Mijn persoonlijk verhaal over de oplossing van pijn

Misschien heb jij weleens last van (chronische)pijnklachten, fysieke beperkingen, vermoeidheid, stijve spieren of gewrichten. Of misschien ben je altijd moe, darmproblemen, niet lekker in je vel zitten, slecht slapen, etc. Met mijn persoonlijk verhaal, ‘de oplossing van pijn’, hoop ik andere mensen te kunnen inspireren en helpen om van hun (chronische)klachten af te komen. Ik wil je bewust maken van het ontstaan van (pijn)klachten, hoe je deze klachten kunt genezen, hoe je je fitter kunt voelen en misschien nog wel belangrijker: hoe je klachten preventief kunt elimineren. Voorkomen is immers beter dan genezen, nietwaar?

Via deze link kun je ons boek bestellen

Via deze link kun je de ‘Pijn Reset Methode’ bestellen

Ik zal mezelf eerst even voorstellen…

Ik ben Maikel Korbmacher, getrouwd met Anke en in 2017 vader geworden van een dochter. In 2020 verwachten we ons tweede kind. Samen met mijn compagnon, Ivo ’t Lam, ben ik eigenaar van Fysiotherapie4all en werk ik sinds 2009 als fysiotherapeut binnen ons bedrijf. Wij hebben in korte tijd een mooi bedrijf opgebouwd. Dit is ons mede gelukt door onze ervaringen, onze missie, onze visie op pijn en het simpelweg ‘gewoon te doen’. Wij willen mensen graag helpen, omdat wij geloven in de oplossing van pijn of in ieder geval beduidend verminderen. Want iedereen verdient een pijnvrij leven.

Ik was niet de beste als het op leren aankwam. Ik kon me niet goed concentreren in de klas. Alleen in de gymlessen was ik goed. Ik was het liefst altijd bezig: lekker buitenspelen en voetballen met vrienden. Maar toen ik in groep 8 van de basisschool zat, zei mijn juffrouw: “Die jongen komt er wel, hij is een streber.” Toen ik zestien jaar was, werd ik uitgeloot voor de sportopleiding CIOS in Arnhem. Maar ik wilde per se deze opleiding doen, dus na een jaartje overbruggen op een andere opleiding werd ik de tweede keer wel aangenomen. Elke dag twee uur heen en twee uur terug met de trein en bus. Ja, ik moest er wat voor over hebben. Gedurende die drie jaar heb ik veel geleerd en ben ik een stuk volwassener geworden.

Toen ik zestien was, zei ik ook al: “Ik wil graag een eigen fysiotherapiepraktijk binnen een sportschool en wil graag bij een betaald voetbalclub gaan werken als fysiotherapeut.”

In 2004 begon ik aan de opleiding fysiotherapie. Ondanks dat de leraar in het eerst jaar had gezegd dat ik maar beter kon stoppen, omdat het te hoog gegrepen voor me was, ging ik toch door. Elke avond zat ik te leren tussen de voetbaltrainingen door. Ik eiste toen al veel van mezelf. Terwijl vijftig procent van de studenten moest stoppen gedurende de opleiding, had ik na vier jaar mijn diploma op zak. Ik begon meteen met werken bij kliniek Via Sana in Mill en bij FysioSupport. In het eerste jaar dat ik werkte, kwam ik een vacature tegen bij NEC-Nijmegen. Ik had hier al stage gelopen en dacht direct: “Dit is mijn droom.” Ik werd aangenomen en was verantwoordelijk voor de gehele jeugdopleiding. Ik werd hier begeleid door Han Thijssen (fysiotherapeut NEC) en Cees van der Linden (fysiotherapeut PSV).

In 2008 ben ik mijn eigen praktijk gestart en zijn we in korte tijd gegroeid van één naar zes praktijklocaties. We hebben twee sportscholen opgezet, waarin ook praktijken van Fysiotherapie4all gevestigd zijn. Ik ben ontzettend trots op ons prachtige bedrijf. De groei die we hebben bereikt, hebben we te danken aan onze overtuiging: wij willen en kunnen mensen helpen van hun (chronische) pijn af te komen.

Dit vereist een bepaalde denkwijze, actie en doorzettingsvermogen, die ook jij uiteindelijk nodig hebt om jezelf te helpen. Wij geloven dat alles een oorzaak heeft en dat niets vanzelf gebeurt. Daarom is het belangrijk om met een brede visie naar een klacht te kijken en niet alleen naar waar de pijn zich bevindt. Wij vinden het belangrijk dat je begrijpt wat pijn is en hoe het eigenlijk ontstaat. In dit boek gaan we onze visie uitleggen en onderbouwen, zodat jij weet hoe je jouw klachten kunt voorkomen of verhelpen.

