Rotator Cuff spieren

De rotator cuff spieren zijn de belangrijkste spieren van het schoudergewricht. Dit komt mede omdat de schouder eigenlijk een heel kwetsbaar gewricht is. In de onderstaande video leg ik je precies uit wat het ‘rotator cuff manchet’ is en waarom deze spieren zo belangrijk zijn.

Oefeningen voor de rotator cuff spieren

Wanneer je een blessure aan je schouder hebt opgelopen, dan is het in de meeste gevallen belangrijk om oefeningen te doen voor de rotator cuff spieren. Door deze spieren te versterken in kracht en coördinatie, verbeter je de stabiliteit van het gewricht. Oefeningen die het meest belangrijk zijn om te doen, zijn:

  • Front- en sideraise – (Musculus Supraspinatus _
  • Pulley endorotatie – Musculus Subscapularis (onderschouderbladspier)
  • Pulley exorotatie – Musculus Infraspinatus (onderdoornspier)
  • Pulley exorotatie – Musculus Teres Minor (kleine ronde armspier)

Behandeling van de rotator cuff spieren

Wanneer de rotator cuff spieren aangedaan zijn, dan zien we in de meeste gevallen dat triggerpoints de oorzaak zijn. Deze triggerpoints zorgen voor een verzuurt milieu in de spier, waardoor de spier stijf, verkort en drukgevoelig wordt. Deze triggerpoints zijn goed te behandelingen middels verschillende fysiotherapeutische interventies zoals; massage, rekoefeningen, dry needling en manuele therapie. Lees hier een onderzoek van dry needling bij volleyballers.

Functies van de rotator-cuff spieren

De rotator cuff spieren hebben eigenlijk twee belangrijke functies. Ten eerste zorgen de spieren ervoor dat we de armen kunnen draaien. Als tweede functie zullen de rotator cuff spieren altijd samenwerken waardoor de humeruskop stevig in de schouderkom wordt vastgehouden. De rotator cuff spieren beweegt en stabiliseert dus de schouder.

Lees hier alles over schouderklachten

Anatomie van de rotator cuff spieren

De grote schouderspieren (m. deltoideus, m. trapezius) zijn de spieren die voornamelijk de schouder bewegen. De diepe laag spieren liggen dicht tegen het glenohumeraal gewricht (schoudergewricht) aan en zijn vooral verantwoordelijk voor de stabiliteit van het schoudergewricht. Er zijn vier spieren die van het schouderblad vertrekken en de schouderkop (humeruskop) bijna volledig bedekken. Die vier spieren vormen samen het rotatoren manchet, in het engels ook wel de rotator cuff genoemd.
Aan de voorkant van de humeruskop bevindt zich de subscapularis spier. Bovenop de humeruskop, de supraspinatus spier en aan de achterzijde de infraspinatus en teres minor spier. Rondom de humeruskop bestaat de rotator cuff voornamelijk uit peesweefsel (het uiteinde van de spieren).

Bescherming van de rotator-cuff spieren

Aan de voorzijde van de schouder loopt tussen de supraspinatus en subscapularis de lange bicepspees. Deze loopt via de bovenkant van het glenoïd en vergezelt de korte bicepspees onder het schoudergewricht.
Tussen de rotator cuff en het acromion (schouderdak) bevindt zich een slijmbeurs (bursa subacromialis). De slijmbeurs kun je vergelijken met een zacht kussentje dat een beschermende laag vormt tussen rotator cuff en het dak van de schouder. Deze bursa zorgt ervoor dat de pezen van de rotator cuff beschermt worden.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer