheid en dus stabiliteit.

Wat zijn tekens & symptomen?

De tekens en symptomen waaraan jij een instabiele schouder aan kunt herkennen verschillen bij een niet-traumatische en traumatische instabiele schouder.

Symptomen bij een niet-traumatische instabiliteit van de schouder

Veel mensen met deze blessure hebben vrij weinig klachten. Wanneer er sprake is van een niet-traumatische schouderinstabiliteit, kunnen schouderpijn of schouder subluxatie aanwezig zijn bij bepaalde activiteiten.

Symptomen bij een traumatische instabiliteit van de schouder

In de meeste gevallen is er sprake van traumatische schouderinstabiliteit, als er een pijnlijk incident is geweest waarbij schouder gedeeltelijk of volledig is gedislokeerd. Het incident bevat vaak een gecombineerde beweging van de arm zijwaarts naar boven (abductie) en de handpalm naar boven/buiten draaien (exorotatie). Dit zijn situaties zoals het vallen op een gestrekte arm of direct op de schouder, zoals in de rugby- of voetbalsport. Na het incident ervaart men vaak pijn bij bepaalde activiteiten of pijn tijdens rust (voornamelijk ‘s nachts en ‘s morgens vroeg). De schouder voelt simpelweg ‘anders’.

Welke oorzaken zijn er voor een instabiele schouder?

Deze instabiliteit ontstaat gradueel door herhaalde grote bewegingen van de schouder (zoals werpen of zwemmen). De oorzaak kan liggen in de slechte techniek of algemene laxiteit. Deze vorm ziet men vaak terug bij zwemmers, honkbal pitchers, tennisspelers.

Hoe kan de diagnose worden gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI-scan, RX scan, Ultrasound of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen en schade aan andere structuren uit te sluiten.

Stabiliteitsoefeningen voor de schouder

Wanneer je last hebt van schouderinstabiliteit is het belangrijk dat je oefeningen gaat doen om deze stabiliteit te verbeteren. De diep gelegen rotator cuff spieren zorgen voor een stabiele schouder. De rotator cuff bestaat uit de volgende 4 spieren:

  • Musculus Supraspinatus (bovendoornspier)
  • Musculus Subscapularis (onderschouderbladspier)
  • Musculus Infraspinatus (onderdoornspier)
  • Musculus Teres Minor (kleine ronde armspier)

Deze rotator cuff spieren (ook wel rotatoren manchet genoemd) zorgen ervoor dat de stabiliteit van de kop en kom van de schouder in evenwicht is (rotatoren manchet). De pezen van deze spieren liggen als een manchet rondom de schouderkop heen. Deze spieren zijn belangrijk voor met name rotatie bewegingen, maar ook voor de stabilisatie van de schouderkop in de ondiepe kleine schouderkom. De supraspinatuspees is het meest frequent aangedaan bij een rotator cuff probleem.

Oefeningen schouderinstabiliteit – Fixatie/ stabilisatie van het schouderblad

Hoe wordt schouderinstabiliteit behandeld?

De meeste personen genezen goed met adequate fysiotherapie. Het succes van het behandelen van deze aandoening wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt het schoudergewricht NIET provoceert en dus geen bewegingen uitvoert die de pijn doen toenemen. Activiteiten die niet mogen worden uitgevoerd zijn: werpen, zwemmen, bench press, dips of military press. Oefenen met pijn moet worden vermeden. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien het schoudergewricht meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten.

Waarom is het negeren van symptomen gevaarlijk voor het herstel?

Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Wanneer er bij traumatische schouderinstabiliteit ondanks de fysiotherapeutische interventie frequente subluxatie of dislocatie van de schouder optreedt, kan chirurgische interventie geïndiceerd zijn.

Welke fysiotherapeutische behandelingen kunnen worden toegepast?

De fysiotherapeut werkt gecombineerd ‘hands-on’ en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt en welke stretches niet mogen worden uitgevoerd. Hierin is de samenwerking tussen de fysiotherapeut en de patiënt erg belangrijk. De klachten die tijdens activiteiten optreden dienen niet genegeerd te worden. De patiënt dient voldoende relatieve rust te nemen, zodat er niet meer schade optreedt en het herstelproces niet belemmerd wordt. Samen met de fysiotherapeut zal een opbouwend behandeltraject worden opgesteld.

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden, waarbij oefentherapie de basis zal zijn. De oefentherapie is gericht op het versterken van de schouderstabilisatoren (rotator cuff spieren), het schouderblad (scapula) en de houding-spieren.

Bijkomende handelingen kunnen zijn:

Hoelang duurt het herstelproces?

De meeste personen genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen weken tot maanden terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien deze blessure langdurig aanwezig is en men last heeft van herhaalde subluxaties of dislocaties, kan chirurgische interventie nodig zijn.

Deze chirurgische interventie zal worden opgevolgd door een intensief revalidatie programma. Wanneer er naast deze blessure schade is aan zenuwen, kraakbeen of bot zal de revalidatie langer duren. De fysiotherapeut analyseert welke factoren bijdragen aan het ontwikkelen van de blessure en zal deze met behulp van oefentherapie corrigeren.

Bekijk hier een onderzoek over schouderinstabiliteit.

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut & Pijnspecialist

Al meer dan 15 jaar ben ik Fysiotherapeut en pijnspecialist. Ik heb vele boeken gelezen, artikelen geschreven en trainingen ontwikkeld om mensen klachtenvrij te krijgen. Ik geloof dat iedereen klachtenvrij kan worden ongeacht wat de oorzaak is van jouw (pijn)klachten. Ik heb al honderden mensen effectief behandeld middels mijn/onze visie (Pijn Reset Methode). Inmiddels is Fysiotherapie4all een van de grootste en bekendste organisatie op het gebied van Fysieke en Mentale klachten in Nederland.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.6 / 5 uit 1174 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

05-09-24

De fijne uitleg,en de begeleiding.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Altijd goed geholpen en begeleid .

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

03-09-24

Neemt de tijd voor je, luistert goed en geeft vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Lees meer