Deltoideus (Deltavormige spier)

Video: anatomie & triggerpoints in deltoideus

De deltoideus bestaat uit drie delen: het voorste gedeelte (dit deel begint bij het sleutelbeen), het middelste gedeelte (dit deel begint bij het schouderdak) en het achterste gedeelte (dit deel begint bij de schouderbladkam). Deze drie delen van de spier hechten allemaal aan hetzelfde punt op de bovenarm aan.

Functie van de deltoideus spier

De voornaamste functie van de spier is het zijwaarts heffen van de arm. Ook helpen de voorste vezels van de spier mee bij het voorwaarts heffen van de arm en het naar binnen draaien van de schouderkop. De achterste vezels helpen mee bij het achterwaarts heffen van de arm en het naar buiten draaien van de schouderkop.

Maak je dit meer visueel dan kun je wel zeggen dat de voorste deel van de spier helpt bij het wegduwen, het middelste deel ofwel de zijkant van de spier zorgt ervoor dat je de arm zijwaarts kunt optillen en de achterste spier is belangrijk op het moment dat je de schouders naar achteren drukt. De achterste spier is een belangrijke spier als je problemen hebt met je houding als je loopt of zit.

Deltoideus en triggerpoints
Deltoideus en triggerpoints

Video: welke beweging maakt de deltoideus

Oorzaken van pijn in de Deltoideus. Lees ook alles over slijmbeursontsteking.

We zien de meeste schouderklachten ontstaan bij sporten waarbij je de schouder veel moet gebruiken en met name in kracht. Denk bijvoorbeeld aan: zwemmen, tennis, handbal, golf, gewichtheffen en andere balsporten waarbij je de deltoideus intensief belast. Ook mensen die zwaar werk doen en veel moeten tillen zijn kwetsbaar om problemen in de M. Deltoideus te ontwikkelen.

Triggerpoints in de M. Deltoideus

Triggerpoints zijn kleine blokkades in de spier die kunnen ontstaan door overbelasting, een trauma of stress. Dit kan ertoe leiden dat er onvoldoende zuurstof naar de spier kan worden getransporteerd, waardoor de spier stijver wordt, verkort raakt en pijn kan gaan doen. Er ontstaat ook krachtsverlies en problemen in de coördinatie.

Problemen die kunnen ontstaan wanneer er triggerpoints in de Deltoideus ontstaan:

• Schouderklachten
• Pijn in je bovenarm
• Beperking in draaien van je schouder
• Pijn op het moment dat je jouw arm beweegt

We zien vaak dat deze klachten door specialisten beoordeeld worden als artrose, slijmbeursontsteking in de schouder of peesontstekingen. Wanneer we triggerpoints niet meenemen in het onderzoek zien we vaak dat we de echte oorzaak van het probleem missen waardoor de klachten niet opgelost wordt.

Klachten die de deltoideus kan veroorzaken

triggerpoints-deltoideus


Schouder- en bovenarmklachten

De deltoideus spier kan zorgen voor schouder- en bovenarmklachten. Zo kunnen triggerpoints (spierknopen) in de ze spier zorgen voor pijn rondom het schoudergewricht en de bovenarm. Dit komt doordat deze triggerpoints ook pijn kunnen veroorzaken in een ander gebied dan waar de spierknoop zich bevindt. Dit noemt men ook wel ‘geprojecteerde pijn’ of ‘referred pain’. Dit type schouderklachten door triggerpoints in de deltoideus kan ontstaan door bijvoorbeeld het veelvuldig heffen van de arm. Hierdoor wordt de deltavormige spier overbelast en is er meer kans op de vorming van triggerpoints. Ook onderbelasting of bijvoorbeeld een acuut trauma kan tot deze blessure leiden.

De behandeling van dit soort schouderklachten bestaat uit het wegnemen van de triggerpoints en het behandelen van de oorzaak van de triggerpoints. Het behandelen van de triggerpoints kan vaak goed door middel van dry needling. Hierbij ‘ontlaadt’ men de spierknopen als het ware met een droge naald. Voorbeelden van andere behandelvormen zijn manuele triggerpointtherapie, oefentherapie, massage, rekken en tapen.

Bekijk hier een onderzoek over de Deltoideus.

Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Wij kunnen je op afstand verder helpen om pijnvrij te worden.

Boek - De Oplossing Voor Pijn

Ontdek hoe alle (pijn)klachten op te lossen zijn! NU gratis verzending

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

4.5 / 5 uit 1129 reviews

Anoniem

  4.5 / 5

20-06-24

Vriendelijk, denkt mee, deskundig, flexibel.

Lees meer

Anoniem

  4.5 / 5

18-06-24

Als een bekende of ik een goede fijne fysiotherapeut weet

Lees meer

Anoniem

  5 / 5

06-06-24

Goede behandeling en snel terecht kunnen

Lees meer