‘Door mijn visie op pijn toe te passen heb ik mijn pijnklachten onder controle en heb ik weer kwaliteit van leven’

Zoals je al in de titel kon lezen: ik weet hoe jij je voelt. Ons succesvolle, groeiende bedrijf had ook een keerzijde. Tien jaar lang werkte ik zestig uur per week en was ik dag en nacht, zowel fysiek als mentaal, bezig met het werk. Daardoor kon ik niet meer genieten van de dingen die echt belangrijk zijn en waar je gelukkig van wordt, zoals mijn gezin en mijn sociale leven.

Achteraf gezien heb ik vele signalen gehad dat ik het rustiger aan moest doen. Maar ik negeerde deze alleen maar. Ik bleef maar doorgaan, omdat mijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen me niet in de steek lieten. Maar beetje bij beetje liet mijn lijf me wel in de steek. Ik kreeg vreemde klachten: spierpijn, spiertrekkingen, krampen, brandende en koude voeten, nek- en hoofdpijnklachten en krachtsverlies in armen en benen.

Daarnaast had ik autonome klachten, zoals hartkloppingen en darmklachten. Ik ben in die periode naar verschillende specialisten geweest en zij stuurden me naar huis met de diagnose stress. “Je hebt het te druk gehad, je moet het maar wat rustiger aan gaan doen.” Ze adviseerden me een SOLK-traject te volgen. Dit is een behandeling voor mensen met somatische onverklaarbare lichamelijke klachten. Omdat ik voelde dat mijn lichaam niet in orde was en ik me hier niet bij neer wilde leggen, heb ik me door laten sturen naar een specialist in Roermond. Deze neuroloog heeft ervaring met DVN (dunnevezelneuropathie).

Uiteindelijk kreeg ik na twee jaar de bevestiging in het Maastricht UMC+ ziekenhuis dat ik het bij het juiste eind had. Het klinkt misschien raar, maar ik was eigenlijk opgelucht dat er een diagnose gesteld werd en ik de bevestiging kreeg. Als je pijnklachten hebt en je weet niet wat de oorzaak is, maakt het je gek. Niemand gelooft je en de onzekerheid slaat toe. Je brein gaat met je aan de haal en je komt in een neerwaartse spiraal, waar je moeilijk uitkomt. Je hebt pijn, je bent depressief, je gaat minder ondernemen en bewegen, waardoor je niet meer weet hoe het verder moet. Al deze factoren bij elkaar hebben invloed op je klachten. De symptomen werden bij mij steeds erger. Ze werden zo erg dat ik elke dag alleen maar op de bank of in bed lag.

Als ik terugkijk op deze periode voel ik me vreselijk, maar aan de andere kant heb ik er ook heel veel van geleerd. In mijn leven verliep eigenlijk altijd alles op rolletjes. Ik heb een fijne opvoeding gehad, een lieve vader en moeder en een leuke familie waar ik altijd alles mee kan delen en die altijd voor me klaar staan wanneer ik het nodig had. Ik heb genoten van een onbevangen jeugd met leuke vrienden, waar ik veel mee op stap ben geweest en ontzettend van genoten heb.

Toen ik 25 werd, heb ik mijn mooie, lieve en leuke vrouw leren kennen, waar ik nu een prachtige dochter mee heb. Vanaf deze periode heb ik een groot bedrijf opgebouwd, voldoende geld verdiend en een prachtig huis gebouwd. Maar ineens was alles anders en zou ik al mijn materiële zaken willen inruilen voor een gezond lichaam. Als je gezond bent, heb je heel veel wensen. Maar als je ziek wordt, wens je maar één ding en dat is beter worden. Je beseft als je gezond bent eigenlijk niet hoe belangrijk en waardevol dit is.

Misschien is het raar dat ik dit zeg, maar ik ben nu gelukkiger dan vóór mijn aandoening. Ik geniet meer van de kleine dingen en geef meer aandacht aan de dingen die echt belangrijk voor me zijn.
In de periode dat ik thuis zat, heb ik een aantal boeken gelezen en me verdiept in het oplossen van pijn. Ik ben fysiotherapeut, maar echte kennis van pijn had ik niet. Ik ben boeken gaan lezen van wetenschapper L. Moseley. Hij is een expert op het gebied van pijn en geeft lezingen over de hele wereld. Hierdoor heb ik inzichten gekregen over pijn, wat het precies inhoudt en wat dit met je lijf kan doen. Maar het belangrijkste is, dat hij me inzicht heeft gegeven wat je juist niet moet doen.

Wim hof maikel

Ook zag ik een filmpje van een man die honderd meter onder het ijs kon zwemmen en de marathon liep op de Noordpool met blote voeten bij een temperatuur van -16 graden Celsius. Het indrukwekkendste vond ik nog wel dat hij met 29 mensen binnen 28 uur de Kilimanjaro beklom.

Wetenschappers hadden deze man, Wim Hof, voor gek verklaard en voorspeld dat dit onmogelijk was, omdat te snel in hoogte klimmen levensgevaarlijk zou zijn. Uiteindelijk hebben 22 mensen de top binnen die tijd bereikt. Onder deze mensen zaten zelfs personen die een chronische aandoening hebben.

Onderzoekers in de Radboud Universiteit hebben aangetoond dat ademhalingsoefeningen in combinatie met koude-training je immuunsysteem versterken. Deze activiteiten onder extreme omstandigheden waren voor mij een bevestiging dat je lijf een enorm herstellend vormogen heeft en dat wij als mens er veel meer uit kunnen halen dan we zelf denken. Ons brein houdt ons vaak voor de gek, waardoor we onszelf kunnen beperken in sommige opzichten. Daardoor ben ik er ook in gaan geloven dat ik mijn chronische pijn kon verminderen of zelfs overwinnen.

Uiteindelijk ben ik zelf ‘fan’ geworden van de Wim Hof-methode. Ik heb een cursus gevolgd. In de cursus kwam de theorie aan bod, leerden we ademhalingsoefeningen en kregen we ervaring met de kou door in een ijsbad te gaan zitten. Sinds een jaar pas ik dagelijks deze technieken toe. Niet alleen heeft het geholpen tegen de pijn, maar ook voor mijn mentale gesteldheid. Ik heb meer rust in mijn lijf en leven, voel me energieker en ben gelukkiger.

Het boek ‘De oplossing voor pijn’.

Als je mijn boek leest, krijg je inzicht in wat er fysiologisch in je lijf gebeurt wanneer je continu in een ‘achtbaan’ zit. Mijn lichaam stond ook altijd in de actie-modus en kreeg niet de kans te herstellen. Uiteindelijk kon mijn immuunsysteem het niet meer bijhouden en werd ik ziek. Terwijl ik fysiotherapeut ben en andere mensen help, deed ik het zelf verkeerd. Zelf had ik nooit het gevoel dat ik het te druk had, stress had, te veel deed of te weinig rustte. Ik dacht altijd: “Ik kan het allemaal wel, ik ben nog jong”. Jarenlang ging dit ook goed, totdat mijn lijf zei: tot hier en niet verder.

Wij van Fysiotherapie4all willen je helpen jouw klachten te voorkomen of als je al klachten hebt, te behandelen, zodat deze niet chronisch worden. Val niet in dezelfde valkuil als ik en doe iets aan je klachten of beter nog: pak de oorzaak aan waardoor jouw klachten zijn ontstaan.

boek De Oplossing voor pijn

Misschien lees jij dit nu en heb je helemaal geen klachten of misschien herken jij jezelf juist wél in mijn verhaal. Je hebt klachten en slikt medicatie, omdat je toch je dingen wil blijven doen. Maar diep vanbinnen weet je dat dit je symptomen alleen tijdelijk oplost en dat uiteindelijk, als je zo doorgaat, de klachten vele malen erger zullen terugkomen.

Veel dingen gaan niet vanzelf. Anderen mensen lossen jouw probleem niet op. Als jij geen actie onderneemt, verandert er niets. En je zult hiervoor soms uit je comfortzone moeten stappen. Neem de regie zelf in handen. De eerste stap die je kunt nemen naar een gezond, fit en pijnvrij lichaam is mijn boek te lezen en eerlijk naar jezelf zijn.

Via deze link kun je ons boek bestellen
Via deze link kun je de ‘Pijn Reset Methode’ bestellen

“Healing is a matter of time, but it is sometimes also a matter of opportunity”

Hippocrates (c. 460 BC – 377 BC)

Onze reviews

Via de Feedback Company

Bij welke fysiotherapeut je ook terecht komt, wij bieden jou de hoogste service en kwaliteit. Wij garanderen je altijd een fysiotherapie in de buurt die voldoet aan onze kwaliteitsnorm.

9.1/10 uit 153 reviews

Marga

  10/10

Hij legt alles goed duidelijk uit. Hij heeft een rustige uitstraling en komt niet gejaagd over, waardoor dat je je op je gemak voelt bij hem. Verder geeft hij je de...

Lees meer

Marcel

  10/10

Behandeld met het doel zsm zonder klachten met goed resultaat

Lees meer

Gwendo

  10/10

Hij neemt de tijd er voor. Hij is zeer geintresseerd over mij en de klacht. Voel me op me gemak zeer snel. En de sessies helpen hij weet het ook goed te doen.

Lees meer
Zoek praktijk

Maak hier direct een afspraak bij een praktijk bij jou in de buurt.

Woon je te ver weg?

Bekijk onze andere methoden voor een persoonlijke behandeling.

12 weken programma

Mijn blauwdruk naar een pijnvrij leven in 12 weken.